Bu haber kez okundu.

Siirt’te Binaların Deprem Kontrolleri Yapılıyor
banner229

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından binaların hasar tespit çalışmaları devam ediyor.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri kamu ve özel binalarda hasar tespiti çalışmalarına devam ediliyor.

Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren İl Müdürü Raci Bülbül: “6 Şubat 2023 Pazartesi günü Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde 7.7 ve ardından Kahramanmaraş Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde art arda iki deprem meydana gelmiştir.

Bu iki büyük depremin ardından 20 Şubat tarihinde 6.4 büyüklüğünde Hatay’da bir deprem daha meydana gelmiştir.
Bu depremlerin sonucunda ülkemiz büyük bir hasar almıştır. Biz de Siirt ili olarak ilk günden hem Adıyaman’a depremin ilk günü 2 ekip 4 mühendis ve bir şoför görevlendirdik.
Aynı gün hasar tespitlerinde görev aldılar. Arkasından geçenlerde de cumartesi günü il genelinde hasar tespit ekipleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olarak Siirt’te Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinesinde 43 mimar, mühendis ve 10 şoförle birlikte 21 ekip Malatya’ya valilik onayıyla görevlendirildi.

Ekiplerimizde deprem bölgesinde olan Malatya’ya gittiler. Orada hasar tespitlerinde bulunuyorlar. Hepsine kolaylıklar diliyorum. Allah yardımcıları olsun. Gerçekten büyük depremler yaşadık art arda. Siirt ilinde de ilk günden hemen kriz masasını oluşturduk.

İl bazında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve diğer mühendislerle beraber kamu binalarını taradık. İlk iki gün kamu binalarını taradıktan sonra vatandaştan gelen hem evleri hem işyerleri için gelen ihbarları telefonla aldık bunları da yönlendirdik. Siirt merkezinde ve ilçelerimizde hasar tespiti için ekipler kurduk.
Siirt için durum şudur; çok şükür depremden fazla bir etkilenme olmamıştır yani diğer adı sayılan 11 il gibi etkilenmemişiz fakat yine de vatandaşların ihbar ve kamu binaları için biz ekiplerimizi sahada dolaştırdık. Hala da devam etmekteyiz.
Adıyaman’ın ardından Malatya’ya bu kadar ekip gönderince elimizde kalan ekiplerle mümkün mertebe imkanımız yettikçe yetişmeye çalışıyoruz. Siirt ilinde 345 kamu binasından 314 hasarsız, 31 tanesi çok eski yapılar olduklarından az hasarlı , özel binalara ise 277 bina tespit edip 223 hasarsız , 54 az hasarlı tespit ettik.

Siirt’in depremselliği ile ilgili Siirt’te canlı deri bir fay bulunmamaktadır. Ancak Siirt’in kuzeyinde Bitlis Zaros Fayı mevcuttur. Bu Siirt’in kuzeyinden geçen Şirvan Baykan ve Pervari’ye yakın olan bir faydır. Şu anda çok şükür orada bir hareketlenme yok.
Buna rağmen Siirt 1. derece deprem bölgesidir.

Birinci derece deprem bölgesine göre binalarımızı yapmamız gerekiyor. Vatandaşların çoğu bunu soruyor ancak hasar tespiti ve sağlamlık aynı şey değildir. Hasar tespiti depremin verdiği zarar kısmıdır.
KAROT, binalarda betondan alınan numuneye denir. Binanın betonundan bir parça alınıp laboratuvar ortamında kırılıp ona göre mukavemeti belirleniyor.

Buna göre de simülasyon yapılarak deprem anında performansı ne olabileceğine karar veriliyor. Binadan, kolondan, kirişten, taşıyıcı yerlerden uzman ekipler tarafından alınan numunedir.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.