Bu haber kez okundu.

Şeyh Muhammed El-Hazin Sempozyumu" Sona Erdi
banner229

eyh Muhammed El Hazin doğumunun 200. yılında Siirt Üniversitesi ev sahipliğinde Siirt Vakfı işbirliğiyle organize edilen sempozyumla anıldı.

İlim ve irşadla geçen bir ömür: c (k.s.) Sempozyumu’nun açılış oturumu TÜRGEV Emine Erdoğan Kız Öğrenci Yurdu Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Kuran-ı Kerim Tilaveti ve Şeyh Muhammed El Hazin’in hayatını anlatan video gösteriminin ardından açılış ve protokol konuşmalarına geçildi.

Sempozyumun selamlama konuşmasında Siirt Vakfı Siirt Şube Başkanı Nevzat Amcalar: “Siirt Üniversitesi ile birlikte düzenlediğimiz  Şeyh Muhammed El Hazin sempozyumuna hoş geldiniz. Milletlerin özellikle Türk milletinin tarihine bakıldığında manevi değerler üzerine kurulu güçlü bir kültürle yoğrulmuştur. Bu manevi değerler birlik beraberlik ve kardeşliğe katkı sunmuştur. İlk defa bu kapsamda ve katılımda gerçekleşen program için gurur duyuyor, sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Ardından Sempozyum’un Bilim Kurulu Başkanı olarak kürsüye çıkan Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman : “Üniversitemizin ev sahipliğinde Siirt Vakfı işbirliğiyle düzenlenen sempozyuma hoş geldiniz şeref verdiniz. Kadim bir şehir olan Siirt, yüzyıllardır devam eden medrese kültürü neticesinde çok önemli, ilim irfan sahibi şahsiyetleri ortaya çıkarmış ve bu sayede bölgesine, coğrafyasına  ışık saçmıştır. Bu şahsiyetlerden Şeyh Muhammed El Hazin’in yaşamı, eserleri ve düşüncelerinin topluma tanıtılması ile ilgili olarak düzenlenen bu sempozyuma, Üniversitemiz iştirak etmiş ve Siirt Vakfı ile bu sempozyumu koordine etmiştir. Özellikle İlahiyat vakfımızın önceki yıllarda düzenlemiş olduğu Uluslararası İmam Eşari ve Eşarilik Sempozyumu büyük bir ses getirmiş, akabinde geçen yıl Uluslararası  Selahaddin Eyyubi sempozyumu düzenleyerek bu sempozyumlar serisine  devam etmiştir. Bugünde doğumunun 200. yılında  Şeyh Muhammed El Hazin sempozyumunu düzenlemede İlahiyat Fakültemizin büyük katkıları olmuştur.” dedi. Rektör Erman, konuşmasını İlahiyat Fakültesi çalışanlarına,  Siirt Vakfı’na, Siirt Valiliği’ne ve emeği geçen herkese teşekkür ederek sonlandırdı.

Rektör Prof. Dr. Murat Erman’ın ardından kürsüye çıkan Yasin Aktay: “Şeyh Muhammed El Hazin (k.s.), Siirt halkı için bir ortak değerdir. Kültürümüzün derinliklerine, sosyolojisine inmiş bir değerdir. Üniversitenin bir şehir içindeki bütün değerleri ortaya çıkarıp milletin önün getirmiş olması önemlidir. Ne mutlu ki bir üniversite coğrafyasının değerlerinin üzerine araştırmalar yapsın, değerlerini ortaya çıkarsın. İşte üniversitenin önemli misyonlarından biride budur. Üniversitemiz  bundan önceki yıllarda İmam Eşari ve Selahaddin Eyyubi Sempozyumu gerçekleştirdi. Siirt Üniversitesi bugün herkesin tanıdığı ama üzerinde iki cümleden fazla söz edemediği İmam Eşari ve Eyyubi’nin düşünceleri, ruhu, misyonu ve konumu hakkında bizleri aydınlatmıştır. Üniversitemizin yapmış olduğu bu çalışmalarla takdire şayandır. Bende bir Siirtli olarak gerçekleştirilen bu faaliyetlerden ziyadesiyle gurur duymaktayım.” diyerek, Siirt Üniversitesine, bu topraklara Siirt Üniversitesini kazandıran Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmasının devamında Aktay, Şeyh Muhammed El-Hazin’in ilim ve irfan geleneği içindeki etkisi ve katkısından bahsederek Hazin hakkındaki literatürün gelişmesini ve ilmi çalışmaların gelişmesini umduğunu, Şeyh Muhammed El-Hazin’in üzerinde yoğunlaşabilinecek bir hazine olduğunu, Şeyh Muhammed El Hazin’in divanının yayınlanmasının bu iş için iyi bir vesile olduğunu ifade etti. Sempozyumun muvaffakiyetle tamamlanmasını dileyerek konuşmasını bitirdi.

