Bu haber kez okundu.

KBB Uzmanı Dr. Doktor Erhan Aydın ‘dan Burun Estetiği ve Konka Bülloza Ameliyatları
banner229

Geçtiğimiz günlerde Özel Siirt İbni Sina Hastanesinde göreve başlayan Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı (KBB) Doktor Erhan Aydın yapmış olduğu rinoplasti ve konka bülloza ameliyatlarını Siirte bir ilk yaparak 1,5 saatte gerçekleştirdi. 

Özel Siirt İbni Sina Hastanesine göreve başlamasıyla birlikte vatandaşların tercihi olmaya başlayan Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı (KBB) Doktor Erhan Aydın yapmış olduğu başarılı burun estetiği (rinoplasti) ve  konka bülloza  ameliyatları ile adından söz ettirmeye başlayınca çevre illerden vatandaşlar ameliyat olmak için randevu almaya başladı.

Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı (KBB) Doktor Erhan Aydın yapmış olduğu Konka bülloza ameliyatı ile ilgili yapmış olduğu bilgilendirmede; Konka bülloza orta burun etlerinin yumuşak dokusunda hava kabarcıklarının oluşması neticesinde orta burun etlerinin büyümesine, hava yolunun ve sinüs kanallarının tıkanmasına neden olan bir sağlık sorunudur. Konka bülloza nedeniyle sinüs kanallarının her zaman tıkanacağı genellemesi yapılamasa da bu sağlık sorunun özellikle alerjik bünyeli kişilerde burun tıkanıklığı şikayetlerini ciddi ölçüde arttırdığını söyledi.

Konka Bülloza Ameliyatı

“Burun boşluklarının yan duvarlarında üçer adet burun eti bulunur. Alt, orta ve üst konka olarak adlandırılan bu yapıların iç kısmı kemik, dış kısmı ise yumuşak dokudan oluşur. Solunan havanın nemlendirilmesi, ısıtılması ve filtrelenmesi gibi fonksiyonlara sahip olan konkalar alerjik rinit, diyabet, büyüme hormonunun fazla salgılanması, ilaç kullanımı, septum deviasyonu, sinüzit ve çevresel faktörler gibi çeşitli nedenlerle büyüyebilir. Konkaların büyümesi koku alma güçlüğü çekilmesine, yüz bölgesinde ağrı hissedilmesine, geniz akıntısına ve burun tıkanıklığına neden olabilir. Burun tıkanıklığına neden olan konka büyümelerinde “konka bülloza” en sık gözlenen nedenler arasında yer alır.”

Konka Bülloza Nedenleri

Konka bülloza nedenleri hakkında kesin bir bilgi yoktur. Ancak yapılan bazı bilimsel araştırmalar sonucunda burun eğriliği (septum deviasyonu) olan hastaların orta konka büyümesi riskinin arttığı gösterilmiştir.

Konka Bülloza Belirtileri

Konka bülloza belirtileri konka içerisinde ne kadar hava biriktiği ve dolayısıyla konkaların ne kadar genişlediğine göre değişebilir. Bazı hastalar hiçbir belirti yaşamazken bazıları ise konkaların büyümesi sonucunda ağrı ve hassasiyet hissedebilir. Özellikle sinüs kanallarının ve gözlerin çevresinde ağrı, burun tıkanıklığı ve burun delikleri içerisinde dolgunluk hissi konka büllozanın en sık görülen belirtilerine örnek olarak gösterilebilir.

Konka Bülloza Ameliyatı

Konka bülloza teşhisi bilgisayarlı sinüs tomografisi ile koyulur. Bilgisayarlı sinüs tomografisi sayesinde konka yapılarının ve burnun enine kesiti görülebilir. Yapılan tetkikler ve hasta şikayetlerinin değerlendirilmesi sonucu gerekli hallerde konka bülloza ameliyatı gündeme gelebilir.

Endoskopik muayenede aşırı büyük görünen ve sinüs drenajının olduğu orta meatus bölgesini kapatan orta konka, konka büllosa varlığını düşündürür. Bu gibi bir durumda paranasal sinüs tomografisi ile tanı konularak operasyona karar verilir.

Konka bülloza cerrahisi endoskopik yöntemle gerçekleştirilir. Diğer bir deyişle cilde kesi yapılmaz; işlem burun içinden, ucunda kamera bulunan endoskop ile gerçekleştirilir. Konka bülloza ameliyatı sırasında hava kabarcıklarının çıkarılması amacıyla orta konkalar sıkıştırılabilir, konkadaki kemik ve yumuşak doku küçültülebilir, konkanın lateral kısmı total ya da parsiyel olarak alınır.

