Bu haber kez okundu.

Psikolog Nazlı Aparı’dan Sınav Kaygısıyla Nasıl Baş Edilir?
banner229

Hepimizin geçtiği yollardan şimdi çocuklarımız ve kardeşlerimiz geçiyor. Korona günlerinde hayata uyum sağlamak hepimiz için bir sınavken, gençlerin bir kısmı bu süreçte yaşamlarında önemli bir yeri olan LGS ve YKS'ye hazırlanıyorlar. 
Sınav kaygısı; olası sonuçların olumsuz olarak yorumlanması sonucu gelişen duygusal, davranışsal ya da fizyolojik tepkilerdir. Öğrenciler çeşitli yoğunlukta sınav kaygısı yaşar fakat şunu belirtmek isterim ki kaygı sanılanın aksine, olması gereken bir duygudur ve sizi harekete geçiren güç, aslında kaygıdır. Sınav kaygısı yaşıyorum diyen bir öğrenci bunun ne düzeyde olduğunu fark etmelidir.
Bu süreçte; sakin ruh haline ve odaklanmaya ihtiyacınız var. 
*Olumlu ve motive olmaya çalışın.
*Asla yapamayacağım demeyin. 
*Gün içinde nefes çalışması yapın. *Hobilerinize kısa aralıklarla vakit ayırın.
*Sağlıklı beslenin.
En önemlisi geleceğinizle ilgili önemli dönüm noktaları olsa da, sınavlar her şeyin sonu demek değildir. Ayrımına varın. Bu sınavlarda başarılı olunmaması ileride başarısız olacağınız anlamına gelmiyor. 
Geleceğinizin mimarı siz olacaksınız. Bu güç, azim ve inanç eğer içinizdeyse hayallerinize ulaşmanıza hiçbir şey engel değildir.

Peki ebeveynlere düşen görevler nerelerdir?
*Çocuğunuzun başarılarına daha çok sevinin, başarısızlıklarına daha az üzülün.
*Çocuklarınıza sevgi, şefkat gösterin.
*Felaket senaryolarından kaçınmaya çalışın.
*Kıyaslamalardan kaçının.
*Mükemmeliyetçillikten kaçının.
*Çocuğunuza, sınavı kazanması için yapılan fedakarlıkları tekrarlamayın.
*Onlara olumlu rol model olun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.