Bu haber kez okundu.

Prof. Dr. Arıca, Siirt'te Vaka Patlamasının Nedeni: Temaslılar Düğünde Cenazede
banner229

Koronavirüste yüz binde görülen vaka sıklığında 1139,94 ile rekor kıran Siirt’te filyasyon ekiplerine verilen yanlış bilgiler mücadeleyi zorlaştırıyor. Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Vefik Arıca, “Filyasyon ekiplerine temaslılar bildirilmiyor. Bu kişiler düğünlere, taziyelere gidiyor. Pozitif çıkan kişinin evinde 5 kişi yaşıyor, ama ‘temas ettiğim kimse yok’ diyor. Aktif vakalar temaslıları söylemiyor” dedi.

Vaka sıklığında 1139,94 ile rekor kıran Siirt’te filyasyon yapılamadığı ortaya çıktı. Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Vefik Arıca, Kovid testi pozitif çıkan kişileri arayan filyasyon ekiplerine isim verilmediğini söyledi.

Salgınla mücadelede temaslı kişilerin karantinaya alınmasının önemine işaret eden Arıca, “Filyasyon ekipleri testi pozitif çıkan kişilerin son 2-3 gün içinde kimlerle temas ettiğini polis gibi sorgulayarak bulması gerekiyor. Ancak temaslılar bildirilmiyor ve bu kişiler düğünlere, taziyelere gidiyor, kafelerde oturuyor. Testi pozitif çıkan bir kişinin evinde 5 kişi yaşıyor, temas ettiğim kimse yok diyor. Aktif vakalar temaslıları söylemiyor bizler de bu tespiti yapamıyoruz” diye konuştu.

Yaz aylarında iller arası hareketliliğin fazlalaştığını söyleyen Arıca, “Bu hareketlilik vaka artışındaki temel faktörlerden biri. İkincisi ise düğünler çok ertelenmişti, yaz aylarıyla birlikte düğünlerde artış oldu. Taziyelere gidişler de arttı.

Siirt’te vakaların Kasım-Aralık 2020’de pik yapmıştı. Daha sonraki süreçte insanlar vakalara yakalandıkça tedbirleri sıkı tuttu. Nisan-Mayıs ayında Karadeniz üçüncü zirveyi yaşarken masmavi olan illerden biri Siirt’ti. Bizi bekleyen tehlike 6-7 aylık süreçten sonra ne olacağıydı. Kurban Bayramı’ndan sonra ne olacağına bakacaktık ama bayram bile olmadan bölge kırmızılaşmaya başladı” diye anlattı.

KESİNLİKLE KISIRLIK YAPMIYOR

Aşı hızının artması gerektiğini söyleyen Prof. Arıca, “Bölgede aşıyla ilgili kısırlık meselesi en büyük tereddüt sebebi. Bu soruyu yöneltenlere, geçen yıl ile şimdiki doğum oranları arasında yüzde 10’luk bir artış var. Kısırlık yapsa bu oran artmaz.

Son yayınlara göre 2 doz Biontech aşısının sperm sayısını artırdığına ilişkin çok ciddi deliller var. Bunları anlatınca bir grubu ikna ediyoruz” dedi. Arıca, Alo Aşı Hattı kurularak insanların soru işaretlerinin ücretsiz şekilde giderilmesini önerirken ayrıca “Düğün ve taziyelere HES kodu şartı getirilebilir” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.