Bu haber kez okundu.

DİKA'dan Organik Bal Üretimine Proje Desteği
banner229

Siirt Üniversitesi tarafından, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) “Fizibilite Desteği Programı” kapsamında DİKA'ya sunulan “Özelde Siirt İlinde Genelde TR3 Bölgesinde Organik Bal Üretiminin Yaygınlaştırılması” projesi kabul edilerek imzalandı.
Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) “2018 Yılı Fizibilite Desteği Programı” kapsamında, Siirt Üniversitesi tarafından DİKA'ya sunulan “Özelde Siirt İlinde Genelde TR3 Bölgesinde Organik Bal Üretiminin Yaygınlaştırılması” projesi başarılı bulunarak imzalandı. Toplam bütçesi 60 Bin ₺ olan projenin %90’ı Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından karşılanacak olup 54 Bin ₺ hibe desteği sağlanacaktır.

Bu projeyle, Siirt üniversitesi Bilim Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi desteğiyle, organik bal üretimi için Siirt’e özgü hastalıklardan ari arı ekotiplerinin belirlenmesi sağlanacak ve bu arıların ürettiği bal numunelerinde, organik bal için gerekli olan ayrıntılı fiziko-kimyasal parametreler yüksek teknolojik cihazlar ile belirlenecektir.

Organik bal göstergesi olan bu analizler, her tüketicinin rahatlıkla cep telefonuna indirebileceği bir karekod yazılımı yardımıyla görünür hale gelecektir. Karekod etiketleri üniversite bünyesinde kurulacak bal dolum merkezinden çıkacak ambalajlara yapıştırılacaktır.

Böylece her tüketici tükettiği organik bala ait güvenilir sonuçlara çok rahat ve anında ulaşabileceği için organik bal üretici sektöründe bir rekabet oluşturması ve yaygınlaştırılması projenin bir diğer amacı arasındadır. Belirtilen parametreleri içeren bir fizibilite projesi yapılarak maliyetinin, yapılabilirliğinin ve sürdürülebilirliğinin tespit edilmesi hedeflenmektedir.
Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, projenin amacının Siirt ilinde organik bal üretiminin yaygınlaşması ve arıcılığın ekonomik olarak yapılabilmesi için başta hastalıklardan ari ve organik bal üretmeye uygun yerel arı ekotiplerin belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Buna paralel olarak üretilen organik balın detaylı fiziko-kimyasal analizlerinin yapılıp analiz sonuçlarının özel bir yazılımla karekod olarak şifrelenmesi ve güvenilir dolum merkezleri yardımıyla oluşturulan ambalajların üzerine yapıştırılmasının, organik bal üretiminin yaygınlaşması için şart olduğunu belirtti.
Söz konusu projenin yapılabilirliğinin, maliyetinin ve sürdürülebilirliğinin ortaya çıkması büyük bir önem arz etmektedir. Bu nedenle fizibilite raporu çalışmasının hazırlanarak belirtilen tüm parametrelerin ihtiyaç dahilinde neler olabileceğinin ortaya çıkarılması gerekmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yilmaz yuce 5 yıl önce

Sacma sapan projeler bu sacma sapan islere verecginiz paralarla istihdama yonelik fabriklar acim