Bu haber kez okundu.

Siirt Üniversitesi DAKİK Kulübü Öğrencileri Kan Bağışında Bulundu
banner229
Deprem haftası nedeniyle Kızılay, Siirt AFAD İl Müdürlüğü ve Siirt Üniversitesi DAKİK (Doğal Afet Arama, Kurtarma ve İlk Yardım Kulübü) koordinasyonunda Siirt Üniversitesi’nde kan bağışı ve eğitim standı açıldı.
Stant çalışmasında arama-kurtarma ekipmanları tanıtıldı ve deprem ve diğer afetler ile ilgili bilgi verildi. Kızılay tarafından da kan bağışı organizasyonu düzenlendi.
Kan bağışçısı kazanım uzmanı Reyhan Kılıçvuran, Kan bağışının önemi hakkında verdiği bilgilerde, Kan, kaynağı yalnızca insan olan ve başka hiçbir alternatifi bulunmayan bir tedavi aracı olduğunu,İnsanlar kan bağışında bulunduğu müddetçe kan ihtiyacı olan hastalar hayata tutunabileceğini ve bu nedenle kan bağışının önemli olduğunu belirtti.
Kılıçvuran, Kan bağışının kilo ile bir ilgisi yoktur. Kan verirken bir sıvı kaybı vardır. Sıvı kaybını dengelemek için o gün içerisinde normal tükettiğimizin iki katı kadar sıvı tüketmek gerektiğini,Kan'ın para ile satılmadığını, Sağlık Bakanlığının resmi gazetede yayınladığı bir kan bedelinin olduğunu ve bu bedelin hasta ya da hasta yakınından alınmadığını, hastanın sigorta kurumundan karşılandığını ifade ederek, bir ünite kan çok fazla gibi bir yanılgı olduğunu, ancak İnsan vücudunda 4000 ile 5000 ml arasında kan bulunduğunu ve bunun sadece 1/13’ünü yani 450 ml’si alındığını söyledi.
   Siirt İl AFAD Şube Müdürü, Cahit Akkoyun afet bilinci ile ilgili yaptığı bilgilendirmede: afet bilinci ile geçmiş yıllara oranla büyük bir aşama kaydedildiğini ve amaçlarının toplumda afet farkındalığını oluşturmak olduğunu ifade etti.
Akkoyun, Ülkemizin %92’sinin deprem kuşağında olduğunu ve yerleşim birimlerimizin %96’sının aktif fay hatları üzerine kurulu olmasından dolayı gerek AFAD Başkanlığının bu konudaki Afete Hazır Türkiye Projesi konseptine uygun Afete Hazır Aile, Afete Hazır Okul, Afete Hazır İş Yeri ve Afete Hazır Gönüllü Gençler çalışmalarının Siirt AFAD İl Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü belirtti.
     Akkoyun, Afete Hazır Gönüllü Gençler projesi kapsamında Siirt Üniversitesi’ndeyiz. Üniversite gençliğinde Siirt Üniversitesi DAKİK topluluğu katkısıyla afet farkındalığı oluşturmayı hedeflediklerini, ilerleyen süreç içerisinde bu topluluk ile iş birliği yaparak ileri eğitim çalışmaların yapılacağını ve kurum olarak sadece deprem haftası içerisinde değil diğer zamanlarda da başta okullarımız olmak üzere her kesime eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının devam edeceğini, Afet bilincini toplumun geneline yaymak için ve toplumsal bir değişimi tetiklemek için üniversite gençliği kilit konumda olduğunu ve bu nedenle gençlerimizle birlikte çalışmalara ayrı bir önem verdiklerini söyledi.
 Yapılan bilgilendirmelerin ardından Siirt Üniversitesi DAKİK (Doğal Afet Arama, Kurtarma ve İlk Yardım Kulübü) Öğretmen ve öğrencileri kan bağışında bulundular.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.