Bu haber kez okundu.

Diyetisyen Rıdvan Arslan'dan Tam Mevsimi Olan Pırasanın Muhteşem Faydaları!
banner229

Diyetisyen Rıdvan Arslan,Soğan ve sarımsak çoğu mutfağın temel dayanaklarıdır, ancak birçok kişi bir pırasaya asla dokunmamıştır. Daha iyi bilinen kuzenleri gibi pırasa da allium ailesine aittir. Pırasa dev yeşil soğan gibi görünür ve birçok yemekte soğan yerine geçebilir.  

Sağlık yararları 

Diyetisyen Rıdvan Arslan,Pırasa, özellikle kaempferol adı verilen flavonoidler açısından zengindir. Flavonoidler antioksidanlardır ve anti-inflamatuar, anti-diyabetik ve antikanser özelliklerinin yanı sıra diğer sağlık yararlarına sahip olabilirler. Pırasanın bu sağlık yararlarının kesin kanıtı, gelecekte insanlarla yapılacak çalışmalara bağlı olacaktır.  

Pırasanın diğer sağlık yararları şunlardır:   

Kanser Riskinin Azaltılması 

Diyetisyen Rıdvan Arslan,Allium familyasına ait bitkiler, bazı kanserlere yakalanma riskinin daha düşük olmasıyla bağlantılı olabilir. Çok fazla sarımsak, arpacık soğanı, frenk soğanı, soğan ve pırasa tüketenlerde prostat, mide, kolon ve yemek borusu kanserleri daha nadir görülür. Araştırmacılar allium sebzelerindeki antioksidanların hasarlı DNA'yı onardığını düşünüyor. Birçok çalışma, kolorektal kanser riskinin azaldığına dair kanıtlar bulmuştur. 16 çalışmanın bir analizi, allium ailesindeki tüm sebzelerin bu sağlık yararlarını sunduğunu buldu.   

Güçlü kemikler 

Diyetisyen Rıdvan Arslan,Pırasa, osteoporoz riskini azaltabilen K Vitamini açısından zengindir. Bazı çalışmalar, daha yüksek K vitamini alımı ile daha yoğun kemikler arasında bir ilişki olduğunu ve bunun da kalça kırığı riskinin azalmasına yol açtığını göstermektedir. Dünyanın bazı bölgelerinde, sağlık otoriteleri osteoporoz için K vitamini kullanımını onaylamıştır. 

Sağlıklı Gözler 

Diyetisyen Rıdvan Arslan,Pırasa, gözleri koruyan iki madde olan lutein ve zeaksantin içerir. Karotenoidler olarak bilinen bu maddeler , katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini azaltır. Bu iki göz durumu görüşü ciddi şekilde bozabilir ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Yaşlı insanlarda yaygındırlar. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.