Bu haber kez okundu.

'Toplumsal Alanda Anadil' Paneli
banner229
 Siirt Belediyesi ve KURDİ-DER Siirt Şubesi tarafından organize edilen "Toplumsal alanda anadilin önemi" isimli panelde, tüm halkların anadilde yaşamayı yaygınlaştırması çağrısı yapıldı.


Siirt Belediyesi ve Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (KURDÎ-DER) Siirt Şubesi tarafından organize edilen "Toplumsal alanda anadilin önemi" başlıklı panel, Siirt Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Siirt Arapçası üzerine Eğitimci-Yazar Necim Gül, Yazar Kawa Nemir ve Yazar Bahoz Baran katılırken, Siirt Belediyesi Eş Başkanı Belkiza Beştaş Epözdemir, DBP, HDP il eş başkanları ve yüzlerce yurttaş da panele katıldı. Panelin yapıldığı salona Kürtçe, Türkçe ve Arapça olmak üzere "Toplamsal alanda anadilin önemi" yazılı pankartlar açılırken, Kürtçe ve Kürt dili üzerine tanıtımların yapıldığı stant kuruldu.

Açılış konuşmasını yapan KURDİ-DER Siirt Şube Başkanı Halil Kaya, "Yasaklar ve asimilasyon zihniyeti kadim diller ve kültürler üzerinde hala resmi bir şekilde sürdürülmektedir" diye konuşurken, anadilin savunulmasında mücadelenin büyütülmesi gerektiğini vurguladı.

Asimilasyon karşı anadilin sahiplenilmesi vurgusu

Yazar Bahoz Baran, "Asimilasyon artık hastalığa dönüşmüştür. Öyle ki virüs gibi yayılan bir hastalığa dönüşmüştür ve bu virüs tüm benliğinizi sarmalamaya çalışıyor" diyerek anadilin, asimilasyoncu politikalara karşı daha çok sahiplenilmesi çağrısı yaptı. Kawa Nemir ise Kürt dilinin günlük yaşamda daha çok sahiplenilmesi ve dilin yaygınlaştırılmasının bir ya da birkaç kurumun işi olmadığı, topluma mal olması gerektiği vurgusu yaparak, asimilasyoncu politikalara ilişkin dünyadan örnekler sundu.

Siirt Arapçası üzerine konuşan Eğitimci Yazar Necim Gül ise, Mezopotamya'da çok sayıda dilin bir arada yaşadığının altını çizerek, "Siirt'te çocukluğumuzda Beyaz Siirt diyorduk, bu beyazlıktan bir eser kalmış değil. Korkum odur ki, şimdi de 3 dilli diyerek savunduğumuz aslında daha çok dilli olan kentimizin yalnızca Kürtçe ve Türkçe ile sınırlı kalmasıdır" diyerek Arapça'nın konuşulma oranında ciddi bir oran azalması olduğuna dikkat çekti. Gül, "Siirt'te nüfus oranına göre evlerde Arapça konuşma oranı yüzde 43" diyerek bu oranın ilerleyen yıllarda asimilasyon politikaları nedeniyle daha da büyüyeceği kaygısı taşıdıklarını dile getirdi. Gül, Siirt Belediyesi'ne de Siirt Arapçası'na yönelik katkılarından dolayı teşekkür ettiğini aktardı.

Panel yapılan konuşmaların ardından soru-cevap kısmı ile sona ererken, Kürt Yazarlar Bahoz Baran ve Kawa Nemir kitaplarını okuyucuları için imzaladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.