Bu haber kez okundu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Güven Kuzu ve Nihat Özdemir Siirt'e Değer Katan Çalışmalar Yapıyor
banner229

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu,  meclis üyeleri ile düzenlenen istişare toplantısında Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Güven Kuzu ve Meclis Başkanı Nihat Özdemir'e övgüler yağdırdı. Hisarcıklıoğlu Siirt Ticaret ve Sanayi Odası akredite ve 5 yıldızlı oda olduğunu belirterek, bu vizyonundan dolayı STSO Başkanı Güven Kuzu'yu kutladı.

Hisarcıklıpğlu, Siirt'te en iyi şekilde hizmet vermek için, azimle çalışan Güven Kuzu ve Nihat Özdemir'e teşekkür ederek, Siirt'e değer katan çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Siirt TSO Yönetim Kurulu Başkanı Güven Kuzu'nun ev sahipliğinde meclis üyeleri ile düzenlenen istişare toplantısına katıldı.

Hisarcıklıoğlu kentin iş dünyasının görüş ve önerilerini dinlerken, burada yaptığı konuşmada Siirt'e hayırlı işler için geldiklerini ifade etti. "TOBB Atatürk Anadolu Lisemizin resmi açılışını gerçekleştirdik. Uyum ve Arabuluculuk Merkezi'nin açılışını yaptık" diyen Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "Siirt Ticaret ve Sanayi Odası akredite, yani 5 yıldızlı oda. Bu vizyonundan dolayı, Odamızı ve Güven Kuzu Başkanımızı kutluyorum. Güven kardeşimle Ankara'da da birlikte çalışıyoruz. Kendisi, Milletlerarası ticaret odası Türkiye Milli Komitesi'nin yönetimindedir. Sizleri de, Ankara'da en iyi şekilde temsil etmektedir.

Siirt'in bir şansı da, ülkemizin önde gelen iş adamı, Sayin Nihat Özdemir'in, Siirt TSO Meclis Başkanı olmasıdır. Nihat Başkanımızla da, TOBB Genel İdare Kurulunda bir aradayız. Ben, her 2 Başkanımızla birlikte çalışmaktan ve yol arkadaşım olmalarından dolayı çok mutluyum.

Siirt'te en iyi şekilde hizmet vermek için, azimle çalışan Güven Kuzu ve Nihat Özdemir Başkanlarımızdan Allah razı olsun diyorum. Onlar hem Siirt'e değer katan çalışmalar yapıyor, hem de sizlerin her sıkıntısını Ankara'ya getirip, çözüm arıyor. Pandemi döneminde de, dertlerinize tercüman oldular. Sizlerin yaşadığı sorunları ve önerilerinizi topladılar. Hep birlikte bunları, icra makamında olan hükümete ilettik. Bunların önemli bir kısmından da sonuç aldık. Pek çok destek ve düzenleme hayata geçti. Ama sıkıntılarımız bitmedi, sorunlar elbette var. Bunları da devamlı dile getiriyor, çözüm sağlamak için uğraşıyoruz."

-Üyelerin Taleplerini Aktarıyoruz

Girdi maliyetlerimizdeki artışı, krediye erişimdeki sıkıntıları, yüksek enerji fiyatlarını, ilgili Bakanlara ilettiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, tarımda gübre ve yem gibi girdi fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra kuraklığın da, büyük bir soruna dönüştüğüne dikkat çekti. TOBB Başkanı, yüksek enflasyonun, işletme sermayesi ihtiyacını artırdığını belirtirken, "Onları desteklemek üzere, yeni kredi ve KGF kefaletli kredi paketleri gerektiğini de hükümete iletiyoruz.

Kredi faizleri ve limitlerinde, hepimiz büyük sıkıntılar yaşıyorduk. Önce Merkez Bankamızla, sonra kamu bankalarımızla, TOBB'da bir araya geldik. Sonrasında yeni düzenlemeler hayata geçti. İnşallah, özellikle kredi faizine olumlu yansımasını bekliyoruz. Yeni bir KGF paketi için de çalışmalar başladı. Ayrıca Haziran ayında düzenlediğimiz, TOBB Ekonomi Şurasına, Cumhurbaşkanı Yardımcımız, Maliye, Sanayi, Ticaret ve Enerji Bakanlarımız katıldı. Yaşadığınız sorunları ve taleplerinizi hepsine anlattık" dedi.

