Bu haber kez okundu.

Siirt’te Geleneksel Susam Yetiştiriciliği Tekrar Canlandırılıyor
banner229

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından dağıtılan susam tohumunun ekimi gerçekleştirildi.

Siirt’te tarımsal üretimde ürün deseninin zenginleştirilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca desteklenen proje ile geleneksel susam yetiştiriciliği tekrar canlandırılıyor.

İlimizde yetiştiriciliği çok eskilere dayanan susam üretimi, bölgenin uzun yıllar yaşadığı sıkıntılardan dolayı oldukça azalmış durumdadır. Tahin ve tahin helvasının vazgeçilmez ham maddesi susamın ekim alanını yaygınlaştırmak için Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında Siirt Tillo ilçesi Çınarlısu (Hantran) köyünde susma yetiştiriciliği projesi uygulanıyor.

Uygulan proje ile 17 çiftçi ailesine 100 dekarı aşkın alanda üretim yapmalarını sağlayacak susam tohum dağıtımı gerçekleştirildi.

Programda proje hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, “Bakanımız sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin talimatları ve desteği ile hazırladığımız projelerle Siirt tarımını özlenen ve hedeflenen noktalara gelmesi, Siirt’te tarımsal ürün deseni çeşitlendirmek ve zenginleştirmek için projelerimizi hayata geçiriyoruz.

Bu çerçevede; Siirt ilinde azalan susam üretimini teşvik etmek amacıyla Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında İlimiz Tillo ilçesi Çınarlısu (Hantran) köyünde 17 çiftçimize 100 dekarı aşkın alanda susam üretimi yapmalarını sağlayacak tohumluk desteği verilmiştir.

Çınarlısı köyü, verimli toprakları, suyu, coğrafyası ile güzel bir köyümüz. Bölgede özlemini duyduğumuz huzur ortamı ile köylülerimiz tarlalarında, arazilerinde çalışıyorlar. Yıllar önce köyde geleneksel olarak yetiştirilen susam, pirinç, fasulye, nohut tarımını tekrar canlandırmak istiyoruz. Bu yöndeki çabamız, desteğimiz ve projelerimiz devam edecektir. Emek veren çiftçilerimize teşekkür ediyoruz.’’ dedi.

Programda proje ile dağıtılan susam tohumları toprağa atılarak yılın ilk susam ekimi gerçekleştirildi.

Dağıtımı yapılan susam tohumları ile düzenlenen “ekim programı”na Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, İl Müdür Yrd. M. Sabri Tan, Tillo İlçe Müdürü M. Resul Eren, Şube Müdürü Ercan Kaplan, teknik elemanlar ve çiftçiler katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.