Bu haber kez okundu.

Diva-Sen Başkanlar Kurulunun Bahar Dönemi Yüksek İstişare Sonuç Bildirgesi
banner229

Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası (Diva-Sen) Genel Başkan Yardımcısı Siirt Şube Başkanı M.Naci Özay'ında katıldığı Başkanlar Kurulu toplantısında önemli kararlar alındı.

Diva-Sen Başkanlar Kurulunun katılımı ile gerçekleştirilen 2021 Bahar Dönemi Yüksek İstişare Kurul Toplantısı, 16-17-18 Mart 2021 tarihlerinde gerçekleştirildi. Yapılan söz konusu YİK toplantısı Sonuç Bildirgesi şunlardır.  

1- Diyanet İşleri Başkanlığına ve çalışanlarına yönelik oluşturulan menfi propagandaların biran önce son bulması çok önem ahzetmektedir. Bu nedenle, toplumun her katmanında Diyanet ve çalışanlarına yönelik bilinç oluşturulmalıdır.  

2- Herkesi olumsuz etkileyen COVID-19 virüsünden biran önce kurtulmak için 83 milyon vatandaşımızın tamamının sorumluluk duygusuyla hareket edip gerekli tüm kurallar ve talimatların uygulanması için gereken hassasiyetler gösterilmelidir.  Ayrıca pandemi kurullarında görevlendirilen personelin ödüllendirilmesi memnuniyetle karşılanacaktır.

3-  Cami görevlileri için uygulanan sözlü mülakat sınavlarının kaldırılarak kıdem ve puan sistemine göre bilgisayar ortamında nakilleri gerçekleştirilmelidir.  

4- TBMM tarafından kanunlaştırılan ve formül olarak 3+1 şeklinde ifade edilen sözleşmelilerle ilgili karar çok büyük tepkilere neden olmuştur. Zira 3+1’e tabi olanlar ve olmayanlar diye sözleşmelilerin gruplara ayrıştırılması vicdanları da sızlatmıştır. Filhakika, 3+1’e tabi olanların akıbetleri kanunla belirtilmiş olup 3+1’e tabi olmayanların gelecekleri hakkında hiçbir husus belli değildir. Bu nedenle tüm sözleşmelilerin aynı grupta toplanılması ve akabinde kadrolu unvana taşınmaları cihetine gidilmesi kalpleri fethedecek ve çalışma barışına katkıda bulunulacaktır.  

5- MBSTS ile ilgili olarak personel ve sendikalar tarafından yapılan tüm şikâyetler ve çözüm ile ilgili talepler mutlaka göz ardı edilmemelidir. Ancak, mantık olarak isabetli fakat uygulamada karşılaşılan problemler nedeniyle MBSTS’nin kaldırılarak, bazı kuruluşlar tarafından personelin yetişmesi ve geliştirilmesi adına internet ortamında uygulanmakta olan formüllerin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da hayata geçirilmesi cihetine gidilmesi.   

(Görevlilerin kaynak olarak belirlenen eserlerden sorumlu tutularak online sistemle aylık-yıllık şeklinde mütemadiyen değerlendirmeye tabi tutulmaları cihetine gidilmesi vs… Bu şekilde personelin serzenişte bulunduğu sınav ücreti, sınav merkezlerine taşınmada oluşan şikayetler ortadan kalkmış olacağından personel için maddi ve manevi kazançlar sağlanmış olacaktır.)  

6- Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ifade edilen ve din görevlilerinin beklentisi durumuna gelen 3600 ek göstergenin biran önce tahakkuk ettirilmesi çok önem arz etmektedir.   

7- İsimsiz ve imzasız yapılan tüm şikâyetler kesinlikle karşılık bulmamalıdır.   

8- Müşteki veya muhbirlerin isnat ettikleri suçlamalar için öncelikli olarak müşteki ve muhbirlerin doğruluğu araştırılmalıdır.  

9- Müştekilerin isnat ettikleri suçlamalar sübut bulmadığı takdirde, soruşturmalara sebep tüm taraflar hakkında gerekli kanuni ve hukuki işlemler yapılmalıdır.  

10- Gerek kurum gerekse de tüm müftülükler, ceza vermede gösterdikleri aceleciliği, onurlandırmada da göstermelidir.  

11- Diyanet işleri Başkanlığında ihtiyaç odaklı çalıştırılan vekil İmam-Hatip-Müezzin-Kayyım ve Fahri Kur’an Kursu Öğreticisi olarak çalıştırılan personelin özlük, mali ve sosyal haklarında düzenlemelere gidilmesi için beklenti hat safhadadır. Dolayısıyla bu yöndeki tüm beklentilerin karşılanması adına vekil ve fahri çalışanların da sözleşmeli veya kadrolu statüye kavuşturulmalıdır.

12- Şef, Din Hizmetleri Uzmanı, Din Eğitimi Uzmanı, Vaiz, Murakıp vs. özlük, sosyal ve mali haklarının iyileştirilmesi için başka bir bahar beklenilmemelidir.   

13- Şoför, Hizmetli ve Memur kadrosunda çalışanların özlük, mali ve sosyal haklarında iyileştirilmelere gidilmesi gerekmektedir. Bu manadan olmak üzere, fazla çalışma mesai ücretlerinin tahakkuk ettirilmesi ve Hususi (Yeşil) Pasaport almalarının yolu açılmalıdır.  

