Bu haber kez okundu.

Yrd. Doç. Dr. Ayfer Ertekin, Migrenin Botoks İle Tedavisi Hakkında Bilgi Verdi
banner229

Özel Siirt Hayat Hastanesi Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayfer Ertekin, migrenin botoks ile tedavisi hakkında bilgi verdi.

Özel Asema Hospital Nöroloji poliklinigine  başvuran   hastaların 2/3 de başağrısı semptomu vardır. Başağrılarının 1/3 de mıgren başağrısı  vardır.  Mıgren  başağrısı ataklar halınde ortaya çıkan , 4-72 saat süren , başın bir tarafına lokalize, kişinin iş yapmasının engelleyen , fiziksel aktivite  ile artan, zonklayıcı, orta şiddette ve şiddetlı ağrıdır. Ağrı enseden  veya göz çevresinden başlayarak yayılır, bazen cift taraflı molabilir.  Ağrıya bulantı ve/veya kusma , ışık, ses ve kokudan rahatsızlık  eşlık edebilir.  

Özel Siirt Hayat Hastanesi Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayfer Ertekin, Migren atağında, ağrı öncesınde ve sonrasında  bazı davranışsal ve ruhsal  durum değişiklikleri olabilir.  Bu değişiklikler  ıkı gun ile birkaç saat önce ortaya çıkar. Bunlardan bazıları esneme, uyku ısteği, halsizlik , konsantrasyon güçlüğü , açlık, tatlı yeme isteği, iştahsızlık, sık idrar çıkma, kabızlık , karında şişlik hissi , ensde sertlık.. Auralı ve aurasız mıgren dışında , sıklıla çocukluk çagı  migreni, retınal migren ve kronık mıgren (15 gün/ay üzerınde ağrılı gün) gıbı seyrek görülen migren tıplerı de vardır.

Aura semptomları; görsel, duysal, motor, lisan ve beyin sapı bozukluklarının içeren  geçici fokal nörolojik semptomlardır. Aura, ağrı döneminden önce ortaya çıkar, dakikalar içinde yavaş olarak gelişir(5-20 dakika) ve 60 dk dan kısa süre içinde kaybolur. Kronik migren, son 3 aydır en az 8 günü migren tipi olmak üzere ayda 15 günden fazla  başağrısı olanları tanımlamaktadır.kronik mıgren  tedavısınde son zamanlarda güncel tedavilerden biri de  botox uygulamasıdır. botoks uygulaması yapılan kronik migren hastalarının yüzde 82.8’inde tedaviden etkin sonuç alındığını ortaya koydu.

Yapılan araştırmaya göre; kronik migrende tek bir botoks uygulaması bile ağrının sıklığı ile şiddetini azaltabiliyor! Üstelik botoks uygulaması sayesinde hastalar aşırı ağrı kesici almaktan da kurtuluyor. Frontal, temporal, oksipital ve servıkal bölgeler olmak üzere toplam 31 noktaya , her noktaya 5 IU olmak üzere(toplam 155 IU), 3 ay aralıklarla etkisini değerlendirmek  için  en az 2 kez uygulanmalıdır.

Özel Siirt Hayat Hastanesi Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayfer Ertekin, Bir yılın sonunda  ağrı sıklığı ve şiddetinde azalma gözlenen hastalarda  uygulama  süreleri uzatılabilir. Yapılan bilimsel çalışmada, botoks tedavisi olan 245 hastada, uygulama öncesi migrenin yarattığı olumsuz etkilerin (işe gidememe, işteki performansın bozulması, ev işlerini yapamama, çocuklarla ilgilenememe, arkadaş ve aile toplantılarına katılamama) tek bir botoks tedavisi sonrası bile azaldığı ortaya kondu.

Botoks tedavisinin hastaların sadece kronik migrenlerini değil, migrenin kronikleşmesinde rol oynayan aşırı ağrı kesici ilaç kullanımlarını önlemede de son derece etkin bir yöntem olduğu aynı çalışmada gösterildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.