İslamın iki büyük bayramı vardır
1-Ramazan Bayramı
2-Kurban Bayramı
Bu iki bayram müslümanların Mekke'den Medineyi Munevvere'ye hicretinden(622) iki yıl sonra 624 yılinda ilahi bir armağan olarak verilmiştir.
Bu tarihten beri kameri takvime göre her yıl müslümanlar Ramazan ve Kurban bayramlarını kutlamaktadırlar.
Biz müslumamlar bayramlarimizda barısma,kaynaşma ve yardimlaşma gibi hassasiyetlerimizi ön plana çıkartırız.
   Kurban Bayramı'nın temeli olan kurbana bu anlayışla yaklasirız.
    Kurban Bayramı bir et bayramı bir hayvan boğazlama bayramı değildir.Bu ve benzeri anlayış ve düşünceler "Kurbanın"kutsallığın,esas anlamını ve kurbanla amaçlanan manevi kazançları alıp götürdüğünü bilmek gerekir
Toplumsal yönü olan diğer dini emirlerde olduğu gibi,elbette kurban'ın çok yönlü toplumsal faydaları vardır.
    Et değerli bir besin maddesidir.İnsanlar her zaman et bulamıyabilirler.Kurban bayraminda insanlar daha bol bir sekilde bu gıdadan faydalanırlar.Özellikle yoksullar icin ayrı bir sevinç vesilesidir.
    Birde kurbanin bir manevi arka planı vardır ki kurbanın dayandığı temel anlamı içerir Malesef biz insanlar kurbanın bu manevi boyutunu ihmal eder ve görmemezlikten geliriz. 
Kurban;  yaklaşmaya ,yakın olmaya vesile olan şey anlamındadır.Kurban Bayramı günlerinde kestiğimiz kurban ile biz,aslında Allah'a yaklaşmayı hedeflemekteyiz.
    Müslüman bir fert kurban ile Allah'ın yasaklarından kaçinmayı ,kötü alıskanlıklarindan ve huylarindan sıyrılıp kurtulmayı niyet etmelidir.
    Sembolik anlamı olan kurban hayvanini kestigi gibi bütün diger  kötü arzularinıda kesmeye niyet etmeli,bu düsüncelerle yepyeni bir hayata,ufuklara hazır olmanın azmi geliştirilmelidir.
Rabbimiz"Kurban etleri ve kanları değil,sadece takvanız Allah katına ulasir"(Hacc 22/37) diye buyurarak kurban ibadetinde temel arka planı oluşturan anlama dikkat çeker. İbn-i Arabi ve Mevlana'ya göre en büyük kurban nefistir,bütün mesele kötü ve olumsuz düsünce  ve duygularinı Allah için kurban etmektir.

Cüneyd-i  Bağdadi'de "Hac esnasinda Mina'da kurban kesen bir mumin eğer nefsinin kötü arzularınıda boğazlamıyorsa kurban kesmiş sayılmaz diyerek bu gerçeği dile getirmektedir. Ayrica kurban ile atamiz Hz.İbrahim ve Hz.İsmail'in(a.s) sabır, tevekkül,teslimiyet ve kahramanlıklarinı hatırlayıp duyumsayabilmeliyiz. 1 gün sonra kurban bayraminı kutlayacağiz.Bu sene Mekke ve Medine boş ve mahzun.Buda islam alemi icin ayrı bir hüzün.
2019 yılinda başlayan ve halen tüm hızıyla devam eden Covid -19 virüsü tüm dünyayı etkisi altına almasıda ayrı bir hüzünlü bayramı beraberinde getirmektedir.
  Her ne kadar sokağa çikma yasaği olmasada tedbiri elden bırakmamak  gerekir diye düşunüyoruz.
İnsallah Covid-19 virüsüyle gecirecegimiz son bayram olur vede özlemini çektigimiz Kurban Bayramıni her yönüyle dolu dolu yaşarız.
 Tüm tedbirlere uyarak sevdiklerimizle birlikte mutlu ve huzurlu bir bayram gecirmek dilegiyle 
     Kalın sağlıcakla

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.