Özel Siirt Hayat Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hakan Özkan, burun ameliyatları hakkında bilgi verdi.
Burun ameliyatları; burun tıkanıklıklarını gidermek nedeniyle yapıldığı gibi, sadece estetik amaçla da yapılabiliyor. Bazı durumlarda en önemli amacın hastaya nefes aldırmak olduğu unutulabiliyor.
Estetik kaygılarla, aşırı agresif cerrahiler uygulanarak, burun hacminin gereğinden fazla azaltılması hastada nefes darlığına yol açabiliyor. Bu nedenle burun ameliyatı öncesinde, cerrahın burnun içyapısıyla ilgili bilgi sahibi olması ve burnun içyapısını ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiş olması büyük önem taşıyor.
Küçük olan değil, nefes aldıran burun güzeldir
Özel Siirt Hayat Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hakan Özkan, Burun ameliyatlarında estetik ve işlevsel girişimler bir bütündür. Bu yüzden her hasta için uygun olan tedavi biçimi belirlenmelidir. Burun estetiği iki amaçlı yapılabilir. Birincisine burunda kemer, burun ucu düşüklüğü, burunda eğrilik gibi kişisin görsel algısıyla ilgili problemlerde başvurulur.
İkinci ameliyat da burnun iç kısmında hastanın nefes alıp vermesini engelleyen burun eti büyüklüğü, kemik eğrilikleri, kronik sinüzit gibi rahatsızlıklarda yapılmaktadır. Burnun iç kısmına yapılan müdahaleler hastanın rahat nefes alıp vermesini sağlayamayacaktır. Bu yüzden burnun dış kısmında eğrilik olan hastalarda, içten yapılacak olan işlemin rahat nefes alıp verişi sağlayamayacağı söylenerek burnun içinin ve dışının birlikte yapılması önerilmektedir.
Deneyimli hekimlere başvurun!
Özel Siirt Hayat Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hakan Özkan, Burnun çok küçük ve büyük olmasının yanı sıra, burnun fonksiyonel olarak en uygun şekilde çalışabilmesi önemsenmektedir. Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Bölümü’ne başvuran hastaların çoğunluğu nefes alma problemiyle gelmektedir.
Burun kemiğinde görülen eğrilikler, en yaygın tıkanıklık nedenleri arasında yer almaktadır. Bu tür eğrilikler, yerleşim yeri ve tıkayıcı özellikleri açısından hastaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Hastalar burnun iç kısmında yer alan problemleri düzelttirirken, burun görüntünün de değişmesi istemektedir. Burun görüntüsünün düzeldiği fakat solunum şikayetlerinin devam ettiği durumlarla da karşılaşılabilmektedir. Burun ameliyatlarının yeniden yapılması ilk ameliyata göre çok daha zordur. Bu nedenle burun ameliyatlarının kesinlikle deneyimli hekimler tarafından yapılması büyük önem taşımaktadır.
Burun eğrilikleri 30 dakikada gideriliyor
Özel Siirt Hayat Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hakan Özkan, İki teknikle yapılan burun ameliyatlarında kapalı teknik burnun ön kısmında kesi olmadan tamamen içeriden yapılır. Açık teknik ise burnun uç kısmından küçük bir kesiyle yapılmaktadır. Burun içinde problemli noktalara ulaşılabilmesi açık yöntemle yapılan ameliyatlarda daha kolay olmaktadır.
Deformasyonun sadece burun içinde olduğu durumlarda, septoplasti yöntemiyle burun içindeki eğrilikler, sadece 30 dakika ile 1 saat arasında süren basit müdahalelerle düzeltilmektedir. Öte yandan eğrilik ve çeşitli deformasyonların burun dışında da görüldüğü kişilerde, rinoplasti yöntemine başvurularak ameliyat ve iyileşme süresi biraz daha uzayabilmektedir.
Burun ameliyatından sonra;
-
Kemikler kaynayıncaya kadar darbe almamaya dikkat edin
-
Burun içinde oluşacak kabuklanmalar için doktorun vermiş olduğu sprey ve damlaları kullanın
-
Kemikler kaynamadığı ve kemiklerde çökmeye neden olacağı için 3 ay boyunca güneş gözlüğü takmayın
-
Burunda ve çevresinde çillenme veya cilt dökülmesini engellemek için ilk bir ay güneşle direk temastan kaçının