Bu haber kez okundu.

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Fıstıkçılık Biriminden Önemli Duyuru
banner229

Siirt Fıstığı dioik yani erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı ağaçlar üzerinde bulunan bir meyve türüdür. Siirt Fıstığında meyvenin yenilen kısmı tohumu olduğu için, tozlanma ve döllenme zorunludur.

Siirt Fıstığında tozlayıcı çeşit de verime doğrudan etki eden faktörlerden biridir. Bu nedenle bahçe içerisinde yeterli sayıda erkek (tozlayıcı) ağacın bulunması gerekmektedir. İyi bir meyve tutumu için bahçede 10 veya 12 dişi ağaç için 1 tane, dişilerde uygun zamanda çiçek açan tozlayıcı bulundurulmalıdır.

Çiçeklenme zamanı genellikle Nisan ayının ilk yarısıdır. Yıllara ve iklime göre daha erken veya daha geç dönemlerde çiçeklenme gerçekleşebilmekte ise de erkek ve dişi çeşitlerin birbirine göre çiçeklenme sıraları hemen hemen aynı olmalıdır.

Çiçek tozlarının, erkek ağaçlardan rüzgâr yardımıyla dişi ağaçlardaki çiçeklere taşınması tozlanma olarak isimlendirilmektedir. Siirt Fıstığında dişi ve erkek çeşitler veya farklı türler (bıttım, melengiç, atlantik sakızı) arasında uyuşmazlık bulunmamaktadır ancak dişi ve erkek çiçekler farklı zamanlarda çiçek açmaktadır.

 Genellikle erkek ağaçlar dişilerden daha önce çiçek açarlar. Erkek ağaçlarda çiçek açma süresi 3-7 gün arasında iken dişi ağaçlarda çiçeklenme 10-12 gün sürmektedir. Erkek ve dişi çiçeklerin açma sürelerinin 2-3 gün birbirlerine denk gelmesi iyi bir meyve tutumu için yeterli olmaktadır.

   Değerli Üreticilerimiz! Yukarıda da belirtmiş olduğumuz bu gerekçeleri göz önünde bulundurduğumuzda sağlıklı bir tozlanma için erkek ve dişi fıstık ağaçlarının çiçeklenme dönemlerinin aynı sürece denk gelmeleri büyük önem arz etmektedir.  Bu sebeple Nisan ayı içerisinde, erkek ve dişi çiçeklerde uyum kontrolü yapmayı unutmayınız.

   Ayrıca fıstık salkımlarının dökülmesine neden olan Salkım Bitlerine karşı, bahçenizde varsa eğer ilaçlama yapmanız, budama döneminde kurmuş olduğunuz Karagöz Kurdu tuzak dallarını Nisan ayı sonuna doğru toplayarak yakmanız gerekmektedir. Soru ve görüşleriniz için; (0484) 223 40 00 Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Fıstıkçılık Birimi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.