Bu haber kez okundu.

Bal Ormanı Siirtli Arıcıların Umudu Oldu‏
banner229
Yaylaları, zengin florası ve bakir doğasıyla bilinen Siirt'te üretilen kara kovan balı, eski tarihlerden beri yüksek kalitesi ve hastalıklara şifa özelliğiyle tercih ediliyor.
Siirt merkezde yaz aylarında aşırı sıcak nedeniyle yaylalara göç eden arıcıların umudu Bal Ormanları oldu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Bal Ormanı Eylem Planı kapsamında Organik bal üretimi için yapılan çalışmalar kapsamında kurulan Bal Ormanları arıcıların yüzünü güldürdü.
Siirt Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından Pervari ilçesinde 200 dönümlük alanın etrafı çevrilerek bu alanda özellikle arıların bal üretimini arttıran tür ağaçlar dikilerek kurulan Bal ormanı Pervari balını hem kalitesini artırdı hem de üretimin de ilk verimini verdi.
Siirt Arı Yetiştiricileri Birliği yönetim kurulu üyesi Emin Enüştekin yaptığı açıklamada, Siirt'te havaların ısınmasıyla arılar yeterince polen ve nektari toplayacak yer bulamadığı için zorunlu daha serin yaylalara göç ettiklerini söyledi.
İlkbahar mevsimin güzel geçmesi arıcıların olumlu etkilendiği anlamına gelmediğini anlatan Enuştekin, şunları ifade etti: "Bu sene Pervari de baldan memnun değiliz, arkadaşlarda memnun değil. Mevsime bakarsanız son yılların en güzel ilkbahar mevsimini yaşıyoruz. Çiçeğe yeşile bakarsanız yeşillik, çiçek çok ama çiçekte nektar oranı çok az. Eskiden kendi bölgemizde yaptığımız arıcılığı şimdi yaz aylarında göç etmek zorunda kalıyoruz. Ama Pervari ilçemizde kurulan Bal Ormanın benzeri yaygınlaştırılırsa hem yaylalara gitmemize gerek kalmaz hemde arılarımız çok daha kaliteli bal üretirler. Şuan tek umudumuz ilimizde ne az birkaç Bal ormanın kurulmasıdır."
Yılın ilk altı ayı Siirt merkezde kaldıklarını diğer altı ayı yaylada geçirdiklerini aktaran Enuştekin, Pervari balı kalitesini kaybetmemesi için her türlü zorluğu göze alarak zor şartlarda arıcılığı sürdürmeye çalıştıklarını ifade etti.
Enuştekin, bu yılki bal üretimi geçen yıldan daha az olabileceğini belirterek, şöyle konuştu: "Şuan Hizan-Pervari ilçesi arasında bir yayladayız. Yaylada bal sezonu 5 Temmuz'da arı bal üretimine bağları 25 Temmuz'a kadar. Arının bal üretim akışı zamanı 20 gündür. Bu 20 gün içinde arı bal yaptı yaptı yapmadı sezon bitiyor. Hasat bizde 15 Ağustos'tan sonra başlıyor. Şuan bal üretimine bağlayan arılarımızı takip ediyoruz.
Bu yıl verimin düşük ama kalitesinin yüksek olacağını bekliyoruz. Çünkü ilkbaharda bol bol çiçek var ama tek sıkıntımız açılan çiçeklerin tamamı bal çiçeği değil daha çok arıların polen ve nektari topladığı çiçekler olmalıdır. Ama Bal Ormanlarıyla bu sıkıntımız gider."
Pervari balının şifa olduğunu anlatan Enuştekin, balın kalitesi iyi ve fiyatı uygun olduğu için Türkiye genelinde herkes tarafından tercih edildiğini kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
SiirtPervariBal Ormanı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.