Protokol konuşmalarını gerçekleştiren ATO Başkanı Gürsel Baran ise “Şeyh Muhammed El-Hazin, İslam medeniyetinin ilerlemesinde manevi bir önder, toplumumuzun manevi temelinde harcı bulunan değerli bir şahsiyettir. Burada hocalarımız onun manevi zenginliklerini aktararak, onun derin ilmini paylaşarak çok faydalı bir çalışma yapacaklar. Bizler o kadar şanslıyız ki bu topraklar mukaddesatını bilen insanlar olarak yaşıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor bir Siirtli olarak bu organizasyonun gerçekleştirilmesinden gurur duyuyorum.” dedi.

Son olarak kürsüye çıkan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sempozyumda yer almaktan mutluluk duyduğunu belirterek başladığı konuşmasında Şeyh Muhammed El Hazin’i ve onun gibi büyük şahsiyetleri anlamayı temenni etti.

Müezzinoğlu konuşmasında “Büyük medeniyetin mensuplarıyız. ilim ve irfan, hak ve adalet, barış ve huzuru merkeze alan bir medeniyetin mensuplarıyız. Bugün etrafımıza bakarak ne kadar hüzünlensek azdır. Şeyh Muhammed El Hazin’in yaşadığı dönem, bizim sendelediğimiz dönemdir. İlim ve irfandan, hak ve adaletten uzaklaştığımız dönemdir. Bugün geldiğimiz nokta ise çok hüzünlü ve hazindir. Bugün ölenin ve öldürenin “Allah Allah” dediği bir zamanı yaşadığımız dönemde Hazin’i anıyoruz.

Bugün, Batı medeniyeti insana sermaye olarak bakıyor. Bu sermaye beşeri bir sermayedir fakat bizim medeniyetimizde ise insan önemli bir değer olarak görülür. Bizim medeniyetimiz, insanı merkeze alarak hareket eder. İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın” der. Bugün bize Batının empoze ettiği medeniyet algısı sermayenin gücü derken bizim medeniyettin adaletin gücünü vaaz etmektedir. Bugün Şeyh Muhammed El Hazin’i sermayesi ile değil bize bıraktığı değerler üzerinden anıyoruz. Bizlerin medeniyet olarak öz değerlerini sahiplenen nesilleri yetiştirmemiz gerekiyor.” dedi.

Açılış oturumu Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Murat Erman ve Siirt Vakfı Başkanı Zeki Akyüzlü’nün, katılımcılara hediye takdiminin ardından sona erdi.

Açılış Oturumunun ardından Prof. Dr. AHMET Turan Arslan’ın oturum başkanlığında Şeyh Muiniddin Aydın’ın, Prof. Dr. Necdet Tosun’un, Yrd. Doç. Dr. Adnan Memduhoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı birinci oturuma geçildi.İki gün boyunca üç oturum halinde gerçekleşen sempozyum’da Şeyh Muhammed El Hazin’in  hayatı, yöremize manevi etkisi, tasavvufi görüşleri ve irşad hizmetleri konuşuldu.
Sempozyum sponsorlara hediyelerin verilmesiyle sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.