Bu haber kez okundu.

Siirt Üniversitesinin Düzenlediği Ulusal Siirt Fıstık Çalıştayı Yoğun İlgi Gördü
banner229

Siirt Üniversitesi ve Dicle Kalkınma Ajansı işbirliğiyle Siirt üniversitesinde "Küresel İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Fıstık Üretimi" konulu “Ulusal Siirt Fıstık Çalıştayı” düzenlendi. İki gün süren Çalıştay’da ilk gün davetli konuşmacılar tarafından sunum yapılmış olup, ikinci gün ise teknik gezi yapıldı.

Çalıştay’a ilk olarak; Siirt İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün DEMİRHAN, Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çetin KARADEMİR, DİKA Siirt Koordinatörü Kadir ÖZ, Siirt Üniversitesi RektörüProf. Dr. Nihat ŞINDAK ve Siirt Valisi Dr. Kemal KIZILKAYA tarafından açılış konuşmaları yapılarak başlandı.

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat ŞINDAK fıstığın Siirt ili için özel bir anlamı ve önemi olduğunu vurguladıktan sonra sözlerine “Siirt Fıstığı ismi ile özdeşleşen İlimiz Türkiye’ye ve Dünyaya tanıtılmaktadır. İlimizde tarla tarımının yapılamayacağı eğimli alanlarda ve özellikle son yıllarda düz tarlalarda bile Siirt Fıstığı üretimi artmaktadır.

10-15 yıllık bir zahmetten sonra üreticinin yüzünü güldüren Siirt Fıstığı ilimizin en önemli tarımsal ürünlerinden biridir. Son verilere göre Türkiye fıstık üretiminde Siirt ilimiz,  Şanlıurfa ve Gaziantep’ten sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Davetimizi kabul ederek Çalıştay’ımıza teşrif eden konuşmacılarımıza, dinleyici olarak meslektaşlarımıza, sektör paydaşlarına ve Çalıştay’ımıza destek veren DİKA’ya şahsım ve düzenleme kurulu adına teşekkür ederim. Çalıştay’ın ilimize, üniversitemize, yetiştiricilerimize ve bütün katılımcılara yararlı olmasını dilerim” şeklinde sözlerini dile getirdi.

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat ŞINDAK konuşmasının ardından konuşmacılara plaket ve katılım belgelerini takdim etti.

Çalıştay’ın birinci oturumuna Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Bekir Erol AK başkanlık etti. Çalıştay’ın bu oturumunda Harran Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. İzzet AÇAR tarafından “Fıstıkta Anaç - Çeşit Seçimi ve Bahçe Tesisi”, Prof. Dr. Bekir Erol AK tarafından “Dünyada ve Ülkemizde Fıstık Yetiştiriciliğinde Değişen İklim Koşullarında Son Gelişmeler”, Siirt İl Tarım ve Orman Müdürü Yük. Zir. Müh. Ergün DEMİRHAN tarafından “Siirt Fıstığı: Bir Başarı Hikayesi” konuları işlendi.

Öğle arasının ardından Çalıştay’ın ikinci oturumuna Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih KAFKAS başkanlık etti. Çalıştay’ın bu oturumunda Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Nesibe Ebru YAŞA KAFKAS tarafından “Fıstıkta Meyve Kalite Analizleri”, Prof. Dr. Salih KAFKAS tarafından “Fıstıkta Islah ve Genetik Çalışmalarında Son Gelişmeler”,  Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Gıda Yük. Müh. Ahmet ŞAHAN tarafından “Antepfıstığında Depolama” hakkında bilgiler aktarıldı.

Aradan sonra Çalıştay’ın üçüncü ve dördüncü oturumları gerçekleştirildi. Üçüncü oturuma Harran Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. İzzet AÇAR başkanlık etti.

Oturumda Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyeleri Prof. Dr. Emine KÜÇÜKER “Dünya ve Türkiye Antepfıstığı Yetiştiriciliği (Sulu ve Kuru Tarım Değerlendirmesi)”, Doç. Dr. Mine PAKYÜREK “Siirt Fıstık Yetiştiriciliğinde Üretici Davranışları” ve Dr. Öğr. Üyesi Nevzat ASLAN “Bitki Besleme, Küresel Isınma ve Sürdürülebilir Tarım” konuları ile katılım sağladılar. Dördüncü oturumun başkanlığını Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Koray ÖZRENK yaptı.

Oturumda Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyeleri Doç. Dr. Cevdet KAPLAN “Siirt Fıstığındaki Entomoloji Sorunları ve Çözüm Önerileri” konusu, Doç. Dr. Mehmet Hadi AYDIN ise “Antepfıstığı Ağaçlarında Kök Çürüklüğü ve Kurumaların Nedenleri” konusunu ele aldılar. Oturumların ardından çalıştay raporu hazırlandı. Çalıştay’ın ikinci gününde; Avrupa Birliği ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirilen Siirt Fıstığı İşleme Tesisi A.Ş. FİSTALORA’ya teknik gezi düzenlenerek davetli misafirlere ve öğrencilere işletme tanıtımı yapıldı.

Ardından Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü destekleriyle katılan mihmandarlar eşliğinde Ulu Cami ve Hazreti İsmail Fakirullah Türbesi ziyaret edilerek Işık Hadisesi hakkında bilgi verildi.

Son olarak Tillo Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’ne yapılan ziyarette fıstık üretimi ve bahçelerin durumu konuşuldu. Teknik ve turistik amaçlı yapılan gezinin sonunda yapılacak sonraki çalıştay için iyi dilek  temennilerde bulunuldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.