Bu haber kez okundu.

Özel Siirt Hayat Hastanesinde Kapalı Alan Korkusu Olan Çocuk ve Yetişkinlere Emar Çekiminde Kolaylık
banner229

Tıpta görüntüleme yöntemi olan MR (manyetik rezonans) cihazlarında kapalı kalma korkusu yaşayanlara, Özel Siirt Hayat Hastanesi gelişen teknolojiyle  yeni çözümler sunuyor.

Özel Siirt Hayat Hastanesi Emar korkusu olan hastalar için aneztezili Emar görüntüleme sistemini getirterek, artık hastaların çevre illere gitmesini ortadan kaldırdı. Emar korkusu olan hastalar uzman doktor eşliğinde artık özel Siirt Hayat hastanesinde gönül rahatlığıyla Emarlarını çekebilecekler.

Özel Siirt Hayat Hastanesinin Uzman Doktoru eşliğinde özellikle MR’a giremeyen küçük çocuklarda hafif bir anestezi ile çekim yapılabilmektedir.

Özel Siirt Hayat Hastanesi Uzman Dr. Yasin Güneş, "Manyetik rezonans (MR) çekilirken bebeğin ve çocukların tamamen hareketsiz durması gerekmektedir. Bu da tahmin edileceği üzere mümkün değildir. Bunun için bebek ve çocuk yaş gurubunda anestezili MR çekilir. Her yerde bebek ve çocuk MR'ı çekilemez. Anestezi uzmanının ve acil durumlarda müdahale edecek sağlık ekip ve ekipmanının bulunduğu tam teşekküllü olan hastanemizde çekilmeye başlandığını söyledi.

MR'DA KAPALI ALAN KORKUSU GİDERİLİYOR

MR çekimlerinde esas olan kapalı yer korkusuna ait ön yargının geliştirilmesi olduğunu belirten Özel Siirt Hayat Hastanesi Uzman Dr. Yasin Güneş, MR'da gelişen teknolojiyle kapalı kalma korkusuna ilişkin de yeni çözümler geliştirildiğini ifade etti.

Dr. Güneş şunları söyledi:''Hastaların yüzde 10-15'i cihaza girmek istemiyor, cihazı mezara benzetiyor. Daha önceden MR’a girmiş olan bir hasta deneyimini MR çektirecek başka bir hastaya olumsuz yönde aktarabilmekte, bu da gereksiz endişelere yol açmaktadır. Gelişen teknolojiler ile birlikte kapalı yer korkusu olan hastalar için pek çok çözüm üretilmiştir.

Bunlardan en önemlisi MR tetkiklerinin önemli bir bölümünde, alt batın, bel bölgesi, bacaklar, diz, ayak bileği bölgelerinin tetkiklerinde hastalarımızın boy uzunluklarına da bağlı olarak, hastanın başı MR cihazının dışında kalacak şekilde çekim yapılmakta ve hasta cihaza ters girerek kapalı yer korkusu sorunu çözülmektedir.

Ayrıca gelişen teknolojiler ile birlikte MR cihazının magnet/tünel bölümünün boyu kısalmakta ve genişliği artmakta, bu da kapalı alanı azaltarak ve genişleterek sorunun çözümüne katkıda bulunmaktadır. Bütün bu çözümlere rağmen MR’a giremeyen hastalar ve küçük çocuklarda hafif bir anestezi ile çekim yapılabilmektedir. Burada kullanılan anestezi ameliyatta verilen derin anesteziden farklı olarak hafif bir sedasyon şeklindedir.''

Açık MR olarak tabir edilen cihazların düşük manyetik alana sahip olduğunu, hem görüntü kalitesi hem de ileri uygulamalar yönünden istenilen sonuçların alınamayabileceğini anlatan Dr.Güneş, ''Baş tetkiklerin dışında yeni cihazlarda muayeneler cihaza ters girerek yapılabiliyor. Bu anlamda hastanın endişe etmesine gerek yok. Cihaza girmekten çekinen ve korkan kişilerin çoğu bunu bilmiyor, açık MR talep edeceğine, beni cihaza 'ters alın' diyebilir'' şeklinde konuştu.

ANESTEZİLİ MR GÖRÜNTÜLEME NASIL YAPILIR?

İşlem sırasında midenin boş olması, olası kusma durumunda solunum yollarına mide içeriğinin kaçmasına engel olacaktır. Bu nedenle, olgu yaşı da gözönünde bulundurularak, yaklaşık 4-6 saatlik açlık hali talep edilmektedir. Çekim yapılmadan önce, uzman bir anestezist tarafından genellikle bir gazın solutulması ya da damar yolundan ilacın verilmesi yoluyla gerekli anestezi sağlanır. Buradaki en büyük amaç, MR görüntülemede hastanın sabit kalmasını sağlamaktır.

Anestezist, hastanın kan basıncını, nabzını, vücut ısısını ve solunumu-oksijen satürasyonunu işlem boyunca monitorize eder. Bu monitörizasyon, odadaki mıknatıs çekiminden etkilenmeyen, ortama özel geliştirilmiş, yani MR uyumlu ekipmanlar yoluyla mümkün olmaktadır.

Anestezili MR inceleme, görüntüleme bölgesine ve damardan kontrast madde verilip verilmeyeceğine bağlı olarak yaklaşık 30-90 dakika sürebilir. İşlemden sonra da anestezik maddenin etkilerinin ortadan kalktığının gözlenmesi amacıyla 1-2 saatlik gözetimin gerekebileceği akılda tutulmalıdır.

Anestezi uygulanmış olmasına bağlı gün boyu hafif uyku-yorgunluk hali, dikkat azalması gibi şikayetlerin bildirilmesi olasıdır. Bu gibi durumlar gözönüne alınarak erişkin hastalarımızın da Anestezili MR görüntülemelerine refakatçileriyle gelmeleri yerinde olacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Osman 5 ay önce

Babam Osman araba esyalar ocak metro alır oder 8 14 pazartesı
326_148_135_335_136_137_
148_148_599_418_147_800_125_77_