Bir ve beraber olunca, Allah'ın rahmeti ve bereketi de vereceğini bildiren Hisarcıklıoğlu, "Yeter ki birbirimizi ötekileştirmeyelim. Kimseyi, fikrinden, inancından, görüşünden dolayı dışlamayalım. Huzur olsun ki, ticaret artsın, artan ticaretle de zenginlik gelsin" Diye konuştu.

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Güven Kuzu Yaptığı konuşmada;Bu buluşmayı uzun bir süreden beri programlıyorduk. Ancak irademiz dışında gerçekleşen durumlardan dolayı bugüne ertelemek zorunda kaldık. Özellikle pandemi süreci bazı aksaklıkların yaşanmasına sebep oldu. Bildiğiniz üzere, küresel ekonomiyi 2020 - 2021 ve 2022 yıllarında etkileyen en önemli faktör Kovid19 pandemisi ve bu pandeminin etkisiyle ortaya çıkan hususlar olmuştur.

Salgın birçok küresel değer zincirinin işleyişinde önemli bir aksaklığa neden olmuştur. Küresel ticaretteki artış sonrasında küresel ticaretteki maliyetlerde ciddi yükselişler ve rotalarında değişiklikler meydana gelmiştir. Sağlıkla ilgili bir konu olmasına rağmen pandemi dünya ekonomisini sarsmış, alışılagelen ticaret yöntemleri ve uygulamalarında ve ekonomide çarkların dönmesinde zorluklar ortaya çıkarmıştır.

Çalkantılı 2020 ve 2021 yılının ardından, küresel ekonomi nihayet Kovid-19 salgınının en kötü evrelerinden çıkmaya başlamıştır. Ancak salgın sonrası ekonomik ve sağlık alanında kriz ortaya çıkmıştır. Bu kriz karşısında dünya çapında ortaya konulan hızlı politika tepkileri muhtemel daha kötü sonuçları önlemiştir. Nitekim uluslararası kuruluşların küresel büyüme tahminlerinde salgının ilk dönemlerine kıyasla daha güçlü bir toparlanma öngörülmektedir.

Ülkemizde de Merkez Bankamızın enflasyon ve döviz kuruna ilişkin revizyonu bu şekilde okunabilir. Pandemi döneminde tüketici davranışları salgın ile birlikte önemli ölçüde değişmiştir. Sağlık ürünleri, dijital hizmetler, iletişim, gıda ve ev ofis ekipmanları gibi sektörlerde talep artarken, ulaşım ekipmanları, uluslararası seyahat ve konaklama ve eğlence hizmetleri gibi sektörler ise sekteye uğramıştır.

Bu değişikliklerin bazı sektörler için kalıcı olması durumunda küresel ölçekte mal ve hizmetlere olan dış talepte de değişimlerin yaşanması olasıdır. 2022 yılı ilk çeyreğinde salgın tedbirlerinin gevşetilmesiyle küresel talepte yaşanan toparlanma, Kovid-19 aşılama oranlarındaki artış, ekonomilerin hızlı toparlanma yolundaki iyimserlikleri ve OPEC+ ülkeleri arasında süregelen üretim kısıntısı kararları gibi faktörlerle ham petrol fiyatları 2022 yılı Ağustos ayında varil başına ortalama 95 dolar seviyesine yükselmiştir.

Başkan Kuzu; Eylül ayı ile birlikte kısmi bir düşüş yaşanmış olmasına rağmen hala enerji fiyatları ekonomileri tehdit eden enönemli unsurlar arasında yerini korumaktadır. Hükümetimiz kendi tasarrufundaki konularda en yüksek gayret performansını göstermekte ve şuana kadar aldıkları kararlar ve uyguladıkları politikalarla ülkemizi en az zararla çıkarmaya çalışmaktadırlar. Yeni dönemde hızlı bir toparlanmayla birlikte ekonomide ciddi bir atılım hamlesi beklentimiz devam etmektedir.

Siirt ili ekonomisi önemli ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Siirt ilinin nüfusunu sınırlayıcı tarım alanlarının yetersizliği veya katma değerli ürünlerin üretiminin arttırılamaması olumsuz bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. İldeki küçükbaş hayvan sayısı veya ürünleri, söz konusu alanda önemli oranlara sahiptir. Küçükbaş hayvan varlığının 1.250.000’nin üzerinde olması Türkiye’de bu alanda ilk 4 il arasında bulunmamızı sağlamakta, yine bu alanda üreticilere ciddi bir gelir kaynağı imkânı oluşturmaktadır.

