Bu haber kez okundu.

DİKA Öncülüğünde Organik Bal Masaya Yatırıldı
banner229

DİKA organizasyonuyla gerçekleştirilen toplantıya DİKA, GAP, Siirt TSO, Siirt Üniversitesi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilimiz Arı Yetiştiricileri Birliği ve Bal Üreticileri Birliği temsilcileri katıldı.

GAP Organik Tarım Küme Projesi, T.C. Kalkınma Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) tarafından, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) teknik desteğiyle 2009-2017 döneminde yürütülmektedir. Proje ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde organik tarım sektörünün ulusal ve uluslararası rekabet edebilirliğinin arttırılması ve üst ölçekte, Bölge’nin sürdürülebilir bir biçimde ve sosyal eşitlik ilkesine paralel olarak kalkınmasına katkıda bulunulması hedeflenmektedir.

Projenin amacı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tarımsal potansiyelleri değerlendirmek, organik gıda ve organik tekstil sektörlerinin teknik, fiziki, bilgi ve kurumsal altyapılarını küme geliştirme çalışmaları ile geliştirmek ve bu sektörlerin daha rekabetçi bir konuma gelmelerini sağlamaktır.

Toplantıda konuşan DİKA Siirt YDO Koordinatörü Erdal ÖZÇELİK DİKA’nın şimdiye kadar tarım ve hayvancılık ile ilgili birçok mali destek ve teknik destek faaliyeti yürüttüğünü söyledi. Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlükleri ile 10 milyon TL bütçeli Meyveciliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı ve GAP ile 3.5 milyon TL bütçeli Organik Tarım Değer Zinciri destek programlarının yürütüldüğünü ayrıca üreticilere ve çiftçilere teknik destek faaliyetleri kapsamında eğitimler verildiğini kaydetti. Siirt’in kalkınma parametreleri içinde tarım, hayvancılık, inanç ve doğa turizmi ve mevcut yerel ürünlerin değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Özellikle Siirt fıstığı, bal gibi ürünlerin markalaşması için çalışmalar yürütülmesi gerektiği ve pazarlanması noktasında yeni arayışlara ihtiyaç olduğunu kaydetti. Yapılan toplantıda balının üretimi, üreticilerin kurumsal kapasitesinin arttırılmasının ve balın pazarlanabilmesinin yollarının görüşüldüğünü ileten Erdal ÖZÇELİK balın Siirt için önemli bir değer olduğunu kaydetti.

Söz konusu toplantıda tüm temsilcilerin aktif katılımıyla Siirt illinde organik arı yetiştiriciliğinin mevcut durumu, sorunları, pazar şartları ve ihtiyaçları tartışıldı. Proje fikirleri geliştirildi. Arı yetiştiricilerine ve bal üreticilerine verilebilecek destekler ile pazarlama yeteneklerinin ve kabiliyetlerinin geliştirilmesinin yolları hakkında katılımcılar tarafından fikir ve öneriler sunuldu.

Toplantı sonrasında DİKA’nın 2016 Doğrudan Faaliyet Desteği ile Siirt Üniversitesi’nde kurulmakta olan Bal Analiz Laboratuvarı yerinde görüldü.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.