Bu haber kez okundu.

Op. Dr. Güler, Hamileyken Yaptırılan Aşı Bebeğe Zarar Vermiyor
banner229
SİİRT ÖZEL ASEMA HOSPİTAL Kadın Doğum Uzmanı Op.Dr. İsmet Güler, anne adaylarının gebelik döneminde mutlaka grip aşısı yaptırmaları gerektiğini söyledi.
SİİRT ÖZEL ASEMA HOSPİTAL Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İsmet Güler, gebelik döneminde geçirilebilecek bazı hastalıkların, anne ve bebek sağlığı açısından yüksek oranda risk oluşturabildiğini söyledi.
SİİRT ÖZEL ASEMA HOSPİTAL Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İsmet Güler, "Anne adaylarının önemli bölümü bebeğin zarar göreceği düşüncesi ile gebelikte aşılanma konusunda çekingen davranıyor. Oysa aşılar düşüğe yol açmadığı gibi bebeğe pasif bağışıklık sağlayarak, anne ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Gebelik döneminde yapılan aşılar, yaşamı tehdit edebilen önemli hastalıklara karşı koruyuculuk sağlar, anne ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. Anne adaylarının; tetanoz, difteri ve boğmacaya karşı aşılanması çok önemlidir. Yeni doğan bebeğin, bağışıklık kazanması için gebeliğin 27-36'ıncı haftasında anne adayının aşılanması gerekir. Bu haftalarda; tetanoz ve difteri toksoidi ile cansız boğmaca aşısı kombinasyonu önerilmektedir.
Çünkü bebek doğar doğmaz yapılan aşıların ilk 6 aydaki bağışık etkisi yetersiz kalmaktadır" dedi. ''Gebelikte yapılamayan aşılar sonra yapılabilir'' Gebeliğin son 3 ayında yapılan grip aşısının, bebeğin ilk 6 ayında ateşli solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini yüzde 36 oranında azalttığının belirlendiğini belirten SİİRT ÖZEL ASEMA HOSPİTAL Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İsmet Güler, şöyle konuştu: "Gebelikte canlı aşı yapılmamalıdır. Canlı aşıların fetusu enfekte etme potansiyeli vardır. Gebelikte yapılamayan; kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği gibi aşılar, doğum sonrasında yapılabilir. Canlı aşı yaptıran anne adayı 4 hafta içinde gebe kalırsa, fetus üzerinde olası etkileri hakkında bilgilendirilmelidir. Canlı aşı yaptırıldıktan sonraki ilk 4 hafta gebelik planlamamalıdır.
HPV ve hepatit aşısı ise gebelikte önerilmemektedir. Ancak yüksek riskli gruptaki anne adaylarının bu aşıları olması gerekir. Eşinde hepatit B olan, ilaç ve madde bağımlıları ile ailede hepatit B enfeksiyonu geçiren anne adayları bu grupta yer almaktadır.
Öte yandan kolera, veba ve Japon ensefaliti gibi aşılar inaktive (ölü) aşılar olup ancak yüksek risk durumunda yapılabilir. Antraksa (şarbon) maruz kalmış gebe kadınlara aşı uygulanmalı ve 60 gün antibiyotik tedavisi verilmelidir. Zararlı etkisi henüz tespit edilmemiş tüberküloz aşısı da gebelikte önerilmemektedir."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.