 İlimiz arıcılık başlığında Türkiye’de toplam üretilen kovan ve bal ortalamasından 2,5 kat daha fazla üretim yapmaktadır. Siirt ilinde yüzölçümüne oranla önemli miktar tahıl ve bitkisel ürünleri olan Buğday ve Mercimek (kırmızı) yetiştirilmektedir. Buna ilaveten, fıstık ve nar Türkiye içinde yine önemli miktarlarda üretilen ürünler olarak karşımıza çıkmaktadır. Dicle havzası içinde kurulu olan Siirt ili, Türkiye’nin ortalaması üstünde bir hidroelektrik enerjisi potansiyeline sahiptir.

Siirt’in elektrik santrali kurulu gücü 793 MegaWatt’dır. Toplam 5 adet hidroelektrik enerji santrali (Çetin Barajı, Alkumru Barajı, Kirazlık Barajı, Şirvan Barajı ve HES Barajı) bulunan Siirt’teki elektrik santralleri yıllık yaklaşık 2,5 milyar kilowatt saatle elektrik üretimi yapmaktadır. Siirt’in tükettiği elektrik ise 1 milyar kilowattır. Bu santrallerin 3’ü ( Çetin, Alkumru ve Kirazlık) Odamız Meclis Başkanı Sayın Nihat Özdemir tarafından inşa edilerek üretime geçirilmiştir.

Yaklaşmakta olan gıda ve su krizi Siirt’e yapılacak yatırımlar ile fırsata dönüşebilir. Siirt toprakları ve suları sanayi tarafından kirlenmemiş olması ve barajlar sebebi ile su zenginliğine sahip olması ile diğer bölgelerden ayrışmaktadır. Ülkemizde diğer illerde yapılan baraj sayılarını kıyasladığımızda Siirt ili için yapılan baraj sayısı ilimiz için büyük bir avantajdır.

Siirt ilimizde bulunan Organize Sanayi Bölgesi talepleri karşılamakta yetersiz kalmakta, bu amaçla ilimizde II. OSB kurulması amacıyla bakanlık nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuştur. Az sayıda katma değeri olan ürünler (Siirt battaniyeleri, Jirkan kilimleri; bıttım sabunu vs.) yeterli oranda tanınmamakta ve endüstriyel ölçeklerde üretilememektedir.

Katma değeri az olan sektörlerde girişimleri arttırmak işsizlik sorununu belki hafifletecektir fakat ilin refahının ve zenginliğinin artmasına yetmeyecektir. Bu sebeple bölgeye uygun katma değerli ürünleri tespit etmek ve endüstriyel ölçekte üretilmesini sağlamak temel hedeflerimizdendir. Buna yardımcı olacak genç nüfus Siirt’te mevcut ve bizler bu kapasiteyi harekete geçirecek motivasyon araçlarını oluşturmak, var olanları geliştirmek için çalışmalarımız devam etmektedir.

Nüfustan konu açılmışken; Siirt nüfusunun yaklaşık % 45’i 0-19 yaş aralığı, %43’ü ise 20-49 yaş aralığında bulunmaktadır. Resmi rakamlardan da anlaşılacağı üzere %90’a yakın bir oranla genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Bu durum dolayısıyla işgücüne katılım sayılarını da etkilemektedir. Aynı paralelde istihdamla alakalı yatırımların, özellikle emek yoğun sektör yatırımlarının sayılarının ilimizde arttırılması çalışmalarının ve bu yatırımlara verilen desteklerin arttırılması başlıkları yoğunlaştığımız konulardır.

Maalesef son dönemde İŞKUR marifetiyle özellikle tekstil alanında faaliyet gösteren yatırımcılara sağlanan mesleki kursların şartlarının ağırlaştırılması kararı büyük bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Nitekim Siirt şu ortamda öncelikle hizmet sektörüyle istihdam yaratabilecek bir il olması hasebiyle bu desteklere getirilen ilave yüklerin azaltılması, desteklerin çeşitlendirilmesiyle birlikte ciddi yatırımcıların hakkıyla desteklenmesi elzemdir. Siirt ilinin büyük bir avantajı dünyada arzı kısıtlı olan manevi kültürel varlıklarıdır. Bu varlıkları yerel ulusal ve uluslararası mecralarda tanıtmak ve bu potansiyeli kullanmak zorundayız. Buna ilaveten, tarım ve hayvancılık alanında uzmanlaşmış olan Siirt Üniversitesi projeler ve nitelikli akademik kadrosu ile bölge için büyük bir fırsat yaratmaktadır.

