Bu haber kez okundu.

Özel Asema Hospital’da Taş Devrine Son
banner229

Özel Asema Hospital böbrek taşlarının tedavisinde Böbrek Taşı Kırma (ESWL) Şok dalgalarıyla taş kırma (ESWL) Teknolojisi ile fark yaratıyor.

Böbrek taşı hastalığı günümüzde oldukça sık görülen ve yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Bu hastalığın kesin sebebi bilinmemekle birlikte beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklere ve az sıvı alımına ve hareketsiz yaşam tarzına bağlı olduğu düşünülmektedir.

Özel Asema Hospital Üroloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Deniz Acar,bilinen en etkili, güçlü ve güvenilir taş kırma cihazı olan Böbrek Taşı Kırma (ESWL)
“Şok dalgalarıyla taş kırma”nın ESWL) hem tıbbi sonuç hem de hasta memnuniyeti açısından çok başarılı olduğunu ifade etti.

Özel Asema Hospital Üroloji Uzmanı Yard.Doç.Dr. Deniz Acar; böbrek taşı tedavisiyle ilgili merak edilenleri anlattı.

Özel Asema Hospital Üroloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Deniz Acar, Böbrek Taşı Kırma (ESWL) Şok dalgalarıyla taş kırma (ESWL) vücut dışından taşları kıran bir makine ile yapılır. 
Taş kırmak için odaklanmış şok dalgaları (kısa sinyalli yüksek enerjili ses dalgaları) deriden taşa iletilir. Taş, şok dalgalarının enerjisini emer ve küçük parçalara ayrılır. Parçacıklar daha sonra idrar yoluyla atılır (ESWL yöntemi, hastaların %90’ından fazlası için uygundur. Ancak yöntemin başarısı, taşın nitelikleri ve vücut yapısı gibi birkaç faktöre bağlıdır.
ESWL nasıl uygulanır?
Vücudunuzun yan kısmı şok-dalga üretici cihaza doğru konumlanacak şekilde müdahale masasına uzanırsınız Taşınızın tam konumu, ultrason veya röntgen ile saptanır.
İşlem sırasında şok dalgalarının küçük patlama sesine benzeyen sesini duyabileceksiniz. Özel Asema Hospital Üroloji Uzmanı Yard. Doç. Deniz Acar, işleme düşük yoğunluk seviyelerinden başlayarak ve yavaş yavaş dalgaların gücünü artıracaktır. Bu işlem için anesteziye gerek yoktur fakat işlem sırasında ağrı hissetmemeniz için ağrı kesici ilaçlar alacaksınız. 
SWL işlemi yaklaşık 30-45 dakika sürer. Eğer taşınızın boyutu büyükse taşınızın tamamının kırılması için birkaç seans yaptırmanız gerekebilir.
Hangi durumlarda ESWL önerilmez?
ESWL, fiziksel durumunuz veya taşın yapısı ile ilgili bazı durumlarda kontrendikasyon gösterir.
Aşağıdaki durumlarda ESWL önerilmez:
• Gebelik
• Yüksek kanama riski
• Kontrol altında tutulmayan enfeksiyon
• Kontrolsüz yüksek tansiyon
• Taşa ulaşmayı zorlaştıran fiziki yapı
• Anevrizma
• Taşın alt kısmında veya mesanede, idrar yolllarında anatomik tıkanıklık
• Taşın çok sert olması (örneğin sistin taşı)
• Taşın boyutu ve yeri nedeniyle atılamaması
Tedavi sonrasında taşlardan tamamen arınmış mı olacağım?
Hayır. ESWL taşlarınızı küçük parçalara ayırır. Bu parçacıklar, ESWL’yi takip eden günlerde veya
haftalarda kendiliğinden atılır. Taş parçacıklarını atmak için MET alabilirsiniz.
MET: Medikal ekspulsif tedavi [doktorunuzun sizin taşınızın kolay düşmesini sağlamak için vereceği ilaçlar.]
ESWL öncesi nasıl hazırlık yapmalıyım?
Asema Hospital Üroloji Uzmanı Yard. Doç. Deniz Acar, işleme nasıl hazırlık yapmanız gerektiğini detaylı bir şekilde anlatacaktır. Kanın pıhtılaşmasını önleyici bir ilaç [ aspirin, coraspin, babyprin, coumadin, xarelta] kullanıyorsanız ilacı kesip kesmeyeceğinizi doktorunuza danışınız. İşlemden önceki 4 saat boyunca hiçbir şey yemeyiniz.
Ne kadar zaman sonra normal günlük faaliyetlerime geri dönebilirim?
Genel olarak tedavinin hemen ardındangünlük yaşantınıza dönebilirsiniz. Ancak işlemin yapıldığı gün biraz dinlenmeye özen gösteriniz. Eğer ağrınızı kesmek veya kendinizi sakinleştirmek amacıyla ilaç kullandıysanız işlemi takip eden 24 saat içerisinde otomobil veya herhangi bir motorlu araç kullanmayınız. Eğer hiçbir ağrınız yoksa taş parçacıklarının atılması için normalden fazla sıvı tüketmeniz çok önemlidir. Günde 2 litreden daha fazla sıvı tüketmeye çalışınız. Eğer renal koliğiniz varsa ne kadar sıvı tüketmeniz gerektiğini doktorunuza danışınız. İşlemden sonraki 24 saat içerisinde alkol kullanmayınız.
Taş analizi için gereken taş parçacıklarını alabilmek için idrarınızı süzmeniz gerekir.
Asema Hospital Üroloji Uzmanı Yard. Doç. Deniz Acar, ESWL işlemi sonrasındaki ilk hafta içerisinde yapmanız gereken ziyaretlere dair size bir
çizelge verecektir.
Aşağıdaki durumlarda derhal hastaneye başvurunuz:
• Ateşiniz çıkarsa
• Böbreğinizde veya böğrünüzde ağrı hissederseniz
• İşlemden iki gün sonra idrarınızdan kan gelmeye devam ediyorsa
ESWL’nin avantajları
• Düşük komplikasyon riski
• Anestezi gerektirmemesi
ESWL’nin dezavantajları
• Taşınız çıkarılmıyor. Bunun yerine sonraki günlerde veya haftalarda taş parçacıkları düşerek renal koliğe sebep olabilir.
• Büyük taşlarda birden çok seansa gereksinim duyulabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.