Bu haber kez okundu.

Genç Yazar Emina Temel'le Siirt'te Röportaj
banner229

Türkiye’nin ilk profesyonel milli boksörü Garbis ZAKARYAN’ın hayatının ve Ersilya’ya olan büyüleyici aşkının anlatıldığı  “Garo Nerdesin” adlı romanın genç yazarı Emina TEMEL, “1. Uluslararası Siirt Kısa Film Festivali”nedeniyle  ışığın ve güneşin şehri Siirt’imizdeydi.  

Öncelikle memleketimize hoş geldiniz, röportaj teklifimizi kabul edip bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Emina Hanım, sizi yeni tanıyacak okurlarımız için kısaca kendinizden bahseder misiniz?

***İlginize ve onurlandırıcı sözlerinize teşekkürler. Kendimi kısaca şöyle tanıtabilirim: 2010 senesine kadar Nusaybin’de yaşadım, bu sırada da orta eğitimimi tamamladım. Yıldız Teknik Üniversitesini kazanınca İstanbul’a yerleştim. Şişli Belediyesinde şehir plancısı olarak görev yapmaktayım. Bunun yanı sıra tutkumu, edebi alanda çalışmayı, yani yazmayı sürdürmekteyim.

  • Daha önce Siirt’e bulundunuz mu yoksa bu, memleketimize ilk gelişiniz mi?

***Siirt’e ilk gelişim.

.Yaklaşık birkaç gündür buradasınız; sosyal medya hesaplarınızdan gördüğüm kadarıyla şehrimizi gezme fırsatınız olmuş. Nerelere gittiniz? Gittiğiniz yerleri beğendiniz mi? 

***Sosyal medyayı olabildiğince aktif kullanma çabasındayım. Evet, Siirt’i gezmeye çalıştım, gezerken de öğrenmek ve öğrendiklerimi yazıya dökmek düşüncesindeyim, o nedenle, gözlem yapmak için, küçük ama şirin şehrin merkezini dolaştım. Yürüyerek... Saat kulesi, Ulu cami… Yorulunca da güzel çay bahçelerinde dinlendim. Kurtalan tren istasyonuna, son durağa gittim. Sonra Botan Mağaralarını ve Botan çayını görmek için Botan Vadisine gittim. Gerçekten de tepeden gözlerimin önüne açılan muhteşem panoramayı izlemek beni olağanüstü heyecanlandırdı. Harika bir doğaya sahip bu coğrafya... Muhteşem!

  • Şu birkaç gün içerisinde şehrimiz ve şehrimizin insanlarıyla ilgili yapmış olduğunuz gözlemlerinizi kısaca bize anlatır mısınız?

*** Misafirperver, sıcakkanlı insanlar. Ama kadınları daha çok görmek isterdim. Belki de denk gelemedim. Küçük bir şehir sonuçta, ama güzel, masumiyetini henüz koruyor. Festivalde gözlemledim, gençler çok heyecanlı. Bu da çok iyi bir özellik. Gençlere örnek olmak, onların geleceğine ışık tutmak aydının en önemli görevi olmalı diye düşünüyorum. Hepimiz bir olmalı ve birbirimize destek sunmalıyız.

Geçen ay (25.05.2018) Tunceli Munzur Üniversitesi Edebiyat Kulübü tarafından davet edildiniz ve haberlerden okuduğum/gördüğüm kadarıyla başarılı bir panel gerçekleştirdiniz hatta Edebiyat Kulübü tarafından “Yılın En İyi Çıkış Yapan Genç Yazarı” plaketi size verildi. Üniversite gençleriyle edebiyat-sanat etkinlikleri kapsamında bu tür buluşmaların/panellerin yapılması hakkındaki görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

***Ödülü aldığım için çok kıvançlıyım ve layık görenlere müteşekkirim. Orada gördüğüm ilgi anlatılamaz. Aslında bir sağlık problemi yaşadım, ancak üniversitedeki heyecanlı gençlerimizi görür görmez, nasıl olduysa, bir anda iyileşiverdim. Onların enerjisi bana iyi geldi. Üniversitelerde gençlerle panellerde, söyleşilerde bir araya gelmek isterim. Bildiklerimi aktarmak bu sırada da onlardan öğrenmek isterim. Gençlere uzanmak isterim, onları en iyi anlayanlardanım çünkü yaşım itibariyle de onlara yakın hissediyorum kendimi.

Son soruma geçmeden önce bu keyifli ve güzel sohbeti bizle gerçekleştirdiğiniz için, memleketimizi ziyaret edip burada bulunduğunuz için teşekkür ediyor; memnuniyetimizi dile getirmek istiyorum.

Son sorum: Siirt Üniversitemizde de gençlerimiz/öğrencilerimiz için bir panel gerçekleştirme durumunuz var mı? Sizi edebiyat ve sanat adına tekrar burada başka nedenlerle görmek istemekteyiz.

***Bu söyleşi için ben de size teşekkür ediyorum. Dediğim gibi bu konuda oldukça istekliyim ve öylesi etkinliklere seve seve katılırım. Umuyorum öğrenci arkadaşlarımızla, gençlerimizle sık sık buluşacağım; gençlerden aldığım sinerjiyle daha çok çalışacağım. Siirt üniversitesinde bir panel, neden olmasın? En yakın zamanda gerçekleşmesi temennisiyle teşekkür ederim.

EMİNA TEMEL KİMDİR

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 2010 orta öğretimini tamamladı. 2014 yılında İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden mezun oldu. 2015 senesinde Anadolu üniversitesi Uluslararası İlişkiler okudu. Boğaziçi Üniversitesinden hazırlık eğitimi aldı.

Başkent İletişim Akademisi’nden spikerlik ve sunuculuk eğitimi aldı. Türkçe ve Kürtçe’nin yanı sıra ileri seviyede Arapça İngilizce, İspanyolca ve Almanca bilmektedir. En çok satan kitap listelerinde olan “Garo Nerdesin” adlı biyografik romanının yazarı; “August BEBEL” kitabının editörü olan Emina TEMEL’e 2018 yılında da Munzur Üniversitesi Edebiyat Kulübü tarafından “Yılın En İyi Çıkış Yapan Genç Yazarı” plaketi verilmiştir. 

Lisanslı boks hakemi olan Emina TEMEL, 2014 yılından beri İstanbul Şişli Belediye’sinde şehir plancısı olarak çalışmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.