Bu haber kez okundu.

Özdemir, Her Sigara İnsan Ömrünün 5 Dakikasını Kısaltır
banner229

 Siirt Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bahadır Özdemir sigaranın, fiziksel, sosyal ve ekonomik bakımdan yıkıcı sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün dünyada en büyük sağlık sorununun sigara olduğunu ilan ettiğini belirten Özdemir, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlemelerine göre sigara içmenin dünya çapında bir problem olduğunu, her 3 yetişkinden birinin sigara kullandığını söyledi. Özdemir, "Sigara içen kişiler sigara içindeki maddeler nedeniyle hızlı bir şekilde bağımlı hale gelirler. Sigara dumanı içinde siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, ve aseton gibi 4 binden fazla kimyasal madde bulunur ve bu kanserojen maddeler hızla dolaşıma karışır ve kanserler başta olmak üzere kalp damar ve solunum yolu hastalıkları gibi pek çok hastalığa neden olur. Uzun süre sigara kullanan iki kişiden birinin sigara kullanımı nedeniyle erken öldüğünü, bu kişilerin yarısının hayatını orta yaştayken kaybettiği bilinmektir. Sigara kullanan kişiler daha sık grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara maruz kalırlar. İçilen her sigara insan ömrünün 5 dakikasını kısaltır. Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü ortalama 20-25 yıl azalır. Hayatta oldukları sürede de hastalıklı ve sağlıksız bir yaşam sürerler. Tüm bu olumsuz etkilerine rağmen sigara bırakıldığı andan itibaren vücut kendi kendini tamir etmeye ve yenilenmeye başlar. Ancak on yıl gibi bir zaman içinde vücut hiç sigara içmemiş bir insanın vücudu haline gelebilmektedir. Dolayısıyla sigarayı bırakmak için hasta olmayı beklememeli ve vücudumuzun kendini tamir etmesi ve yenilenmesi için bir an önce harekete geçmeliyiz" dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.