Bu haber kez okundu.

“TİLLO GÜNEŞ HADİSESİ VE KOZMİK TEŞEKKÜR, MODERN KOZMOLOJİ VE KURAN“ KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ
banner229
Tillo Bilim Kültür Günleri etkinlikleri kapsamında, "Tillo Güneş Hadisesi ve Kozmik Teşekkür, Modern Kozmoloji ve Kuran" konulu konferans düzenlendi.
Amerikalı bilim adamı Lan STEER Curator NASA/IPAC Extragalactic Database of Distances (NED-D) ile Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki EKER’in katılımıyla, “Tillo Güneş Hadisesi ve Kozmik Teşekkür, Modern Kozmoloji ve Kuran" konulu Konferans, konuşma dili İngilizce-Türkçe olarak verildi.
Siirt Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Konferansa; Vali Mustafa Tutulmaz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, Kamu kurumların Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, Siirt Üniversitesinden Akademisyenler, Öğretmenler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Akdeniz Üniversitesi fen Fakültesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Eker yaptığı konuşmada:“İbrahim Hakkı Hz., hocası, İsmail Fakirullah Hz.’ne teşekkürü cismanileştirerek önemli bir vefa borcunu ve hocasına olan saygınlığını, muhabbetini, yaklaşık 250 yıl önce mesaj olarak vermektedir.”dedi.
Eker,”1960 yılında yapılan Restorasyon çalışmasında bozulan ışık düzeneğinin yeniden çalışır hale getirilmesi amacıyla, zamanın Valisi Musa Çolak’ ın girişim ve destekleri ile Başkent Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Cengiz Işık’ın başkanlığında oluşturulan bilim heyeti tarafından 2011 yılında üç ay boyunca yapılan bilimsel çalışmalar sonucu, dünyada eşi benzeri olmayan bu astronomi harikası sistem tekrar çalıştırılmıştır.“ dedi.
NASA/IPAC Extragalactic Database of Distances (NED-D) Amerikalı bilim adamı Lan STEER CURATOR ise yaptığı konuşmada; Evrenin yaratılışını, Kuran da belirtilen ayetlerden çeşitli örnekler vererek, sunum yaptı. Modern Kozmoloji Galaksiler ve Yıldızlar üzerinde araştırmalar yaptığını ifade eden Lan STEER CURATOR:’Tillo’da dünyada eşi benzeri olmayan bir güneş hadisesi var. Bu astronomik olayı bilimsel ve Felsefik içerik bakımından insanlığa bir mesaj olarak algılandığını’ belirtti.
Lan STEER CURATOR,Güneş hadisesini tüm dünya ya tanıtmak gerektiğini ifade ederek, ‘23 Eylül sabahı bu sistem, tekrar kayıt altına alınarak, elde edilecek görüntülerin bilimsel olarak değerlendirileceğini ve dünyaca ünlü dergilerde makaleler yazılarak tanıtıma katkı sunacaklarını’ belirtti.
Konferans sonunda konuşan Vali Mustafa Tutulmaz ise ‘Güneş Hadisesi, evrensel boyutta tüm dünyaya tanıtmak ve kutlu beldemizin sahip olduğu inanç turizmi potansiyelini geliştirmeyi ve tanıtmayı hedeflediklerini’ söyledi.
  Vali Tutulmaz, Güneş Hadisesinin bilim dünyasına ışık tuttuğunu kaydederek,”Tillo Güneş Hadisesi, artık dünya'nın ilgilendiği bir hadise olarak kabul edilerek, uluslararası bir boyut kazanmıştır.Bu yıl UNESCO tarafından dünya mirası geçici listesine dâhil edilmiştir. Tillo’ya ziyaretçi sayısı her geçen gün artmaktadır.”dedi. Konferansın düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik eden Vali Tutulmaz, tüm Siirtlilerin yaklaşan Kurban bayramını da kutlayarak, Amerikalı bilim adamı Lan STEER CURATOR ve Akdeniz Üniversitesi fen Fakültesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Eker’e Tillo’yu simgeleyen birer maket hediye etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.