Bu haber kez okundu.

Şirvan İlçemizde Ekonomik Anlamda İlk Polen Hasadı Yapıldı
banner229

Siirt ili 140 bin kovan, Şirvan İlçesi 15 bin kovan, Cevizlik köyünde 1000 civarında kovan bulunmaktadır.

Şirvan İlçesi Cevizlik köyü arıcılarından Mehdi Şalk 250 adet polen tuzaklı kovan ile ekonomik anlamda polen üretimine başlaması sebebiyle düzenlenen törene Şirvan Kaymakamı Memiş İnan, Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, Şirvan İlçe Müdürü Furkan Özak, İl Müdürlüğü İdarecileri ve teknik elemanlar katıldı.

Düzenlenen program ile Şirvan İlçesinde ekonomik anlamda ilk polen hasadı yapıldı. Kaymakam Memiş İnan, “2019 yılında yeni arıcılık yapacak çiftçilere kovan verdik ve çiftçilere 600’e yakın kovan dağıttık. Şirvan’da 200’ün üzerinde arıcılık yapan çiftçimiz bulunmaktadır. Arıcılarımıza desteğimiz devam edecektir.

Bugün Cevizlik köyümüzde ilk polen hasadı yapmak için bulunmaktayız. Burada üretilen polenin tadı ve rengi çok güzel, bal ve polen üretimini arttırmayı istiyoruz. Bu şekilde üretim yapmak isteyen arıcılarımıza destek olmaya hazırız.” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan,’’ Şirvan ilçemiz 57 köyü, kendine has ürünleri ile önemli bir tarım ve hayvancılık ilçemizdir. Neredeyse her köyümüzün kendine has bir tarımsal ürünü ve üretimi bulunmaktadır. Narı, pekmezi, üzümü, balı, pirinci, balı ve saymadığımız onlarca ürünü ile zengin ve potansiyeli yüksek bir ilçemizdir. İnşallah bugün ilk defa ekonomik anlamda hasadını yapacağımız Cevizlik Poleni yeni ve ekonomik değeri yüksek bir ürüne daha kavuşacağız.

Siirt İlimizde toplam bal üretimi yaklaşık 1450 ton’dur. Şirvan İlçemizde daha önce sadece bal üretimi yapan arıcılar artık diğer arı ürünlerini de üretmeye başladılar. Siirt İlimiz Şirvan İlçesinde Cevizlik Köyü Rakımı 1400 m’dir. Arıcılar Gerzevil dağı (rakım 2600) eteklerinde  değişik türde çiçeklerle buluşan arıların taşıdığı polenleri 250 civarında kovanla üretmeye ve  hasat etmeye başladılar. Şirvan İlçesi arıcılık ve polen üretimi konusunda en avantajlı ilçelerden bir tanesidir.

Bölge çiçek florası yönünden çok zengindir. Bu yıl ilk olması sebebi ile köyümüzden 100 kg civarında polen verimi bekliyoruz.  Cevizlik köyümüzün poleni,  yüksek dağ eteklerinde zengin flora çeşidinden elde edildiği için yüksek kalitesi ile rekabet gücü yüksek olacak zaman içinde markalaşacaktır.

Polen hasadı bitki örtüsü gelişimine göre yılda 2 kez yapılabilmektedir. Hem İlkbahar ayında hem de Haziran-Temmuz ayları arasında hasadı yapılan polen arıcıların ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.  Bu sene Yeni tip Coronavirüs sebebi ile arı ürünlerine, özellikle de polene olan talep oldukça fazladır. Bu sene yağmurların yıllık ortalamanın üzerinde olması sebebiyle bitki çeşitliliği ve miktarı oldukça fazla ve bu sebepten dolayı arılar polen bulmakta zorlanmamaktadır.

Polenin insan sağlığına olumlu etkisi ve zengin bir mineral kaynağı olması sebebiyle talep görmekte ve tüketilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığımızın Dijital Tarım Pazarında Şirvan ilçemize has ürünlerimizin yer almasını ve pazar şansı yakalamasını istiyoruz.

Bu amaçla Sayın Kaymakamımızın destekleri, İl ve İlçe Müdürlüğümüzün çalışmaları ile bu hedefe varacağımızı düşünüyorum. Şirvan İlçemizde hasat edilen Cevizlik köyümüzün poleni DİTAP da yerini alacaktır. ‘’dedi.

Polen üreticisi Mehdi Şalk,’’ Tarım ve Orman Müdürlüğünden büyük destek gördüğünü bu işi yapmak isteyen arıcıların, Polen tuzaklı kovanlar kullanarak ek gelir sahibi olabileceklerine dikkat çekti. Kovanlarım için polen tuzak temin ettim, Şirvan merkezde ve Cevizlik köyünde kovanlarımız mevcut 15 gün arayla polen topluyoruz.

Bu bizim için ikinci bir gelir kaynağı oldu. Bal üretimi yapan arıcılara polen üretimi yapmalarını tavsiye ediyorum. Bu yıl 100 kg civarında polen hasat etmeyi düşünüyorum. Bölgede kazanç sağlamak için ilk polen üretimini yapmak beni çok mutlu etmektedir’’ dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.