Bu haber kez okundu.

Işık Hadisesi Havanın Bulutlu Olmasından Dolayı Gerçekleşmedi
banner229

Siirt'in Tillo ilçesinde 254 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri'nin yaptırdığı ışık düzeneğiyle, güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesi havanın bulutlu olması nedeniyle gerçekleşmedi.

Tillo Kaymakamlığınca ilçe meydanında düzenlenen etkinlik, Kur'an-ı Kerim'in okunmasının ardından Türkçe, Kürtçe ve Arapça ilahilerle devam etti.

Hadiseyi izlemek için güneşin doğmasını bekleyen vatandaşlar, bu sırada tekbir ve salavatlar getirdi.

Etkinliğe, Vali Ali Fuat Atik ve eşi Fulya Atik, Cumhuriyet Baş Savcısı İbrahim Cansever ile bazı protokol üyeleri de katıldı.

Saat 06.20'de gerçekleşmesi beklenen hadise, havanın bulutlu olması nedeniyle gerçekleşmeyince vatandaşlara dev ekrandan eski görüntüler izletildi.

Tillo İlçe Müftüsü Osman Ormağ, ekinoksta yaşanan hadisenin bugün havanın bulutlu olması nedeniyle gerçekleşmediğini, 23 Eylül'de hadiseyi izlemek üzere tekrar bir araya geleceklerini kaydetti.

Kalabalık daha sonra türbede dua etti.

Siirt Kızılay Şubesi ile Tillo Kızılay Şubesinin beraberliğinde Tillo Işık Hadisesi etkinliğine katılan misafirlere Siirt Kızılay Şubesi tarafından sabah namazı sonrası çorba ,simit ve çeşitli ikramların dağıtımı gerçekleştirildi.

Güneş hadisesi nedir?

Din ilimlerin yanı sıra astronomi dehası ve Marifetname adlı eserin sahibi olan İbrahim Hakkı Hazretleri, 18. yüzyılda yaşamış önemli bir bilim adamıdır. 18. yüzyılın ortalarında zirvesinde olduğu astronomi bilgisini kullanarak kurduğu sistemle 21 Mart ve 23 Eylül, güneşin ekvatora dik düştüğü ve böylece gün ve gecenin eşitlendiği ekinoks günlerinde güneş, kendisi tarafından kurulan sistemle türbe içindeki Hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin kabri başına düşmüştür.

'Işık Hadisesi' veya 'Güneş Hadisesi' olarak bilinen bu sistem, türbenin restore edildiği 1960'lı yılların başına kadar da çalışmıştır. Restorasyon sırasında türbenin orijinal yapısında değişiklikler olmuş ve sistem çalışmamıştır.

Daha sonra 5-6 yıl önce yapılan çalışmalar sonucu sistem yeniden çalıştırılmaya başlandı. Işık hadisesinin gerçekleştiği türbe, bir büyük ve iki küçük kubbenin örttüğü iki oda bir hol ile 8 köşeli ve 10 metre yüksekliğinde bir kuleden ibarettir.

Her yıl gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart ve 23 Eylül'de 'Işık Hadisesi' bu türbede gerçekleşmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.