Bu haber kez okundu.

GEBELERE ÖZEL BİLGİLENDİRME FORMU
banner229

Gebelerimizi hem doğum sürecinde hem de doğumdan sonraki süreçte bilgilendirmek üzere tarafımca özel olarak hazırlanan “Gebe Bilgilendirme ve Onam Formu” ülke genelindeki aile hekimleri ve uzmanları tarafından takdir görmüş ve kullanılmak istenmiştir.

Bu münasebetle bilgilendirme formumuza dernek logomuz yerine federasyonumuzun logosu eklenmiş ve federasyonumuzun internet sitesinde de yayınlanarak tüm illerin kullanımına sunulmuştur. Türkiye’nin tüm illerindeki aile hekimleri ve uzmanları bu formu kullanarak gebelerimizi bilgilendirebilecekler ve ülkemizdeki tüm gebelerimiz de bu bilgilendirme formuyla birlikte süreçlerini daha doğru yönetebileceklerdir.

Bu formda gebelerimizin hangi ilaçları ne zaman kullanacağı, hangi haftalarda aile hekimlerine kontrole gitmeleri gerektiği, zeka ve şeker testi hakkında bilgilerin olması yanı sıra; doğumdan sonra bebeğin topuk kanının alınma amacı ve ne zaman alınacağı, işitme tarama testinin ve Kalça USG’nin ne zaman yapılacağıyla ilgili tüm bilgilendirmeler yer almaktadır.

(Dr. Özgür AYDIN)

http://www.ahef.org.tr/upload/files/c3973910-d984-4df2-98ea-e6263ad1adf8.pdf

GEBE BİLGİLENDİRME FORMU

1-) Gebemize Gebe İzlem tarihleri söylendi. 1.İzlem ilk 14 hafta içerisinde, 2.İzlem 18-24. hafta arasında, 3.İzlem 28-32. hafta arasında, 4.İzlem 36-38. hafta arasında. Bu izlemleri asla aksatmaması gerektiği, zamanında izlemini yaptırması gerektiği ve her konuda aile hekimine danışabileceği açıklandı.

2-) Gebe kalmayı düşünen her kadının gebelikten üç ay önce başlamak üzere, gebe kaldıktan sonra da gebeliğin ilk üç ayına kadar Folik Asit (400-800 mcg) kullanmasının önemi anlatıldı. Aynı zamanda gebeliğin 12. Haftasından itibaren D Vitamini (1200 Ünite – 9 damla/gün) ve 16.Haftasından itibaren Demir (40-60 mg/gün) ilacı alması gerektiği bu vitaminleri ve destek tedavilerini ihmal etmesi durumunda bebeğinde ciddi ve kalıcı bazı hasarlar ve hastalıklar oluşabileceğini anlatıldı.

3-) Gebeliğin üçüncü ayından sonra, ikinci gebe izleminde mutlaka Tetanoz Aşısı yapması gerektiği ve bu ilk aşıdan dört hafta sonra 2. dozu, ikinci dozdan 6 ay sonra 3. dozu, üçüncü dozdan bir yıl sonra ya da bir sonraki gebelikte 4. dozu, dördüncü dozdan bir yıl sonra da 5. dozu olması gerektiği söylenerek Tetanoz aşısı yaptırmanın önemi anlatıldı.

4-) Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı doktoruna rutin kontroller önerilerek doktorunun önerisi doğrultusunda OGTT (Şeker Testi), 2’li ve 3’lü (4’lü) tarama testlerini (Zeka Testleri) yaptırabileceği, böylece Gestasyonel Diyabet ve bebeğindeki olası kromozom bozukluklarının ve hastalıkların (Down Sendromu, Edward Sendromu, Patau, Nöral Tüp Defekti) tespit edilebileceği ve gerekli önlemlerin erken alınabileceği anlatıldı Ayrıca Gebelik sürecindeki herhangi bir rahatsızlıkta; vajinal kanama, nöbet, bacaklarda şişlik, ödem, varis, karın ağrısı, su gelmesi vs.. gibi tüm rahatsızlıklarda ve hastalıklarda aile hekimine ve kendisine en yakın Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı doktoruna muayene olması gerektiği kendisine tembihlendi.

