Bu haber kez okundu.

Ayyıldız; AVM’ler Küçük Esnafı Bitiriyor
banner229
Büyük alışveriş merkezlerinin çoğalmasıyla birlikte küçük esnafın sıkıntısının daha da arttığına dikkat çeken Siirt Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Ayyıldız, , AVM’lerin bir an önce şehrin dışına çıkarılması gerektiğini belirtti.
Şehir merkezlerinde açılan büyük alışveriş merkezlerinin küçük esnafı bitirme noktasına getirdiğini belirten Siirt Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Ayyıldız, AVM’lerin şehir dışına çıkarılması için yetkili mercilerin sorumluluk almasını istedi. Küçük esnafın maddi anlamda çok büyük zararlar gördüğünü vurgulayan Ayyıldız, büyük alışveriş merkezleri ve marketlerin mahallelerde kalması halinde başta bakkallar olmak üzere birçok iş yerinin kapatmak zorunda kalacağını vurguladı.
Bakkal ve küçük esnafın toplumdaki yeri ve önemine dikkat çeken Ayyıldız, “Yaşadığımız toplumda eskiden mahalle bakkallarıyla ve esnafları ile halk arasında anlatılamayacak derece güzel bir ilişki vardı.
 Bu iletişim sayesinde toplumda esnaf ve halk arasında diyalog, dayanışma ve samimiyet mevcuttu. Ancak AVM’lerin şehir merkezine alınması ile beraber başta küçük marketler, küçük dükkânlar olmak üzere birçok işyeri iflasın eşiğine geldi. Bu da toplumda büyük bir sıkıntıyı beraberinde getirdi.Bakkallar artık iş yapamaz duruma geldi. Bu nedenle binlerce esnaf iş yerini kapatmak durumunda kaldı.” dedi.
Evlerin altındaki küçük dükkânların toplumun bir parçası haline geldiğini belirten Ayyıldız, “Ne yazık ki bunlar da kapatmak zorunda kalıyor. AVM’lerin şehir dışına çıkarılması gerekiyor. Şehrin mevcut sınırlarından 25 kilometre dışarıya çıkarılması gerekiyor. Küçük esnafın korunması gerekiyor. AVM’lerin şehir içerisinde, mahallelerde mantar gibi çoğalması küçük esnafın büyük mağduriyet yaşamasına neden oluyor.” diye konuştu.
‘AVM’ler hep daha fazlasına sahip olmak istiyorlar’
Böyle devam etmesi durumundan kapatma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklarını belirten küçük esnaf ise yetkililerden AVM’lerin şehir dışına çıkarılmasını isteyerek, atılacak böyle bir adımın yerinde bir karar olacağını söyledi.
Küçük esnaftaki ürünlerin büyük marketlere göre ekonomik olduğuna söyleyen Siirt Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Ayyıldız, hükümetin bu soruna el atmasını umut ettiklerini belirterek, “Büyük AVM’lerin gözleri doymuyor. Hep daha fazlasına sahip olmak istiyorlar.
Birbirleri ile rekabete girerek bizi tüketiyorlar. Bizim gibi küçük esnafı büyük balığın küçük balığı yemesi gibi yutuyor, adeta bitme noktasına getiriyorlar. Biz olmazsak ekonomide bir durgunluk olur. Çok ciddi bir şekilde marketler ve AVM yasasının gündeme gelip bir şekilde sorunun çözülmesi lazım. Kent merkezinde AVM’ler çoğalmaya başladı. Bu sorun bir an önce çözülsün.” ifadelerini kullandı. ‘AVM’ler küçük esnafı bitirdi’
AVM’lerin esnaflar için çok zararlı olduğunu dile getiren küçük esnaflar, “AVM’ler, şehir merkezinde olduğu için küçük esnafa zarar veriyor. AVM’ler küçük esnafı resmen bitirdi. Çalışma saatleri uzun, bizim saatlerimiz kısa. Rekabet çok olduğu için büyük marketler bizim sattığımız bazı ürünleri aldığı fiyata satabiliyor.
AVM’ler ürünleri toptan ucuz getirip satıyor ama bizim gibi küçük esnafların öyle bir imkânı yoktur. Müşteriler de hep markete gidiyor. Para kazanamadığımız için giderlerimizi karşılarken zorlanıyoruz.” diye konuştular.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.