Bu haber kez okundu.

Yrd. Doç.Dr. Yasin Sarı, Kanlı İshal Tedavisi ve Korunma Önerileri İle İlgili Bilgi Verdi
banner229

Normal ishal salgınlarına göre çok daha kısa sürede yüksek sıvı kaybına yol açarak ciddi tablolara neden olabildiğinden vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması önem taşıyor.

Salgının en önemli sebeplerinin temizliğinden emin olunmayan gıdaların tüketilmesi, dışarıdan yiyecek- içecek sipariş ederken bilinçsiz tercihler yapılması ve bu gıdaların ulaşımında geçen süre ile taşıma- saklama hijyenine dikkat edilmemesi olabileceğini belirten Özel Siirt İbni Sina Hastanesi İç Hastalıkları  Uz. Yrd. Doç.Dr. Yasin Sarı, kanlı ishal tedavisi ve korunma önerileri ile ilgili bilgi verdi.

Tansiyon düşüklüğü, hipovolemik şok ya da böbrek fonksiyonlarının bozulmasına yol açabiliyor

 Özel Siirt İbni Sina Hastanesi İç Hastalıkları  Uz. Yrd. Doç.Dr. Yasin Sarı,Kanlı, mukuslu, ateşle seyreden ve erişkinlerde kısa süre içerisinde ani tansiyon düşüklüğüne ve aşırı sıvı kaybına yol açan ishaller görülmektedir. Daha önce normal yaz ishallerinde hastalarımıza dikkat etmelerini, bu durumun yiyeceklerden kaynaklanabileceğini ve birkaç gün evde dinlenmeyle geçmezse hastaneye başvurulabileceğini söylemekteydik. Ancak yeni görülen ishal vakaları erişkinlerde çok kısa sürede sıvı kaybına yol açarak ciddi hale gelebilmektedir. Bu nedenle kısa süre içerisinde hastaneye başvurulması önem taşımaktadır.

Özel Siirt İbni Sina Hastanesi İç Hastalıkları  Uz. Yrd. Doç.Dr. Yasin Sarı,Son günlerde karşılaşılan bu ishaller, geçmişte her zaman olduğu gibi tedavi edilmese de kendi kendine geçen ishal vakaları gibi değildir.

Antibiyotik ya da kaybedilen sıvı kaybının yerine konduğu bir medikal müdahale yapılmadığı takdirde, geçmeden günlerce devam etmektedir. Sıvı kaybı devam ederse; tansiyon düşüklüğü, hücre ve dokuların normal metabolizmasının bozulduğu hipovolemik şok ya da böbrek fonksiyonlarının bozulması gibi daha ağır tablolarla hastaneye başvurular olmaktadır.

Sıcak hava ve hijyenik olmayan gıda tüketimi etkili olabilir

Özel Siirt İbni Sina Hastanesi İç Hastalıkları  Uz. Yrd. Doç.Dr. Yasin Sarı,Son günlerde artan kanlı ishal salgınının sebebi henüz bilinmemektedir. Ancak hava sıcaklığı ile birlikte dışarıdan yeme içme faaliyetlerinin artmasının bunda etken olduğu düşünülmektedir.

Antibiyotik ve serum tedavisi gerekebiliyor

Hastalar hastaneye başvurduğunda ilk aşamada hastaya gaita ve kan tetkikleri yapılmaktadır. Bazı hastalarda antibiyotik tedavisine başlanır. Sıvı kaybı çok olan hastalara serum tedavisi verilir.

Salgından korunmak bu önerileri dikkate alın!

·         Hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir. Çünkü ishal fekal (dışkı) ve oral (ağız) yolla bulaşan hastalıktır. Eğer mümkünse mutlaka klozet, lavabo ayrımı çok önemlidir. Mümkün değil ise her kullanım sonrası lavabo ve klozetler çamaşır suyu ile temizlenmelidir.

·         Havlular diğer ev sakinlerinden kesinlikle ayrı tutulmalıdır ya da mümkünse tek kullanımlık havlu kullanımına geçilmelidir.

·         Eğer ishal var ise mutlaka bir an önce hastaneye başvurulmalıdır.

·         Beslenme planında haşlama patates, muz gibi gıdalara çok aşırıya kaçmamak kaydıyla ağırlık verilebilir.

·         Dışarıdan yemek yerken çok dikkatli olunmalıdır. Hijyen açısından güvenilir yerlerden yemek yenmesi önem taşımaktadır.

·         İçilen sulara dikkat edilmelidir. Dışarıdan alınan sularda mutlaka kalitesine güvenilen, ağzı kapalı sular tercih edilmelidir.

·         Dışarıda içilen içeceklerde buz kullanılmamalıdır. Çünkü bazı restoranlarda buzlar çeşme suları ile hazırlanabilmektedir. Bunlar ishal gibi çeşitli bakteriyel salgınların daha da yayılmasında etkili olmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.