Bölgeye uygun katma değerli ürünlerin tespit edilip endüstriyel ölçekte üretilmesi üniversitemizle ortak çalışmalar ve projeler üretilmesi amacıyla Siirt Ticaret ve Sanayi Odası olarak sürekli koordinasyon ve toplantılar gerçekleştirmekteyiz. Üniversitelerimizde AR-GE çalışmaları desteklenmelidir. Son yıllarda teknolojik ürünlerde yerli üretim ürünlerinin sayı ve nitelik olarak artmış olmasına ve “Yüzde yüz yerli ve milli”  vizyonuna Siirt’ten de ciddi bir katkı sunmayı hedeflemekteyiz. Tabi bunları yaparken hâlihazırda faaliyetleri devam eden tüccar ve sanayicilerimizin de taleplerine karşılık verebilmeliyiz.

Bu meyanda KOSGEB destekleri KOBİ’lerin üzerlerindeki yükün hafifletilmesi konusunda çeşitli yardımlarla süreci iyi bir şekilde yürütmektedirler. Ancak aynı olumlu duyguları kalkınma ajansları için söyleyebilmemiz mümkün değil.

Ajanslar, kuruluş amacı olarak ulusal kalkınma plânı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak üzere 2006 yılında kuruldular. Geride bıraktığımız 16 yılda bölge içi gelişmişlik farkını azaltmak bir yana gelişmişlik makasının iyice açılmasına sebep oldular. 11.08.2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile sanayi tesislerinde yatırımı yapılan GES’lerden üretilen fazla enerjinin satın alınma prosedürüne getirilen kısıtlama mağduriyet oluşturmaktadır. Bu değişikliğin, yatırımını tamamlamış olan ve üretim yapan işletmelerin dışarıda tutulacağı şeklinde düzeltilmesini talep etmekteyiz.

Ayrıca odamız üyelerinin son dönemlerde en fazla dile getirmiş oldukları hususlardan biri de finansal kaynaklara erişim meselesidir. Bankacılık sektörünün finansa ilişkin uygulamış oldukları katı politika şirketlerimizin sermaye sıkıntısı çekmesine sebep olmaktadır.  Bu hususta ilgili kurul ve kuruluşlarla görüşmeler yapılmasını talep ederiz.

Taleplerimiz arasında bulunan dün de Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız tarafından Temel Atma Töreni gerçekleşen Siirt-Şirvan-Pervari yolu ile ilgili vermiş olduğu desteklerden dolayı Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere; değerli Bakanımıza, Valimize ve milletvekilimize şükranlarımı sunuyorum.

Yapımı devam eden ulaştırma projeleri bittiğinde de ilimiz çıkmaz sokaktan kurtulup, yeniden açılmasını umut ettiğimiz sınır ticaretinin de canlı bir şekilde hissedileceği düşüncesindeyiz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Atatürk Anadolu Lisesi’nin ilimize hayırlı olmasını diliyor, ilimize böylesine güzel bir eseri kazandırdığı için TOBB Başkanımıza ve yönetimine teşekkür ediyorum.

Ayrıca ilimizde ve Odamız bünyesinde Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi‘nin kurulması için bizlere her konuda destek olan TOBB Başkanımıza ve TOBBUYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Cemil Çiçek’e şahsım ve yönetim kurulum adına şükranlarımı arz ediyorum.

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi Başkanı Nihat Özdemir ilimizdeki enerji ve çimento yatırımları hakkında bilgi verdi.

Eski Meclis Başkanı ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca yaptıkları konuşmalarda arabuluculuk ve tahkim sistemi üzerinde durarak bunun yargının iş yükünü hafiflettiğini ve davaların daha kısa sürede sonuçlanacağını belirterek bu gün ayrıca açılışı yapılan arabuluculuk ve tahkim merkezinin hayırlı olmasını dilediler.

Vali Osman Hacıbektaşoğlu yaptığı konuşmada gelen konuklara teşekkür etti ve TOBB un Siirt Bilim ve Sanat Merkezinin yapımını üstlenmesi dileğinde bulundu.

Toplantıda Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu, TBMM Eski Başkanı Cemil Çiçek, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca ve Yargıtay Cumhuriyet Başsevcısı Bekir Şahin,ATO Başkanı Gürsel Baran, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, Cumhuriyet Başsavcısı Tuğan Sarıca, Ağır Ceza Reisi Erhan Obut da yer aldı.













Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.