Bu haber kez okundu.

Nöroloji Uzmanı Doktor Osman Öncel, “Kadınlarda Migren Hastalığı Daha Yüksek”
banner229

Özel Siirt Hayat Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Osman Öncel, kadınlarda migren hastalığının görülme ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi.
Özel Siirt Hayat Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Osman Öncel yaptığı açıklamada, halk arasında yarım baş ağrısı olarak bilenin migren tanısının hastanın, öyküsü ve klinik tablosu değerlendirilerek konulduğunu belirtti.
Daha önceleri sadece baş ağrısı olarak görülen migrenin artık bir nörolojik hastalık olduğunu ifade eden Ekmekçi, migrenin genellikle ilk 30 yaş sırasında ortaya çıktığını ve 5 evresi olabileceğini kaydetti.
Türkiye'de yapılan bir çalışmada, migren görülme oranı sıklığı yüzde 16 olduğunu ve bu oran kadınlarda yüzde 21, erkekler için yüzde 10 olarak açıklandığı dile getiren Uz. Dr. Öncel yapılan araştırmada kadınlarda migren hastalığının görülme ihtimali daha yüksek olduğunu aktardı.
Migrende haberci, aura, baş ağrısı, ağrı bitişi ve ağrı sonrası olmak üzere 5 evre görülebileceğini anlatan Özel Siirt Hayat Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Osman Öncel, "Hastaların yüzde 60'ında haberci evre görülür. Günler öncesinden migren atağı hissedilir. Hiperaktivite, konsantrasyon güçlüğü, tekrarlayan esnemeler, bazı yiyeceklere karşı iştah artışı, ense sertliği, depresyon, huzursuzluk, yorgunluk, uyku hali gibi şikayetler bu evrede ortaya çıkar.
Tembellik, aşırı susama, ishal ve kabızlık da görülebilir" dedi.
Tedavide öncelikle tanının doğru konması gerektiğini belirtenÖzel Siirt Hayat Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Osman Öncel, migrenin sıklığı, şiddeti ve hayat kalitesine etkisi hastadan hastaya değişkenlik gösterdiğini söyledi. Ağrıya neden olan veya tetikleyen nedenlerden kaçınılması gerektiğini dile getiren Uz .Dr. Öncel açıklamasını şunları ifade etti: "Hormonal değişiklikler, diyet, çevresel faktörler, duyusal uyaranlar strese hassastırlar.
Az veya çok uyuma, aç kalma, adet görme, alkol, bazı yiyecekler, bazı ilaçların alınması veya kesilmesi parlak ışık veya kokular tetikleyici olabilir. Çikolata yeme isteği, gerginlik, neşelilik veya depresyon haberci belirti olup tetikleyici zannedilir. Tetikleyiciler her zaman atağa yol açmaz veya daha hassas olabilir.
Hava ve sıcaklık değişimleri, parlak ışık, keskin kokular, yüksek rakım migreni ortaya çıkabilir. Düzenli egzersiz, düzenli beslenme, düzenli uyku, alışkın olunan günlük aktivite devamı, genel sağlık kurallarına uyma migreni azaltır."Dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.