Bu haber kez okundu.

Siirt’te 1.Etap Kentsel Dönüşüm Projesinde İlk Yıkım Başladı!
banner229

Siirt’te uzun yıllardır gündemde olan kentsel dönüşüm projesinde önemli bir adım atıldı.
Karakol Mahallesi’nde yapılacak Kentsel Dönüşüm 1. Etap kapsamında ilk yıkım gerçekleştirildi.
1.Etapta 145 hak sahibi, 116 konut, 82 ticari işyeri , 5 Depo yıkımının başlaması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, kentsel dönüşüm projesinin önemine değindi.
Ulu Cami yanında düzenlenen Siirt Kentsel Dönüşüm 1.Etap Yıkım Çalışması töreni saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.
İlk olarak konuşma yapan Siirt Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Raci Bülbül, yıllardır Siirt’in hayali olan bir projeyi gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bugün kadim şehrimizin, kadim mahallesi Karakol mahallesinde ilk kazmayı vurmanın gururunu yaşıyoruz. Selçuklulardan kalma Ulu Camimizin çevresinde ilk etabını başlatıyoruz. Geçmişimizi geleceğimize bağlayan bu mahalle köprü görevi görmektedir. Burada evlerimiz eski, depreme dayanıklı değil, sokaklarımız dar.
Buralara doğalgaz ve sağlık hizmetleri ulaşmakta zorluklar yaşanmaktadır. Dolayısıyla bu mahallemizde alt yapı ve üst yapısı sorununu giderecek modern bir şehircilik standardında, en önemlisi depreme dayanıklı bir mahalle inşa ediyoruz.

1.Etap için alanımız 14 bin 800 metrekaredir. 50 adet hak sahibi için TOKİ konutları yapılmış olup, 5 Şubat 2024 tarihinde noter huzurunda 25 konut için kura çekimi yapılmıştır. Bu etapta 116 konut, 82 ticaret alanı dönüştürülmüş olacaktır.
Konut ve ticari bağımsız birimlerinde anlaşma yapan hak sahiplerine 48 ay boyunca güncel bedeli 3 bin TL tutarında kira yardımı yapılacaktır. Bu etaptan sonra temeller atıldıktan sonra 1.nci, 2.nci ve 3.ncü etap olarak bu proje sonlanmış olacaktır. Uzlaşma davetimize icabet etmeyen hak sahipleri için uzlaşma süreçleri halen devam etmektedir. Uzlaşmaya gelinmediği takdirde diğer hak sahiplerini satış ihalesi bakanlık talimatı ile yapılacaktır.” Dedi.
Çevre ve Şehircilik Siirt İl Müdürü Raci Bülbül’ün konuşmasının ardından kürsüye çıkan AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül, Siirt’in en önemli ve en öncelikli projenin Kentsel Dönüşüm Projesi olduğunu belirterek, “ Bu mahallelerde bir yangın çıkarsa itfaiye giremez. En önemli husus Siirt’imiz 1.derece deprem bölgesidir. 6 Şubat depremi bizlere ciddi anlamda bir ders verdi.
İlimizde yaşanacak yüksek şiddetli bir depremin ardını düşünemiyorum. Bu çerçevede Siirt’imizi bir bütün olarak ele almamız lazım. Bu projenin arkası da gelecek.
Bu Proje şehrin tamamını kapsayacak. Ben geçmişte Bayındırlık Müdürlüğü yaptım. O zaman beton santralleri yoktu. Cebbare ile dökülüyordu. Bugün Ceb35 beton dökülüyor.  Bu şehir etap etap kentsel dönüşüm ile modern bir görünüme kavuşacaktır. Depremler öldürmez, çürük binalar öldürür.
Ben bu projeyi çok önemsiyorum. İlimize hayırlı olsun” dedi.
Son olarak konuşma yapan Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, zahmetle yürütülen bir çalışma sonucunda Siirt’te kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirildiğini belirterek, “Geçen sene bu vakitte yaşanan asrın felaketi hepimize yeniden kentsel dönüşümü ne kadar ivedilikle yapılması gerektiğini karşımıza çıkardı. Eski Siirt olarak bilinen ve 6 mahalleyi kapsayan kentin kültürel dokusunu oluşturan, her Siirtlinin öyküsüne, anısına ev sahipliği yapan bu bölge, kentsel dönüşümü hak etmiştir.

Tarihi öneme sahip dışında, tarihi önemi olmayan binaların tamamı projeye uygun olarak yeniden inşa edilerek Siirt’in tarihine mimarisine ve kültürüne uygun hale getirilecek, ve çarşılar korunacaktır. 1.Etap alanımızda 15 vakıf parseli, 3 tescilli cami, Ulu Camii, Şeyh Maruf Camii ve Sumaka Camii  olmak üzere 3 cami bulunmaktadır.
Toplam parsel sayımız 93 adettir. 1.Etap alanımız sokaklar dahil 14 bin 800 metrekare yüzölçümüne sahip olup, bu etap içerisinde 12 bin 439 metrekarelik bir tapu alanı mevcuttur.
Devletimiz hak sahiplerine 48 ay boyunca bedeli 3 bin lira olan kira yardımını sağlayacaktır. Bu destek sayesinde hak sahipleri her hangi bir mağduriyete uğramayacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanımız önderliğinde çok sessiz ve derinden önemli bir atılım gerçekleştiriyoruz. Biz bu kapsamda ilimizde 37 okulumuzu da yenilemiş olduk. Bu çerçevede emeği geçen başta sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümet yetkililerimize, milletvekilimize minnetimi bir borç biliyorum. Kentsel dönüşüm projemiz Siirtli hemşerilerimize Hayırlı ve uğurlu olsun.” Dedi.
Konuşmaların ardından iş makinaları ilk etap yıkım için ilk kazmayı vurarak yıkımı gerçekleştirdi.
Törene Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül, İl Jandarma Komutanı Emrullah Büyük, AK Parti Siirt İl Başkanı Av.Bahri Özturan, Meclis Başkanı Cangir Bayram, kamu kurum müdürleri, hak sahipleri ve çok sayıda davetli katıldı.








Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.