5-) Misafir Anne Uygulaması kapsamında; ulaşım ve hava şartları yönünden elverişsiz yerleşim merkezinde ikamet etmesi durumunda; yahut sosyal ve ekonomik sebeplerden uygun hastane şartlarında doğum yapmama riski taşıması durumunda talebi halinde doğumu yapabileceği uygun yerleşim merkezine nakledilerek misafir edilebileceği ve güvenli ortamda doğumunun sağlanacağı anlatıldı.

DOĞUMDAN SONRA

6-) Doğumdan sonraki 2-5. günler arasında, 13-17. günler arasında, 30-42. günler arasında Lohusa İzlemleri olduğu ve bu izlemleri için ASM’ye gelmesi gerektiği ve bu izlemleri aksatmaması gerektiği anlatıldı.

7-) Doğumdan sonra bebeğinden, doğumun yapıldığı sağlık kuruluşunda topuk kanı alınacağı, bunun dışında ayrıca doğumdan sonraki ilk hafta içerisinde bebeğinden tekrar topuk kanı alınması için mutlaka ASM’ye gelmesi gerektiği tembihlendi. Bebeğinden topuk kanı alınmasının tarama kapsamında olduğu, bunun çok önemli olduğu ve asla ihmal edilmemesi gerektiği, bebeğinden topuk kanı alınmaması durumunda oluşabilecek birçok önemli hastalığın (Kistik Fibrozis, Biyotidinaz Eksikliği, Fenilketonüri, Hipotiroidi, KAH) saptanamayacağı ve bu durumda bebekte kalıcı ve ciddi hasarlar oluşabileceği hatta ölümle sonuçlanabileceği; erken tanı ve tedavinin önemi tüm detaylarıyla anlatıldı. ASM’ye gelememesi durumunda da en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi gerektiği tembihlendi.

8-) Bebeğin olası işitme kaybının erken dönemde teşhisi amacıyla, doğumdan sonra 72 saat içerisinde ilgili sağlık kuruluşunda taburcu olmadan İşitme Tarama Testinin yapılacağı ve bu test sonucunun mutlaka aile hekimine getirilmesi gerektiği, bu testin doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşunda yapılmaması durumunda mutlaka erkenden en yakın sağlık kuruluşuna gidilip (en geç 2 aya kadar) işitme tarama testinin yapılması gerektiği tembihlendi.

Bebeğine işitme tarama testini yaptırmaması durumunda bebeğinde ortaya çıkabilecek muhtemel negatif sonuçlar, “işitme kaybıyla doğan ya da doğum sonrası dönemde işitme kaybı ortaya çıkan çocuklarda işitme kaybının çocuğun konuşma gelişimini etkilemesi, psikolojik ve sosyal açıdan sağlıklı bir birey olamayacağı” konusunda gerekli tüm bilgilendirmeler detaylı bir şekilde yapıldı.

9-) Gelişimsel Kalça Displazisi taraması için, bebeğine erken teşhis için en güvenilir kriter olan Kalça USG’yi 41. günden sonra üç aya kadarki zaman aralığında mutlaka yaptırması gerektiği ve sonucunun aile hekimine getirilmesi gerektiği; bunun çok önemli olduğu, ihmal edilmesi durumunda bebeğindeki muhtemel kalça çıkığının tespit edilemeyeceği ve bebeğinin sakat kalabileceği, erken tanı ve tedavi ile tüm bu olumsuz durumların önlenebileceği detaylı bir şekilde kendisine anlatıldı.

10-) Bebeğinin canlı doğumu halinde Aşı Takvimi ve İzlem Programı anlatıldı. Bebeğinin aşılarını ve izlemlerini zamanında yaptırmak üzere mutlaka ASM’ye getirmesi gerektiği; bebeğinin aşılarını ve izlemlerini zamanında yaptırmaması durumunda oluşabilecek hastalıklar, risk ve tehlikeler kendisine detaylı bir şekilde anlatıldı.

(Aile Hekimine mesai saatleri içerisinde her zaman ASM telefonundan ulaşabileceği ve her konuda danışabileceği anlatılarak bu formun bir kopyası kendisine teslim edildi.) TARİH : …………………….. (Gebemizin “Okudum, Anladım, Onaylıyorum” yazarak imzalaması daha uygundur) Bilgilendirmeyi Yapan Bilgilendirme Yapılan

SİİRT AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.