Bu haber kez okundu.

Siirt’te Duderan Aşireti Başlık Parasını Kaldırdı
banner229

Siirt'te Duderan aşireti, evlilik usul ve esaslarına yönelik alınan kararla başlık parasını kaldırdı.

Aşiret mensupları Siirt Basret Kur'an Kursu'nda kanaat önderi Şeyh Bahattin Oran'ın öncülüğünde bir araya gelerek, başlık parasını kaldıran bir karara imza attı.

Oran’ın girişimleri ile bir araya gelen aşiret liderleri gençlerin evlenmelerinin önünü açan bir dizi karar aldı. Aşiret liderleri aldıkları kararları imzaladıkları protokolle kalıcı hale getirdi. Ve alınan kararları içeren protokol aşiret mensuplarına dağıtıldı.

Şeyh Bahattin Oran yaptığı konuşmada İslam dininde evliliğin önemini dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Basret Kur'an Kursu hocası Hifzullah Oran da gençlere başlık parası, aileler de düğün masrafı gibi büyük külfetler yüklendiğini ederek, "Evliliğe ve aile hayatına teşvik etmektir. Aile huzuru çok önemlidir. Biz de burada bu kararın oluşmasına öncülük ettik. Aşiretin ileri gelenlerini bir araya getirdik. Şırnak, Silopi ve Cizre'deki aşiretleri örnek aldık, bunları diğer aşiretlere örnek olsun diye yaptık." diye konuştu.

Duderan Aşireti temsilcisi ve kanaat önderi Mehmet Tetik de 16 kolu olan aşiretin Siirt ve il dışında yaşayan tüm mensuplarının bu karara imza attığını söyledi.

Tetik, daha önce 300 bin lirayı aşan düğün masraflarının sadece 200 gram altın ve çeyiz masrafı ile sınırlı olacağını aktararak, "İslam dini evlenip yuva korunlara büyük önem veriyor. Biz de bu hassasiyet içinde olarak tüm aşiret mensuplarıyla bir araya gelerek evliliğin usul ve esaslarını yeniden belirledik.

Kararda başlık parası tamamen kaldırıldı. Türü fark etmeksizin her şey dahil 200 gram alın alınacak. Tatlı (şirani) kaldırıldı. Gelinin ailesine 10 bin lira (çeyiz) verilecek. Alınan bu kararı uygulamayan aşiret mensuplarının düğününe kimse katılmayacak." dedi.





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.