Bu haber kez okundu.

Yumurtalar Bir Kez Daha Tokuşturuldu
banner229
Dünyanın en eski yerleşim birimlerinden birisi olan Siirt’in gelenek ve göreneklerinde önemli bir yer tutan ancak son zamanlarda unutulmaya yüz tutan Şıhrılbayfın “Yumurta Bayramı”nın canlandırılmasına ve yeni nesillere aktırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Yıllar sonra Şıhrılbayf Bayramı üçüncü kez kutlandı. Aralarında Av.M.Ali Özel ve Belediye Meclis üyesi Zekeriya Çığır’ında aralarında bulunduğu bir grup hemşerimizin öncülüğünde gerçekleşen etkinlikte hemşerilerimiz çocuklarıyla birlikte Şeyhül Türki tepesinde bir arayla gelerek, yıllar sonra bu geleneği bir kez daha yaşadılar.
 Eskiden olduğu gibi yumurtalar tokuşturuldu. Kimi oynadı, kimi eski günlerini andı. İl Merkezinden gelenlerin İstanbul, İzmir, Bursa ve Hatay gibi illerden gelen çok sayıda hemşerimiz bu etkinliğe katıldı. Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan etkinlik alanına gelerek vatandaşların bayramlarını kutladı ve yumurta tokuşturdu.
 Kızılay Şube Başkanı Yener Tanık, Tabipler Odası Başkanı Ekrem Bilek, Eski Milletvekillerimizden Erdal Koyuncu katıldı.
ŞEHRILBAYF NEDİR? Siirt’in geleneksel gün ve bayramlarından birisi olan Şehrılbayf uzun süren kışın ardından gelen baharın tadını yaşamak ve özellikle o dönemlerde evlerinden çıkamayan bayanların piknik yapıp eğlenebilmeleri amacıyla düzenlenirdi. Bu bayram öncesinden nişanlı genç kızlara damat tarafı yeni evli genç kadınlara da ailesi tarafından gelir düzeyleriyle orantılı olarak 200 ila 500 arasında yumurta, tatlı ve çeşitli hediyeler gönderildi. Bayram günü her aile yumurtalarını haşlar ve Şeyhültürki tepesinin alt kesimlerine gelir ve orada eğlenirlerdi Bu bayramın bir başka özelliği de genç erkeklerin ve bunların ailelerinin buraya gelen genç kızlar gelin adayı belirlerdi. Genç erkekler beğendikleri, genç kızları evlerine kadar takip ederek ailelerine haber verirlerdi. Daha sonra aileler, o kıza görücü giderlerdi. Böylelikle bu bayramlar önemli bir sosyal fonksiyonu da görürlerdi. Yaklaşık 40 yıldan beri kutlanmayan yumurta bayramı tekrar yaşatılması için 2004 yılında dönemin Valisi Nuri Okutanın girişimleriyle Kızlar Tepesi Anfi Tiyatroda bir kutlama yapılmıştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
abdulkerım çevık 9 yıl önce

çok ıyı hatırlıyorum amcama şehultırkı tepesınden ta babuldarp mahallaesıne kadar amcamın beğendığı bır kızı takıp ettım hıç unutmam