Bu haber kez okundu.

Siirt'te Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına 2020 Yılında 1354 Adet Başvuru Yapıldı
banner229

Siirt Valiliği, Ticaret İl Müdürlüğü 2020 yılında Tüketici Hakem Heyetine yapılan başvurular ile ilgili verileri açıkladı.

Siirt te İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına 2020 yılında toplam 1.354 adet tüketici uyuşmazlığı başvurusu yapıldı.

Tüketici Hakem Heyeti 2019 yılında devredilen dosyalarla birlikte toplam 1.261 adet tüketici uyuşmazlık başvurusunu karara bağladı. Tüketici Hakem Heyetinin vermiş olduğu kararların 752 adedi tüketici lehine, 501 adedi ise tüketici aleyhine sonuçlandı. 8 adet karar ise görevsizlikle sonuçlandı.

2020 yılında Siirt Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına yapılan başvuruların sektörel dağılımı da belli oldu.

Perakende Ticaret Sektörü (Ayakkabı, Cep Telefonu vb.) : 899

Abonelik Hizmetleri Sektörü:187

Finansal Hizmetler Sektörü: 143

Diğer Hizmetler: 125

Böylece en fazla başvuru perakende ticaret sektöründe (ayakkabı, cep telefonu gibi ürünler) yapılmış oldu.

2020 Yılında Tüketici Hakem Heyetine e-devlet Üzerinden Yapılan Başvurular Arttı

Tüketiciler 2020 yılında, Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirleri de dikkate alarak elektronik ortamda başvuru yapmayı tercih etti. Tüketici uyuşmazlıkları başvuruları e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sisteminde (TÜBİS) (https://tuketicisikayeti.ticaret.gov.tr) elektronik ortamda yapılabilmektedir. Ayrıca, Tüketiciler yaşamış oldukları uyuşmazlıklar için, Siirt Ticaret İl Müdürlüğü Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına gelerek başvurabilecekleri gibi İlçe Kaymakamlıklarında bulunan irtibat bürolarına da başvurabilmektedir.

Tüketici Hakem Heyetine Başvurularda Üst Limit 11.330TL Oldu.

Tüketiciler, 2021 yılında 11.330 TL’ye kadar olan uyuşmazlık başvurularını Tüketici Hakem Heyetine yapabileceklerdir. Bu limiti aşan tüketici uyuşmazlıklarında ise Tüketici Mahkemeleri görevli bulunmaktadır.

2020 Yılında Tüketici Hakları Kapsamında 167 Firma Denetlendi.

Ticaret İl Müdürlüğü tarafından 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve 6585 Sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında fiyat etiketi, garanti belgesi, tanıtma ve kullanma kılavuzu, yerli üretim logosu, indirimli satış, satıştan kaçınma, mesafeli sözleşmeler, kampanyalı satışlar ve haksız fiyat artışlarına yönelik olarak 167 firma denetlenerek 12 bin 791 ürün incelendi. 59 firmada ise haksız fiyat artışı denetimleri kapsamında denetimler yapıldı.

Tüketicilerimiz ALO 175 Tüketici Danışma Hattını arayarak tüketici şikâyetlerini bildirebilir veya tüketici hakları ile ilgili her türlü bilgi alabilmektedir.

Haksız fiyat artışlarına karşı şikâyetler ise İl Müdürlüğümüze direk bildirebileceği gibi Haksız Fiyat Artışı Şikâyet Bildirimi Mobil Uygulamasından da bildirebilmektedir.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.

SİİRT TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.