Bu haber kez okundu.

“Türk Mutfağı Haftası”  Etkinlikleri Yemek Yarışması İle Sona Erdi
banner229

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi hemşerimiz Emine Erdoğan’ın himayelerinde ülke genelinde düzenlenen Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri yemek yarışması ile sona erdi.

Sabah düzenlenen Gastronomi Panelinin ardından öğleden sonra da Kızlar Tepesi Belediye Sosyal Tesislerinde yemek yarışması düzenlendi.

Kızlar Tepesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen yarışmada yöreye ait 4 ana yemek ve 3 çeşit tatlı çeşidi özellikle ev hanımlarının büyük ilgisini çekti.

Düzenlenen yarışmaya jüri olarak katılan İstanbul Aydın Üniversitesi Gastronomi Başkanı Prof. Dr. Kâmil Bostan, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversite Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gülçin Özbay, Ürün Geliştirme ve Konsept Danışmanı Şef Erdal Türksoy, Yazar Aynur Ayaz ve Siirtli Şef Tahir Edebali, yemeklerin tatlarına bakarak not verdi.

Jürinin değerlendirmesi sonucu ana yemeklerde bumbar yemeği ile Zeliha Oktay birinci, perde pilav yemeği ile Şerife  Varol ikinci ve kitel ile Güler Esen üçüncü oldu.

Ana yemeklerde ilk ona giren diğer isimler ve yemekleri şöyle; Elif beytekin (Dolma), Fatma Amcalar (Perde Pilav), Fatma Yıldırım (Perde Pilav), Emel Gül (Dolma), Kıymet Buldu (Perde Pilav), Rukiye Aksoy (Kitel), Songül Butur (Bumbar).

Tatlılarda aside tatlısı ile Aygül Gültekin birinci, imçerket tatlısı ile Leyla Yeşildağ ikinci ve yine aside tatlısı ile Zeynep Erkoyuncu üçüncü oldu.

Bu kategoride ilk ona giren diğer yarışmacılar ve tatlılarıda şöyle; Müzeyyen Üzüm (Varak Keek), Merve Özlük (Varak Keek), Emine Kurt (Varak Keek), Rıdvan Erdoğan (Aside), Mecbure İnci (Varak Keek), Mercan Aslan (Varak Keek), Sevilay Gültekin (Varak Keek) Dereceye giren yarışmacılara ödülleri amfi tiyatroda düzenlenen törenle Vali/Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu ve eşi  Güney Hacıbektaşoğlu, Rektör Prof.Dr. Nihat Şındak ve Aydın Üniversitesi Gastronomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kamil Bostan tarafından verildi.

Hemşerimiz sunucu Aynur Ayaz'ın sunduğu buradaki törende ilk konuşmayı Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Tekin yaptı. Daha sonra  Vali Hacıbektaşoğlu da bir konuşma yaptı ve Siirt’in bu alandaki potansiyeline değindi.

Vali Hacıbektaşoğlu “Cumhurbaşkanlığı ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabından hareketle hayata geçirilen “Türk Mutfağı Haftası”, 2022 yılından itibaren ülkemizde ve dış temsilciliklerimiz aracılığıyla tüm dünyada dikkat çekecek düzeydeki etkinliklerle kutlanmaya başlanacaktır.

Bu kapsamda ilimizde de; Valiliğimiz öncülüğünde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda ‘Siirt Gastronomi Kongresi’, “Yöresel Yemek Fotoğraf Sergisi” ve Ödüllü yemek yarışması düzenledik. “Yöresel Yemek Stantlarının Açılışını yaptık. Şimdi de kutlamaların finalindeyiz.

Asırlar boyunca bu topraklarda yaşayan birçok medeniyetin ve uygarlığın izlerini taşıyan Siirt ilimiz, Yöresel Mutfağı’ orijinal, benzersiz, kendine has özelikleri bulunan, zengin ve çok renkli bir mutfaktır. Bu zengin mutfağının bir kültürel miras olarak, geleceğe taşınması ve tanıtılması ve en önemlisi turizme kazandırılmasını hedefliyoruz.

Hepimizin bildiği gibi turizm sektörü süratle gelişmekte, yerli ve yabancı turistlerin beklentileri değişmekte ve çeşitlenmektedir. Günümüzde turistler, artık daha farklı deneyimlemeleri talep eden, seyahatler yönünde daha bilgili, çevreye daha duyarlı, yöresel değerleri ve otantik özelliğini koruyarak sürdürülen, farklı kültürleri tercih etmekteler. Gastronomik unsurlar, turistik destinasyonlara değer katan önemli unsurlardır

. Siirt ilimizde farklı kültür ve medeniyetlerin derin izlerini taşımakla birlikte, eşsiz doğa güzelliklerinin yanısıra ülkemizin önemli mutfak kültürüne sahip bir ilidir. Siirt ilinin Gastronomik değerlerinin, yörenin turistik tanıtımının önemli bir öğesi olarak ele alınması, otantik bir ortamda yöresel sunum şekillerine bağlı olarak, konuklara sunulacak mekânların oluşturulması, ilin sürdürülebilir gelişim stratejileri içinde yerini alması, ilimizin turizm pastasından daha çok yararlanmasına imkan sunacaktır.

Siirt’in Büryan kebabı, Kitel’i, perde Pilavı, yöresel tatlı ve çorbaları, somut olmayan kültürel miras listelerine dahil edilecek nice yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Neticede coğrafi işaretli ürün sayısının arttırılması, Gastronomik rotaların belirlenmesi ve markalaşma çabalarına ağırlık verilmesi, ürünü hazırlayıp sunacak personelin eğitimi yönünde ilgili tüm kurum ve kuruluşların işbirliğinin, koordinasyonun sağlanması için daha çok çalışmamız gerektiğini düşünüyorum.

Siirt mutfağının zengin ve tarihsel bir geçmişi olmasına rağmen, ülke mutfakları arasında hak ettiği yeri alamadığını görüyoruz. Bu bakımdan Siirt ilimizin tüm Gastronomik değerlerinin bir marka haline dönüştürülmesi yönünde Valilik olarak her türlü desteğin verileceğini bu vesile ile ifade etmek istiyorum.” Dedi.

Tören jüri üyelerine hediyelerinin takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Ana yemek kategorisi birincisi Zeliha Oktayı, “Yarışmaya katılırken birinci olmayı düşünmüyordum, iddialıydım ama çok iddialı yarışmacılar vardı 80 kişinin içinde birinci olmak beni gururlandırdı tabii ki. Bumbarda iyi olduğumu herkes söylüyordu ama bu kadar beklemiyordum. Siirt için güzel bir etkinlikti. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” ifadelerinde bulundu.

Tatlı kategorisi birincisi Aygül Gültekin ise, un helvasının pekmezli halinin oluşturduğu aside tatlısıyla birinci olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Etkinlik kapsamında Kaymakamlıklar bazı kamu kurumları ile özel firmalarda açtıkları standlarda yöresel yemek ve ürünlerini sergilediler ve halka ücretsiz dağıttılar.

Etkinliğe ilçe kaymakamları bazı kamu kurum müdürleri, MHP il Başkanı Fatih Cantürk ile Eşi ve kalabalık vatandaş topluluğu katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.