14- Müftülüklerin ihtiyacı olan hizmetli, şoför, teknisyen, tekniker, memur, VHKİ gibi unvanlarda görev yapan elemanların açıktan atanması veya kurumlar arası geçişlerle de temini cihetine gidilmelidir.  

15- Pandemi nedeniyle oluşturulan kurullarda görevlendirilen cami görevlileri, söz konusu görevlendirilmeleri devam ettiği müddetçe asli görevlerinden muaf tutulmalıdır.  

16-  Yetiştirme Yurtlarında büyümüş olup Devletimiz tarafından ellerinden tutularak kurumlara hizmetli olarak yerleştirilen kamu çalışanlarının diğer kurumlarda olduğu gibi Diyanet İşleri Başkanlığında da sınavsız bir şekilde VHKİ kadrosuna atanabilmelerinin temini ve görevde yükselme sınavlarına girebilmelerinin yolu açılmalıdır.  

17-  Kurumun;  bünyesinde faaliyet gösteren tüm sendikalara karşı eşit muamelede bulunmasını çok önemsiyoruz. Ayrıca müftülüklerin de aynı şekilde bünyelerinde faaliyet gösteren sendikalara eşit mesafede olduklarını fiziken de göstermeleri çalışma barışına en fazla katkıda bulunacak bir uygulama olduğuna inanıyoruz.  

18-  Vakıflar Genel Müdürlüğünde çalışan kamu görevlilerinin özlük, mali ve sosyal haklarında iyileştirmelerin yapılması. Bu manadan olmak üzere;   

• Hizmetli kadrosunda olup fakat masa başı sorumluluk taşıyan işlerde görevlendirilmekte,  

• Lojman kiraları %100 artırıldığından, alınan karar yeniden gözden geçirilmelidir.  

• Vakıflar Genel müdürlük nezdinde sunulan yemek ve servis hizmetlerinin taşrada çalışan kurum personeline de sunulmalıdır,  

• Tüm kurumlarda olduğu gibi, Vakıflar genel Müdürlüğünde de ücret dengesizliğinin giderilmesi.  

19-  Diyanet işleri Başkanlığımıza bağlı görev yapan tüm unvanlardaki personelin kalplerinin fethedilmesini çok önemsiyoruz. Nitekim kalpler fethedildiği zaman kurum aidiyeti oluşacak ve çalışanların kuruma olan sahiplenmesi de ona göre artacaktır.  

20- Görevliler üzerinde tahakküm oluşturan bazı muhtar ve dernek başkanları ile yönetimlerinin tutum ve davranışları inkâr edilemeyecek kadar ayyuka çıkmıştır. Bu nedenle, görevlilerin hak ve hukuku mutlaka korunmalı ve herkesin görev tanımları ile birlikte sorumluluk alanlarının net olarak belirtilmesine şiddetle ihtiyaç bulunmaktadır.   

21- Kurumun ve müftülüklerin Windows’tan PARDUS işletme sistemine geçilmesi sürecinde, yazışmalarla ilgili personelin yeterli bilgilerle donanımı sağlandıktan sonra değişiklik cihetine gidilmesi olası aksaklıkların önünü almış olacaktır.  

22-  Şehit yakını olup müftülüklerde görev verilen personelin görevde yükselme sınavlarına girebilmelerinin önü açılmalıdır.  

23-  Murakıp veya müfettişler maharetiyle yapılan soruşturmalar sırasında, soruşturmaya maruz kalan görevlinin psikolojik, sosyolojik, ailevi ve görevde geçmişi mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.  

24-  Memur ve VHKİ nakil sınavlarında uygulanan yöntemlerin her ilin ayrı ayrı değil de başkanlık tarafından belirlenen bir yöntem dâhilinde icra edilmesi.  

25-  Kur’an Kursu Öğreticilerinin unvanı, Kur’an Kursu Öğretmeni olarak değiştirilmelidir.  

26-  Murakıpların, İl Müfettişi/Yardımcısı veya İl denetmeni/Yardımcısı olarak unvan değişikliği yapılmalıdır.  

27-  Aşçı kadrosunda çalışanların tekniker kadroya geçirilmesi gerekmektedir. 

28-   Ecdadımız ve daha sonraları dernekler veya cemaatin katkılarıyla yapılan ve halen Vakıflar Genel Müdürlüğüne, belediyelere, derneklere, tüzel kişiliklere ait olup Cami lojmanı veya müftülük çalışanları lojmanı olarak kullanılan hiçbir konutta kira tahakkuk cihetine gidilmemelidir.  

29-   Cami görevlilerinin kullanımına sunulan lojmanların oturulabilir evsafta olması temin edilmelidir. 

30-   Başkanlığımız tarafından basımı ve yayımı yapılan sürekli yayınların görevlilere sunum dili mutlaka değiştirilmeli.  

31-   Camilerde kullanılan aydınlatma, ısıtma ve soğutma elektrik faturalarının tek kalem halinde genel bütçeden karşılanması.  

       32- Camiler ve din görevlileri haftası ayrı ayrı zamanlarda kutlanmak üzere 

             a.Maneviyatta öncü din görevlileri haftası 

             b. Huzur iklimi Camiler haftası 

Olarak kutlanmalıdır.

DİVA-SEN GENEL MERKEZİ 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.