Bu haber kez okundu.

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Yabancı Ot Mücadelesi Konusunda Üreticileri Uyardı
banner229

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik personellerince sahada yapılan incelemelerde bağ, bahçe ve tarlalarda yabancı otlarda artış olduğu gözlemlenmiştir.

Özellikle yağışların ve sıcaklığın mevsim normalleri üzerinde gitmesi sebebi ile yabancı hardal denen yabancı otun Siirt fıstığı bahçelerinde artış ve yayılış yaptığı gözlenmiştir.

 Yabancı ot zararlarını önlemek için üreticilerimizin tarla, bağ ve bahçelerini kontrol ederek gerekli sürüm ve bakım işlemlerini zamanında yapmaları önem arz etmektedir.

Yabancı otlar kültür bitkisi ile besin, su ve ışık için rekabet etmekte ve bitki gelişimini engelleyerek verimi düşürmektedir. Kültür bitkilerinde zarar yapan bazı hastalık ve böceklere konukçuluk etmektedir. Yabancı otların kültür bitkilerinde meydana getirdiği ürün kayıpları yoğunluğa bağlı değişmekle birlikte ülkemizde % 20 olarak kabul edilmektedir. Zaman zaman bu zarar oranı çok daha yüksek olabilmektedir.

 Yabancı otların yayılmasının ve kültür alanlarına yerleşmesinin önlenmesi ile zararın en az düzeye indirilmesi için, öncelikle kültürel tedbirler alınmalı, sorun çözülemiyorsa son çare olarak kimyasal mücadeleye başvurulmalıdır.

 Kimyasal mücadele yapılırken yaygın ve zararlı yabancı ot türleri tespit edilerek, özellikle bu yabancı ot türlerini etkileyecek ilaçlar tercih edilmelidir. Pestisit uygulamalarında; düşük doz etkisizlik, yüksek dozların fitotoksite’ye (kültür bitkisinde meydana gelen zararlanma)   neden olacağından dolayı tavsiye dışı uygulamalarından kaçınılmalıdır.

Mücadele yapılmadığı takdirde, tarlada gelişen yabancı otların tohumları toprağa karışıp ertesi yıl daha fazla yabancı otun çıkmasına sebep olur.

Yabancı otlarla mücadele konusunda yaşanan  sorunlar için  Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerinden bilgi alınabilecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.