Bu haber kez okundu.

AHİLİK HAFTASI KUTLANDI
banner229
Türkiye genelinde daha önce 22-27 Eylül tarihleri arasında kutlanmakta olan Ahilik Kültürü Haftası bundan böyle 11-17 Mayıs’ta kutlanmaya başlanacak.
Programa Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan, Vali Yardımcısı Gürbüz Saltaş, Siirt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Galip Bakır, İl Emniyet Müdürü Metin Özkan, Baro Başkanı Cemal Acar, AK Parti İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu, STSO Başkan vekili Nedim Kuzu ile diğer protokol üyelerinin katıldı.
  Esnaf ve Sanatkârlar Birliği Odası Başkanı Rıfat Ayyıldız yaptığı konuşmada, “Günümüz şartlarında ahiliğin kaybolmaya yüz tutuğu şu günlerde böyle bir kutlamanın yapılmasından dolayı son derece memnun olduğumu belirtmek isterim. Ahiliğin tanıtılması açısından son derce yararlı olacak bu kutlama programını düzenleyen ve emeği gecen herkese teşekkürlerimi bir borç bilirim. Ahilik felsefesi, temelleri 12’nci yüzyılda Kırşehir’de atılmış, daha sonra tüm Anadolu’ya yayılmış, izleri bugüne kadar süregelmiş kültürel, sosyal ve ekonomik bir oluşumdur.
 Ahilik, aynı zamanda sosyal hayat kadar ekonomik hayatı da yönlendiren ve günümüz koşullarında bile birçok ülkede gerçekleştirilememiş, adaletli, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültür’dür. Esnaf ve sanatkâr, Türkiye anatomisinin omurgasıdır. Yürek, beyin, el güçlerini tevhid eden camia, üç kuvveti birleştirmiş ve harekete geçirmiştir.
  Esnaf ve sanatkâr, kimliğinin malikidir. Hedef ve amacına, işine ve ilkelerine, topyekûn kendi benliğine sahiptir. Ahi birlikleri, esnaf ve sanatkara ticaret ahlakını egemen kılmışlardır. Rızık veren işyeri kutsaldır. Tartıda hile yapılmaz hileye tevessül edilmez. Kanaat etmek, esnafın tabiatıdır. Ahilik güzel ahlakın beyanıdır. “dilini - belini - gözünü kapalı, elini - kapını ve sofranı açık tut” düsturuyla yüzyıllardır esnaf ve sanatkarlarımızın kültürel alt yapısını oluşturan bir felsefedir. Bu duygu ve düşüncelerle, bu anı sizlerle paylaşmanın verdiği mutluluklar içerisinde, “hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir; akıl - ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir” diyor, hepinizi şahsım ve yönetim kurulum adına selamlar ahilik haftasını kutlar, başta esnaf ve sanatkârımız olmak üzere tüm halkımıza hayırlı olması dileği ile saygılılarımı sunarım”.
Vali Mustafa tutulmaz da, Ahilik geleneğinin önemine vurgu yapan kısa bir konuşma yaparak, Siirtli esnafların bayramlarını kutladı.
  Yılın Ahileri seçilen, 40 yıllık esnaf olan Beşir Erkoyuncu’ya Vali Yardımcısı Gürbüz Saltaş tarafından, 3’üncülük ödülü, Recep Ekin’e 2.cilik ödülünü Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan ve Yılın AHİSİ seçilen Ayakkabıcı Yasin Pesen’e ödülünü de Vali Mustafa Tutulmaz verdi. Ayrıca kendilerine destek olan sivil toplum örgütlerine plaketler verildi.
Temsili Şed kuşanma törenine geçilerek, Şed kuşanmada bu yıl Vali Mustafa Tutulmaz, Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Odası Başkanı Rıfat Ayyıldız tarafından Şed kuşandırıldı.
Ahilik Haftası etkinliği, davetlilere verilen akşam yemeğiyle son buldu.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.