Bu haber kez okundu.

Dr. Akcan, “Multifokal Lensler” İle İlgili Merak Edilenleri Anlattı
banner229

Göz hastalıklarında yakını, uzağı veya her ikisini göremeyen veya zor görenler, artık gözlük takmak yerine bu özelliklerin hepsini bünyesinde barındıran “multifokal lensler”e yöneliyor. “Multifokal, Trifokal Çok Odaklı Lensler” göz içine yerleştirilerek uzak, orta ve yakın mesafenin net şekilde görülmesini sağlıyor. 
Özel Siirt Hayat Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Methi Akcan, “multifokal lensler” ile ilgili merak edilenleri anlattı.

En sık kataraktta kullanılıyor
Özel Siirt Hayat Hastanesi  Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Methi Akcan, Son yıllarda lens dizaynlarının gelişmesi özellikle yakın görmenin bu lenslerle daha yeterli hale gelmesi, operasyonda ve lens hesaplamada kullanılan cihazların gelişmesi sonuçta uzak ve yakında daha iyi bir görme ve bu da daha fazla kişinin bu operasyona yönelmesine yol açtı. Multifokal lens uygulaması temelde göz merceğinin değiştirilmesi operasyonudur. Göz merceğinin koyulaştığı katarakt oluşumun en sık nedendir, bu yüzden esas grup katarakt operasyonu gerektiren hastalardır. Ancak yakın görme sağlaması nedeniyle kapsamı kataraktlı hastalarla sınırlı değildir.

Kimler için uygun?
Özel Siirt Hayat Hastanesi  Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Methi Akcan, En sık kataraktlı hastalar için kullanılıyor. Göz merceği 40’lı yaşlardan itibaren yaşlanma belirtileri vermeye başlar. Bu yaşlarda lens, saydamdır fakat uyum (yakını netleştirme) gücünün bir kısmını kaybeder. 40’lı yaşların sonuna doğru eğer hasta +3.00 ve üzeri hipermetropsa yakın görme daha da bozulur ve göz merceğinin multifokal lenslerle değiştirmek düşünülebilir. 50’li yaşlardan sonra göz merceğinde yaşlanma artar ve ışık geçirgenliği azalır multifokal lensler bu gözler için de uygundur.

Kimler için uygun değil?
Özel Siirt Hayat Hastanesi  Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Methi Akcan, Uzak ve yakında net görüntü alabilmek için kornea ve retinada görmeyi etkileyecek bir hastalığın olmaması gerekir. Korneada ileri derecede kuru göz, düzensiz astigmat gibi patolojilerde; retinada görme merkezinin ilerleyici dejenerasyonunda retina hastalıklarının ilerleyici ve kontrolsüz durumlarında bu lensleri uygulamak doğru değildir. Genel bilgilerin yanında her hasta için ayrı bir değerlendirme yapmak gerekir.

Bu lenslerde yaşanan olumsuzluklar var mı?
Özel Siirt Hayat Hastanesi  Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Methi Akcan, Son yıllardaki teknolojik gelişimler ve lens dizaynları önceki nesil lenslerde görülen yakın okumada ve orta mesafede görülen yetersizlikleri ortadan kaldırdı. Operasyon sonrasında nadir de olsa akşamları ışıkta oluşabilen yansıma ve glare zaman içinde nörolojik adaptasyonla çoğunlukla kayboluyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.