Bu haber kez okundu.

Siirt’te Kırmızı Mercimek Hasadı Başladı
banner229

Siirt'te 2022 yılı üretim sezonu Kırmızı Mercimek hasadı başladı.

 2019 yılında üretim miktarı 70 bin dekar civarında olan kırmızı mercimek üretimi 2021 yılında 125 bin dekarın üzerinde bir üretim alanına ulaşmıştır. 
Siirt, 2021 yılında 15 bin tonu aşkın Kırmızı Mercimek üretimi ile Türkiye sıralamasında 4. sırada yer almıştır. 
 2022 yılı itibari ile 150 bin dekarı aşan bir alanda 25 bin tonun üzerinde üretim hedeflenmektedir. 
2021 üretim yılının kurak geçmesi ile dekara 100 kilogram civarında olan verim bu yılın bahar aylarında yağan yağışlar ve olumlu iklim koşulları ile dekara 175 kilogram civarında verim beklenmektedir. Siirt'te 550 bin dekar alanda hububat ve bakliyat ekimi yapılmaktadır. 

Kırmızı mercimek iklimsel talepleri sebebi ile ağırlıklı olarak Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nde üretilen stratejik bir üründür. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP)” ve bakanlık tarafından kırmızı mercimeğe verilen genel desteklemeler ile Siirt’te kırmızı mercimek üretim alanı son 3 yılda % 100’ün üzerinde artış göstermiştir.

“Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP)” kapsamında Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce yapılan çalışmalar ile 2022 üretim yılı için 111.400 kg Sertifikalı Mercimek Tohumu dağıtımı yapılarak ilimizde çeşitli sebeplerle ekilmeyen arazilerin ekimi sağlanmıştır.

 Dağıtımı yapılan tohumlar 10 Bin dekar civarında bir alanda toprakla buluşarak ilimizde kırmızı mercimek üretim artışı sağlanmıştır. 

Dua okunarak başlanan 2022 yılı kırmızı mercimek hasadına Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün DEMİRHAN, Bitkisel Üretim Şube Müdürü Ercan KAPLAN, teknik elemanlar ve çiftçiler katıldı.







Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.