Bu haber kez okundu.

Cildiye Doktoru Şule Öztop Öncel, Fobik Bozukluk İlgili Bilgi Verdi
banner229

Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Cildiye (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Şule Öztop Öncel, Fobik rahatsızlığı olan bir çocuğa dipli alma işlemi gerçekleştirerek sağlığına kavuşturdu.

Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Cildiye (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Şule Öztop Öncel, Fobik bozukluğa çocukluk, ergenlik, yetişkinlik dahil olmak üzere yaşamın her döneminde ortaya çıkabiliceğini söyledi. 

Fobik bozukluğun nedenlerine ilişkin birçok görüş olsa da, en sağlıklısı bir uzman eşliğinde kişinin derinlemesine biyolojik, psikolojik ve sosyal öyküsü ile birlikte ilişkilendirerek bireye yönelik nedenlerin tam olarak anlaşılmasıdır.

Fobik Bozukluk Nedir?

Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Cildiye (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Şule Öztop Öncel, Kişinin normalde korkulmayacak belli bir durum ya da belli bir nesne ile karşılaşınca, kaygınında eşlik ettiği ortaya çıkan korku olarak tanımlanabilir. Kişi durum ya da nesne karşısında bu denli bir korku reaksiyonu verilmemesi gerektiğini bilir.

Bu korkusunu anlamsız bulur, ancak yine de korktuğu nesne yada durumdan kaçınmayı sürdürür. Vücutta siğil oluştuğuna ilk etapta küçük olduğu için çoğunlukla hemen fark edilmez. Birçok kişi bu siğilleri et benleri ile karıştırılır ve bu et beni bende önceden var mıydı şeklinde düşünür.

Ne zaman ki bu siğil büyümeye ve çoğalmaya başlar işte o zaman kişi bu lezyonların et beni olmadığını anlar. İnternette gezinmeye başlar, kendisinde gördüğü ve et beni zannettiği şeyin siğil olduğunu anlar. Siğil tedavisinde uzun yıllardır kullanılan elektrokoterin dokuyu yakması nedeni ile tedavi çoğunlukla siğil yakma ve yaktırma şeklinde bilinir. Bu tedavide gerçekten elektrik akımı kullanarak siğil yakılır.

Fobik Bozuklukta Tedaviye Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Özel Siirt İbni Sina Hastanesi Cildiye (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Şule Öztop Öncel,Yukarıda belirtilen özellikler taşıyan bireylerde korku ve kaygı belirtileri ve yoğunlukları birbirinden farklı olsa dahi kişilerin bir uzmana başvurmalarında fayda vardır.

Belirtiler ilk başta hafif olarak kendini gösterse bile ilerleyen dönemlerde belirtilerin ağırlaşması, kişinin işlevselliğini daha yoğunluklu etkilemesi ile birlikte tabloya zamanla diğer psikiyatrik rahatsızlıklarında eklenme olasılığı bulunabilmektedir. Dolayısıyla uzman tedavi ekibi birey için en uygun sağaltım biçimini psikofarmakolojik ve psikoterapötik olarak  belirleyecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.