Eskiden diye başlayan cümleler genellikle ağır özlem içeri. Çünkü eskiden bizler daha mutluyduk. Eskiden çok paramız ve lüks esyamız,cep telefonumuz bilgisayarimız yoktu Ama; Herkesin gözü toktu, Huzur vardı. Güven vardı. Mutluluk vardı Yardimlaşma vardı. Vefa vardı. Gülerdi bütün yüzler. Sözüm ona geliştik,zenginleştik ama kaybolup gitti o güzelim değerler. Eskiden biz bayram derdik şimdi ise tatil der olduk.

Bayramlar çocuklar için ne kadarda büyük bir anlam ifade ederdi. Şimdi ise kaybolan o degerlerimizin arkasindan üzulmekten başka çaremizmi kaldı.Yoksa sizde icinizden derin bir ahhhh çekip "Nerede o eski bayramlar" diyenlerdenmisiz o zaman bir ahhhh daha çekin derim.

Eskiden bayramlar;tatile gitmek değil,eş dost,akraba komşu ziyaretleri yapılır ve iadei ziyaretler beklenirdi yoğun bir ziyaretçi trafiği neredeyse bayram günleri yetmiyecek bir durumdaydı. Bayram demek anneanne,babaanne bayram mendili demekti.

Bayram demek Baba,abi, dayı,amca ve diger akrabalardan gelecek bayramlık demekti. Bayram demek  istisnasız bütün mahalle cocuklarınin bütün komşularinin kapılarinin çalınarak bayramlaşması ve poşet poşet çesit ceşit şeker toplamak demekti.

Bayram demek bayram traşı bayram hamamı ve yastigimizin altina koyarak bayram sabahını bekledigimiź yeni ayakkabı ve yeni elbiselerdi. Bayram sabahı ailenin erkek  büyukleri erken kalkarak bayram namazina ve akabinde mezarlık ziyaretine giderlerdi Daha sonra eve gelen aile büyukleri tamamı ayakta olan butün aile bireyleri ile bayramlaşir ve bugün azda olsa bu gelenegin bazı ailelerde devam eden Etli pilav,sulu yemek(Bamya yada kuru fasulyeden)oluşan bayram yemeği(ğedetıl it) yenir(Önce yoksul bir aileye yemek gonderilir)

Bayram bu çocukların bütün yıl dort gözle beklediği bir şeydi.Toplanan harçliklar ile doğruca bayram yerine ve burada sanırım bugün hiç bir luna park'tan boyle bir zevkin alinamıyacağı iple sallanma,dönme dolap,at arabası ve açik kamyonla şehir turu(heyyel haps heyyel haps)bunun yanında şemşeker pamuklu şeker kenger sakızı keyfi.Büyük küçük be kadar mutluyduk. Iyilik,hoşgörü,yardim severlik,kardeşlik ne kadarda çoktu.

Ahhhh ahhhh bayramdan günler once kurulan tezgahlarda eşe dosta yollayacagimız bayram kartlarini ne kadarda özenerek seçerdik.Postaneler bayram tebrik kartı gonderen insanlarla  dolup dolup tasardi. Samimiyetsiz toplu bayram  mesajlardan once bunlar ve el öpmeler vardı Bayram öncesi gelecek misafirlere ikram edilecek şeker ve lokumlar ve kolonya doldurulacak havalı kristal siseler gunler oncesi alınirdı.Hanımlar kendi elleriyle özene özene  açtıkları  baklavaları,sarıburmaları bayramdan bir kaç gün fırınlara gonderirlerdi.

Bayramda ekmek çikmazdi.Fırinlar çalışmazdı gazeteciler bile çalısmaz tek bir bayram gazetesi çikarirlardı. Ne kadarda uzun zaman oldu o eski bayramları yaşamıyalı Acaba diyorum dünyayı kasip kavuran, annelerin ve babaların cocuklarına, anneanne ve babannelerin torunlarına hasret duydukları ama saramadikları sevgi ve şefkatin yogun olarak yaşandıgı bu CORONA günleri bize yitirdigimiz geçmisimizi diger bir değişle aslımıza birazda olsa yönelecegimize, sevginin, şefkatin, merhametin, hoşgorünün birlikte kardeşce Insanca yaşamanın her şeyin üstunde olduğu yönünde ders almamıza vesile olacaği yonunde inancımizın tam olduğunu söyler; Özlemini ruhunuzun derinliklerinde hissettigimiz eski bayramlarımizın tadinda bayramlar dileğiyle.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yusuf tezcan 4 yıl önce

Tebrikler

Avatar
Serpil 4 yıl önce

Ne kadar güzel anlatmışsınız.yazınız beni çok duygulandırdı.kaleminize sağlık