Konka bülloza teşhisi koyduğum hastalarımın tedavilerini genel sağlık durumlarını değerlendirerek planlıyorum. Konka bülloza ameliyatlarının temel amacı solunumu iyileştirmek, hastalarımın yaşadıkları sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak ve hayat kalitelerini yükseltmektir. Bu nedenle gerekli durumlarda konka bülloza cerrahisine ek olarak septoplasti operasyonunu da önerebiliyorum.

Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı (KBB) Doktor Erhan Aydın,

Burun estetiğinde (rinoplasti) amaç yüzünüze en uygun rahat nefes alabilen bir burunu yapmaktır. 

Bu cerrahi işlem şüphesiz mevcut kumaşla yapılacaktır Yani sizin cildinizin kalınlığı, mevcut kıkırdakların inceliği ve formu yara iyileşmeniz ve daha önce geçirdiğiniz burun ameliyatları basari oranını belirler. 

Amaç yüzünüze ilgisiz bir burun yapmak değildir. Bu nedenle tek başına en güzel burunu yapmak sorunları çözmeyecektir. Yüzünüze en uygun burunu yapmak en başarılı sonuç olarak kabul edilir. Burunun bazı yerleri küçültülürken bazı yerlerinin büyültülmesi ile yüzde iyi görünen burun sağlanmaya çalışılır. 

Burun deliklerinin aşırı görünmediği, diri, kemik çatının kaybedilmediği ve ameliyatlı olduğu izleniminin saklanması önemlidir. Başka bir deyişle rinoplasti bir sanattır.

AMELİYAT VE SONRASI

Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı (KBB) Doktor Erhan Aydın,Burun estetik ameliyatları dünyada en çok yapılan estetik amaçlı ameliyatlardır. 

Ameliyat süresi 2-2,5 saati aşmamaktadır. Ancak özel durumlarda bu süre daha uzun olabilmektedir. Ameliyat sonrası morluk ve şişlik eskiden uygulanan cerrahi tekniklere göre çok daha az oranda görülmektedir. Burun içinde bir gün kalacak tampon yada nefes almanıza engel olmayacak özel bir silikon ve burun dışını saran minik bir alçı ile uyanacaksınız. Ameliyat sonrası genellikle korkulduğu gibi ağrılı geçmemektedir. Basit ağrı kesicilerle bu dönem oldukça rahat geçecektir. Bir gün sonra burun içi boşaltılacak, nefes almanız normale dönecektir. aşırı sıcak olmayan bir mekanda basınız hafif yukarda yada oturur durumda istirahat etmeniz önerilir. Burun ameliyatlarından sonra her rastladığınız insan size farklı yorumlar yapacaktır. Bu zevklerin değişik olması yani sıra eski burnunuzun iyi bilinmemesi ile ilgilidir. Burununuz ile ilgili yorumu bu konunun uzmanları bile ancak eski burunu göz önüne alarak yapabilmektedir. Zaman içinde burnunuzla ilgili değişiklikleri doktorunuzla birlikte takip etmeniz en uygun yol olacaktır.

BURUN ESTETİĞİ SONRASI DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

1- Burun üzerindeki alçı 7-10 gün arasında kalacaktır. Islanmaması gerekmektedir. Terleme ile bu alçının gevşeyeceğini düşünerek aşırı sıcak yerlerde bulunmamanız gerekmektedir.

2- Dişlerinizi ilk 10 gün çok dikkatli fırçalamanız gerekmektedir. Özellikle ön dişlerinizi fırçalarken dikkat etmeniz gerekecektir. Fırçanızın yumuşak olması önemlidir.

3- Ameliyat sonrası aşırı fiziksel aktiviteden uzak durun.

4- Burnunuzdaki sargılar kalkıncaya kadar banyo yapılmaması ve buharlı ortamda bulunulmaması.

6- ameliyatı takip eden 20 gün boyunca boğazlı kazak veya dar boyunlu giysiler giyilmemesi.

7- Yüzünüze ve burnunuza 3 hafta süreyle sert bir şekilde dokunmayınız.

8- Operasyonu takip eden 6 hafta boyunca aşırı güneş ışığından uzak durunuz. aşırı sıcak burnunuzda şişmeye neden olacaktır.

9- Burun ameliyatlarından sonra göz altlarında ve yüzde şişme olabilmektedir. Eski ameliyat tekniklerine göre bu duruma çok daha az oranda rastlanmaktadır. Bu şişlikler 1-2 hafta içinde geçecektir.

10- Doktorunuzun verdiği ilaçlar dışında ilaç almayın.

12- 16 hafta boyunca her türlü gözlük kullanılmaması daha sonraki dönemde hafif bir çerçeve kullanılması.

13- Burnunuz açıldıktan sonra burun cildini sıvı sabun veya özel losyonlarla temizleyiniz. Bantlarınız alındıktan sonra makyaj yapabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.