Bu haber kez okundu.

Kış Donlarının İlimiz Tarım Ürünlerine Genel Olarak Olumsuz Etkisi Olmadı
banner229

Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü Teknik elemanları yaşanan ani sıcaklık düşüşleri ve kış donları sebebiyle arazi inceleme ve tespit çalışmalarını arttırdılar.

Teknik elemanlar tarafından yapılan tespit ve incelemelerde şu ana kadar başta Siirt fıstığı olmak üzere hububat ve baklagil yetiştiriciliği yapılan alanlarda soğukların ve mevcut iklim koşullarının sebep olduğu herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Bitkilerin temel fizyolojik yaşam olayları üzerine en etkili iklim faktörü sıcaklıktır.

Düşük sıcaklıkların bitkilere olumsuz etkisi don zararı şeklinde ortaya çıkmaktadır. İlimiz için yüksek ekonomik getirisi bulunan Siirt fıstığı tam dinlenme/uyku halinde olduğu için yaşadığımız soğuk ve kış donlarından zarar görmemiştir.

Siirt fıstığı -20°C lerin altında bile kış soğuklarından zarar görmeyebilmektedir. Siirt fıstığı ağacı birçok meyve ağacında olduğu gibi soğuklama ihtiyacı olan bir ağaçtır, yani belli bir dönemi düşük sıcaklıkta geçirmesi gerekmektedir.

Yeterince soğuk bir dönem geçirmediklerinde, çiçek tomurcukları patlamamakta, patlasalar bile dişi çiçekler polen kabul edemeden dökülmekte ya da bekleme olmaksızın kış aylarında tomurcuklar patlayabilmektedir.

Soğuk kışlar, dişi ve erkek Siirt fıstığı ağaçlarının soğuklama (7 °C’nin altında ortalama 900 saat) ihtiyacını karşılamak ve dinlenme dönemine düzenli olarak son verebilmeleri için gereklidir. Dahası, soğuk kış ayları dişi ve erkek Siirt fıstığı ağaçlarının aynı zamanda çiçeklenmelerini ve normal gelişimlerini teşvik eder.

Bundan sonraki dönemde olumsuz bir durumla karşılaşılmadığı takdirde tarımsal ürünlerimizde bereketli bir yıl beklenmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.