Bu haber kez okundu.

Yrd. Doç. Dr. Yasin Sarı’dan  Şeker Hastalarına Ramazan Uyarısı
banner229

Şeker Hastalarının Ramazan Ayı Boyunca Dikkat Etmesi Gereken Konulara dikkat çeken Özel Siirt İbni Sina Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye)  Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yasin Sarı, “Şeker hastalığı düzenli yemek yemeyi gerektiren bir hastalıktır.

 Şeker hastalarının sabah - öğle - akşam öğünleri düzenli olmalıdır. Sabahları mutlaka kahvaltıdan sonra ara öğün olarak meyve, öğleden sonra kahvaltı, gece yatmadan yarım saat önce bir bardak süt içilmelidir. Dışarıdan verilen ilaçların kan şekeri düzeyinde, günün muhtelif saatlerine göre dalgalanmaları olur.

Sabah 10:30-11:00'e doğru, öğleden sonra 16:30-17:00 saatlerinde ve yatmadan önce kanda şeker seviyesi düşer. Şeker düzeyinin düştüğü anlarda beslenme yolu ile şeker alınmadığı takdirde, metabolik aktivite sonucu Glukagom hormonu salgılanmaya başlar ve kan şeker düzeyini vücudun kendi kaynaklarından aniden yükseltir. Bu vücudun tedavi ile oluşturulan bütün dengesini alt üst eder.

Özel Siirt İbni Sina Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye)  Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yasin Sarı, Ramazan ayı boyunca düzenli yemek yeme ritmi bozulmaktadır. Sabah 04:30 ile akşam 19:30 arasında 14-15 saat süre ile hiçbir gıda almadığınız takdirde şekeriniz normalin çok altına düşmektedir.

Oral antidiyabetik kullandığınızda bu düşüş daha fazla olacaktır. Böyle bir durumda Glukagom hormonu, kan şekerinizi yükseltmek için vücudunuzun kaynaklarını harekete geçirecektir. Kontrolsüz yükselen şekeriniz insülin hormonunuz yetersiz olduğundan, kanda taşınacak ve tahribat yol açacaktır.

Bunun üstüne yüklü bir iftar yemeği ile karbonhidrat yüklemesi yaptığınızda durum metabolizmanız için içinden çıkılamaz bir hale gelecektir.

Özel Siirt İbni Sina Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye)  Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yasin Sarı, Oral antidiyabetik etkisini 4 saat içinde gösterir ve saat 11:00 civarı şeker en alt seviyesine iner. Bu esnada beslenme yolu ile karbonhidrat alınamadığı takdirde ki oruç sırasında böyle olmaktadır, baş ağrısı ve baş dönmesi başlayacaktır.

Hafif seyir gösteren hastalar denilen  diyet veya en fazla bir antidiyabetik tablet alarak kan şekeri düzeylerini düzenleyebilen hastaların oruç farizalarını yerine getirmeleri, iyi kontrollü sahur ve iftar ile bir oranda mümkün olmaktadır.

Ancak daha fazla ilaç alarak şeker düzeyini kontrol edebilen veya insülin kullanmak zorunda olan şeker hastalarının vücutlarına zarar vermeden oruç tutabilmeleri mi değildir’’. Dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.