Bu haber kez okundu.

Siirt İlinde Bulunan Göl, Gölet ve Barajlara  1.486.000 Adet Pullu Sazan Bırakıldı
banner229

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi Kapsamında” Siirt ili içerisinde bulunan göl, gölet ve barajlarda 2021 yılı içerisinde Ilısu Prof.Dr. Veysel Eroğlu Barajında 1.000.000 adet Alkumru Baraj Gölünde 421.000 adet ve diğer göletlerde 65.000 adet olmak üzere toplam 1.486.000 adet yavru pullu sazan balığı bırakıldı.

Bu oran son 3 yıl içerisinde yapılan balıklandırma çalışmasının yaklaşık 8 katı kadardır. Balıklandırma çalışması yapılan türün özelliklerine bakıldığında, uzun gövdeli, solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenen bir dip balık olması boylarının  1,5 metreye kadar ulaşabildiği, ağırlığının ise 35 kg’a kadar olanlar mevcut olduğu tespit edildi.

Pullu sazan balığı 40-50 yıla kadar yaşayabilmekte ve eşeysel olgunluğa ( Üreme ) ulaşma yaşının erkeklerde 3 – 4 yaş, dişilerde ise 4 – 5 yaştır. Yasal avlanma boyu ise 40 cm ve üzeridir.

Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamalarda  balıklandırma çalışmasının olumlu etkilerini  alabilmek adına halkımızla işbirliği içerisinde suya bırakılan balıkların en az bir kez üremelerine imkan sağlamak amacıyla avlanma yasakları kurallarına uymalarını minimum yasal avlanma boyu olan 40 cm küçük balıkların avlanmaması, balık stoklarımızın korunması ve su ürünlerinin sürdürülebilirliği için büyük önem taşıdığı ifade edilmekle beraber Siirt ilimizde artan su kaynaklarına bağlı olarak Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak  gerekli çalışmaların yapılarak gerek stokların korunması gerekse de  su ürünlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla balıklandırma çalışmalarının gelecek yıllarda  artarak devam edeceği bu kapsamda bölge halkı için gelir kaynağı oluşturma ve amatör balıkçılar için sportif  faaliyetlerinin  devamlılığının sağlanması amaçladığı ifade edilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.