Bu haber kez okundu.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu Ilısu Barajında Balık Stok Verim Tahmin Çalışmaları Yapılıyor
banner229

Ticari avcılık yapmak üzere 5 avlak sahası sınırları belirlenen Prof. Dr. Veysel Eroğlu Ilısu barajında balık stok verim tahmin çalışmaları yapılıyor.

Siirt ve Van  Tarım ve Orman İl Müdürlükleri su ürünleri mühendislerinden oluşan teknik ekipler göl havzasında ölçüm çalışmalarını yapıyor.

Balık stok verimi tahmin çalışmalarının sonuçlanması ile sınırları belirlenen 5 adet avlak sahası Su Ürünleri Kooperatiflerine tahsis edilecek. Avlak sahaları öncelikle saha sınırları içinde kalan köy üreticilerine kiralanacak. 5600 ton üretim kapasitesi ile kafes balıkçılığı üretimine açılan Alkumru barajından sonra Prof. Dr. Veysel Eroğlu Ilısu Barajında da su ürünleri üretimi ticari olarak başlamış olacak.

Yaklaşık 100 kilometrekare alanda yapılan çalışmalar sonucunda Siirt İli Baraj Gölü havzasında aynalı ve pullu sazan, şabut, yayın , kefal, siraz gibi balık türleri tespit edildi.  

Baraj göllerinde ticari üretimin  başlaması ile  birlikte bölgedeki su ürünleri üretimi ve geliri ciddi bir artış gösterecek. Avlak sahalarının ticari olarak Su Ürünleri kooperatiflerine tahsis edilmesi ile balık popülasyonunun azalmasına yol açan kaçak avcılık kontrol altına alınarak, üretimin artması sağlanacak.

Siirt’te baraj göl havzalarında su ürünleri üretiminin başlaması ile yeni bir istihdam alanı ve önemli bir gelir kaynağı sağlanmış olacak. Bölgedeki su ürünleri üretiminin sürdürülebilirliği ve kalitenin korunması için çevre koşullarına da büyük önem verilecektir. Siirt’te bulunan baraj göl havzalarında su ürünleri üretimi ve denetimlerde kullanılmak üzere Siirt Tarım ve Orman Bakanlığının katkısı ile il müdürlüğüne  kazandırılan tekne suya indirilerek ilk görevine başlamıştır.

İl Müdürlüğüne ait teknenin suya indirilme ve balık stok verimi tahmin çalışmalarının başlama programına Siirt İl Tarım Ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Nurettin Gül, Van İl Müdürlüğü Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammed Demir ve Su Ürünleri Mühendisleri katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.