Bu haber kez okundu.

Vali Hacıbektaşoğlu, “Kentin Kalkınma Lokomotifi Tarım ve Hayvancılıktır”
banner229

Siirt tarımına önemli bir ivme kazandıracak olan iki büyük proje start aldı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün hazırladığı bıttım anacı fidanı ile yem bitkileri tohumları dağıtım projeleri başlaması nedeniyle Kurtalan/Baykan yol ayırımındaki fidanlıkta bir tören düzenlendi.

Törende bir konuşma yapan Tarım ve İl Müdürü Ergün Demirhan ilimizi tarımsal potansiyeli ile projeler hakkında bilgi verdi. İlimizin 320 bin dekar alanı ile Türkiye de fıstık üretiminde 3. Sırada olduğunu belirten Demirhan “2020 TÜİK rakamlarına göre ilimiz 320 bin dekar alanı ve 25.600 dekar Türkiye fıstık üretiminde 3. sıradadır.

Son 3 yıldır yaşanan iklimsel değişiklikler, düzensiz yağışlar bazı hastalık ve zararlılar sebebi ile ilimiz genelinde fıstık ağaçlarımızda kurumalar gözlemlenmiştir. Yaşanan bu tür kurumaların önüne geçmek için uzun yıllar üzerinde çalışmalar yapılmış Antep araştırma Enstitümüz ve hocalarımızın tavsiyeleri ve aslında ilimizin geleneksel anacı olan bıttım anacının yaygınlaştırılmasını kararlaştırdık.

Fidan üretimi yapan üreticilerimize 2 yıl önce bundan sonra projelerimizi bıttım anacı üzerine yapacağımızı bildirdik. Siirt Fıstığı Geliştirme Projesi Tüplü Bıttım Anacı Fidan dağıtım projesi; kendi alanında Türkiye’nin en büyük fidan projesidir.” dedi.

Son 3 yılda 7.000 dekar alanda 725.000 ₺ tutarında 61 tona yakın yem bitkisi tohumu dağıtıldığını, projelerden 300 civarında çiftçinin faydalandığını kaydeden Demirhan, “Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden sağlanan 660 bin TL, GAP İdaresi Başkanlığından sağlanan 440 bin TL olmak üzere Projelerle 1 Milyon 100 bin TL tutarında 91 bin adet tüplü bıttım fidanı dağıtılacak, bu sayede proje ile 4000 dekar yeni Siirt Fıstığı bahçesi tesis edilecektir.” Diye konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından bıttım anaç fidanları ile yem bitkileri tohumları Vali Osman Hacıbektaşoğlu, Vali yardımcısı Abdulhamit Karaca, Kurtalan Kaymakamı İhsan Emre Aydın, AK Parti İl Başkanı Av. Ekrem Olgaç ve MHP İl Başkanı M. Fatih Cantürk tarafından çiftçilere dağıtıldı.

Tarım teşkilatını kutlayan Vali Osman Hacıbektaşoğlu daha sonra fidanlığı gezerek sahibi Hamza Keleş’ten bilgi aldı. Kentin kalkınma lokomotifinin tarım ve hayvancılık olduğunu kaydeden Vali Hacıbektaşoğu, çiftçilerimize, üreticilerimize Valilik olarak her türlü desteği veriyoruz. Destek olmaya devam edeceklerini kaydetti.

Fidanlıkta fidan üretiminin yanı sıra süs bitkilerinin yetiştirildiği bilgisini alan Vali Hacıbektaşoğlu,” Sizleri kutluyorum. Yaptığınız çalışmalar çok güzel. Bu çalışmalarınız sayesinde Siirt’imiz, süs bitkileri alanında da bir merkez haline gelebilir.”  dedi.

Törende Bitkisel Üretimi Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, Vali Osman Hacıbektaşoğlu ile telefonda görüşerek, Siirt tarımına destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Vali Hacıbektaşoğlu ve beraberindekiler daha sonra tarım alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütü yöneticileri ve çiftçilerle bir süre sohbet etti.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.