Bu haber kez okundu.

Göz Doktoru Şaban Kılıç, "Ellerimizi Ağzımıza, Burnumuza ve Gözümüze Götürmekten Kaçınmalıyız"
banner229

Siirt'te 7'den 70'e herkesin sevgisini kazanan Siirt Devlet Hastanesi Göz Doktoru Op. Dr.Şaban Kılıç, yeni tip koronavirüsten (Covid-19) korunmak için önemli değerlendirmelerde bulundu.

Op. Dr. Şaban Kılıç'ın paylaştığı aşağıdaki bilgileri mutlaka okuyup dikkate alalım...

"Koronavirüs (Covid-19). Tüm bunlar 2019 yılının aralık ayında, Çin'in Wuhan kentinde sebebi açıklanamayan zatürre olguları ortaya çıkması ile başladı. Yapılan araştırmalar, bu vakalarının tanımlanmamış yeni bir tip koronavirüs (Covid-19) olduğunu ortaya çıkardı.

Bu virüsün yapısı incelendiğinde taç şeklinde bir yapısı vardır. Bu nedenle de virüse Latince kraliyet tacı anlamına gelen "Corona" ismi verilmiştir. Virüs 2019 yılında ortaya çıktığı için de, Coronavirus 2019 yani (Covid-19) denildi.

Koronavirüs aslında, hayvanlarda rastlanan bir virüstür. Koronavirüsünün hayvan pazarından alınan yarasaların ya da pangolin isimli bir hayvanın tüketilmesiyle insanlara bulaştığı bilinmekte. Bu virüs önce hayvandan insana bulaştı ve ardından insandan insana da bulaşarak hızla tüm dünyaya yayıldı.

Bu hastalık solunum yollarını tutar. Solunum yolları hastalıkları, damlacık saçılması ile yayılır. Yani, hasta bir insan öksürdüğünde ya da hapşırdığında etrafında bulunan kişiler, bu mikroba maruz kalmış olur. Bir başka bulaşma yolu ise damlacık ile kirlenen bir nesneye dokunma sonucunda oluşur.

Bu hastalık tüm yaş grubunu etkileyebilmekle beraber en büyük risk ileri yaş hastalarda olmaktadır. Çocuklar ve gençlerde eğer altta yatan bir başka hastalık yoksa genellikle sorunsuz geçmekte. Ancak ileri yaş ve altta yatan şeker, kalp hastalığı, astım veya bağışıklık sistemi zayıflığı olan kişilerde ölümcül olabilmektedir.

Koronavirüste semptomlar orta dereceli ya da şiddetli olabilmektedir. En sık izlenen semptomlar; ateş, öksürük ve solunum güçlüğüdür. Eğer bu belirtiler var ise mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Koronavirüs için şu an bilinen bir tedavi yoktur. Bir bakteri olmadığı için antibiyotikler işe yaramaz. Tedavi şikayetlere yönelik. Koronavirüs tedavisi ve koronavirüs aşısı geliştirme çalışmaları sürmektedir.

Son olarak şunları belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Virüsü önlemde en etkin yöntem el hijyenidir. Mutlaka el hijyenimize dikkat edelim. Ellerimizi en az 20 saniye bol sabun ve su ile yıkamalıyız. Ellerimizi ağzımıza, burnumuza ve gözümüze götürmekten kaçınmalıyız. Hastalık şüphesi duyulan kişilere yaklaşılmamalı, gereksiz temas edilmemelidir. Hapşırıldığı ya da öksürüldüğü zaman ağız kesinlikle kol içine kapatılmalı ya da mendil kullanılmalıdır.

Bu dönemde mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması son derece önem arz etmektedir, çünkü virüsün yayılma hızını ancak böyle kesebiliriz. Sosyal mesafeye (en az 1 metre) dikkat edelim. Sigara içmeyelim.

Hastanelere acil durumlar dışında gitmeyelim. Öpüşmek ve sarılmaktan vazgeçmeliyiz. Evde yaşlılarımızla çok sık temas kurmayalım. Her hastalıkta olduğu gibi koronavirüste de bağışıklık sistemini güçlü tutmalıyız yani, yeterli kaliteli uyku, dengeli beslenme ve fiziksel aktivite önemlidir.

Son olarak lütfen yetkili kişiler dışında yapılmış olan açıklamaları önemsemeyin. Panik ortam havası işimizi zora sokar.

Evde kal mutlu kal. Hep beraber başaracağız.

Saygılarımla."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.