Bu haber kez okundu.

Siirt Fıstığı Bahçelerinde Görülen Sorunların Tespiti İçin Arazi Çalışmaları Devam Ediyor
banner229

Siirt Tarım İl ilçe Müdürlüğü teknik elemanlarının alanda yaptıkları tespitler ve şikayetlerin artması üzerine il ve ilçe müdürlükleri tarafından oluşturulan teknik heyetler Siirt genelinde arazi çalışması yaparak Siirt Fıstığı ile ilgili olarak son durumu tespit ettiler.

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün DEMİRHAN, İl Müd. Yrd. M. Sabri TAN, Şube Müdürü Abdusselam ERTAŞ, Siirt fıstıkçılık birimi teknik elemanları, Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip ASLAN, Siirt Üniversitesi hocaları Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Hadi AYDIN ve Dr. Öğretim Üyesi Mehmet KAPLAN’ın katılımıyla yapılan tespitlerde görülen olumsuzlukların bölgesel olarak farklılık gösterdiği ve olumsuzlukların farklı sebeplerden kaynaklandığı tespit edilmiştir.

Teknik heyetler İl genelinde 100 ün üzerinde bahçede incelemeler yapılmıştır. İl Müdürü Ergün Demirhan yaptığı açıklamada “İlimiz fıstık bahçelerinde zaten yetersiz olan erkek ağaçlarının çiçek tozları mevsimin aşırı yağışlı gitmesi sebebiyle dişi ağaçlara yeterince ulaşamamış ve istenilen düzeyde döllenme sağlanamamıştır.

Bu durum tozlanma mevsimi sonuna kadar morfolojik olgunluklarını tamamlayamamış ve yeterince döllenmemiş çiçeklerin dökülmesine ve haliyle salkım seyrelmesine sebebiyet vermiştir. Siirt genelinde yer yer görülen salkım dökülmelerinin ekolojik koşullar, beslenme durumu, havaların mevsim normalleri dışında seyretmesi (aşırı yağış ve sıcaklık)‘nin çok önemli bir etkisi olduğu görülmüştür.

Yağışın fazla olması ve dolayısıyla taban suyunun yükseldiği yıllarda su ve neme maruz kalan Siirt fıstığı kökleri zayıf düşmekte kök çürüklüğü ve benzeri toprak kaynaklı hastalık etmelenlerine karşı hassas olmaktadır.

Aşırı yağış sebebiyle su tutan, su tahliyesi iyi olmayan fıstık bahçelerinde geç uyanmalar ve yer yer ağaçlarda kurumalar olmuştur. Bu durum drenajı iyi bakımlı bahçelerde daha az görülmüştür.

Toprak analizi yapılarak toprak ihtiyacına göre bakım ve besleme işlerinin doğru ve yeterli düzeyde yapılan bahçelerde verim düşüklüğünün daha az olduğu hatta iyi bir verim beklendiği tespit edilmiştir.

İlimizde fıstık bahçelerinde görülen olumsuzlukların; Mevsim ortalamasından farklı geçen iklimsel değişiklikler, Aşırı ve uzun dönem süren yağışlar, Yeterli ve uygun olmayan gübreleme ve besleme, Yetersiz ve yanlış toprak işleme, Yanlış budama teknikleri, Hastalık ve zararlılarla yetersiz mücadele’den kaynaklandığı tespit edilmiştir.

Bu yıl ki verim düşüklüğünün ne kadar olduğu ve beklenen rekolte miktarı önümüzdeki günlerde yapılacak alan çalışmalarında belirlenecektir. Görülen verim düşüklüklerinin önümüzdeki yıllarda daha az olması için teknik heyetlerin hazırladığı tespit ve çözüm önerilerinin yer aldığı teknik rapor önümüzdeki günlerde çiftçilerimiz ve kamuoyu ile paylaşılacağını beyan etmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.