Bu haber kez okundu.

Siirt'te Bitki Koruma Ürünü Satan Bayiler Denetlendi
banner229

Siirt İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, kent genelinde Bitki Koruma Ürünü satan bayileri denetledi.

2021 yılında 62, 2022 yılında ise 34 denetimin yapıldı. Yapılan denetimlerde ise mevzuata uygun satış yapmayan bayilere 51 bin lira para cezası uygulandı.

Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, “Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkındaki Yönetmelik”  ile il ve ilçelerde bulunan tüm Bitki Koruma Ürünü satan bayiler mevzuat çerçevesinde denetlendi.

Siirt il sınırları içerisinde faaliyet gösteren 16 adet Bitki Koruma Ürün Bayisi denetlendi. 2021 yılı içerisinde 62 denetim, 2022 yılı içerisinde ise 34 denetim gerçekleştirildi. Yapılan denetimlerde mevzuata uygun olmayan satış yapan bayilere 51 bin lira idari para cezası uygulandı.

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Üreticiler bitki koruma ürünü almadan önce il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerinden veya serbest çalışan reçete yazma yetki belgesine sahip ziraat mühendislerinden üretici kayıt defterine bitki koruma ürününü yazdırmaları gerekmektedir.

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığınca tavsiye edilen, ruhsatlı bitki koruma ürününü önerilen dozda kullanarak, insan sağlığını, toprağı, suyu ve çevreyi korumalıdır. Sürdürülebilir bir tarım için, insan ve çevre sağlığı, canlı ve cansız tüm etmenler ile ekosistemin korunması amacıyla, sahte ve ruhsata uygun üretilmeyen bitki koruma ürünlerinin satılmasının önlenmesinde, başta bayi ve üreticilerin gerekli hassasiyeti göstermesi gerekmektedir.

Bu nedenle bitki koruma ürünlerinin kare kodlu üretilerek Tarım ve Orman Bakanlığ’ının kurmuş olduğu, Bitki Koruma Ürünleri Kayıt ve Takip Sistemi üzerinden satışının yapılması zorunluluğu getirilmiş ve izlenebilirlik oluşturulmuştur.

İzlenebilirlik konusunda başta bayiler ve üreticiler ekipler tarafından denetim ve bilgilendirme çalışmaları yapılmaya devam edecektir. Piyasada son tüketim tarihi geçmiş, sahte olma ihtimali olan bitki koruma ilaçlarına rastlanılması durumunda tarım ve orman il-ilçe müdürlüklerine ve kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunulması büyük önem arz etmektedir. "

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.